1.6 Milyar Yaşında Fosilleşmiş Oksijen Baloncukları Keşfedildi

0
 
Bir zamanlar genç Dünya'nın herhangi bir yerinde sığ bir deniz olan küçük mikroplar tarafından yaratılan 1.6 milyar yıllık fosilleşmiş oksijen kabarcıklarını gösterir.

İlk bakışta bunun çok da büyük anlamlar ifade etmedigini  ve önemli bir adım olmadığını düşünebiliriz. Ancak bu baloncukların küçük mikrobik canlılar tarafından üretildiğini ve bu bölgenin 1.6 milyar yıl önce genç Dünyamızda’da derinliği çok az olan bir deniz alanı olduğunu bildiğimizde fikrimiz değişecektir.
Kabarcıklar fotoğraflandı ve Dünya'daki erken yaşları araştıran araştırmacılar tarafından analiz edildi.

Mikroplar özel ilgi konusu: Sadece dünyadaki ilk canlılar değil. Gezegenimizi bitkiler ve hayvanlar için tolere edilebilir bir ortama döndürdüler ve bu nedenle etkinlikleri bugün bildiğimiz şekilde yaşamın yolunu açtı.

Bu erken mikropların bazıları sığ suların başında gelişen siyanobakterilerdi. Fotosentez yoluyla oksijen üretiyorlardı ve bazen oksijen yapışkan mikrobik paspaslarda baloncuklar gibi sıkıştı.

Orta Hindistan'dan Vindhyan Supergroup'tan 1,6 milyar yıllık fosfatlanmış mikrobik paspaslardan fosilleşmiş baloncuklar ve siyanobakteriyel kumaş. Kredi Stefan Bengtson.

Bildergebnis für 1.6 Milyar Fosilleşmiş Oksijen BaloncuklarıFotoğrafdaki kabarcıklar korunmuştur ve bugün yaşam için bir imza olarak görülebilirler.

Doktora Güney Danimarka Üniversitesi, İsveç Doğa Tarihi Müzesi ve Stockholm Üniversitesi'nden Therese Sallstedt ve meslektaşları Hindistan'daki fosilleşmiş tortuları inceledi ve mikrobik paspaslarda yuvarlak küreler buldu.

Therese Sallstedt, bunları 1,6 milyar yıl önce sığ sularda siyanobakteri biyomalikarda oluşturulan oksijen kabarcığı olarak yorumladıklarını söyledi.

Siyanobakteriler, atmosferi oksijenlemekten sorumlu oldukları için Dünya'nın yüzünü geri döndürülemez bir biçimde değiştirdiler. Aynı zamanda bugün hala Dünya'da bulunan stromatolitler denilen tortul yapılar inşa ettiler.

Araştırmacılar, siyanobakterilerin daha önce sığ sularda fosforit oluşturmaya inandıklarından daha büyük bir rol oynadığını ve böylece günümüz bilim adamlarının eski ekosistemlere eşsiz bir pencere olmasını sağladığını düşünüyorlar. Bulgularını Geobiology dergisinde yayınladılar.

 Kaynaklar


Tags

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !