Down Sendromu Nedir?-Siyahilerde Down Sendromu

0
Bildergebnis für down syndrom 
Down Sendromu Nedir?-Siyahilerde Down Sendromu
"Mongolian idiocy"ismiylede bilinir.[kaynak]
Çok bilinen bir yalnış olan "down sendromu" nun içindeki 'down' sözcüğünün hastalardaki mental olarak geri kalmışlıktan , zihinsel (aşağı)'lıktan gelmiş olduğudur. Oysa bu isim, hastalığı ilk tanımlayan İngiliz doktor John Langdon Down'un soyadından gelmektedir.
Tüm dünyada 6 milyondan fazla birey down sendromludur.[kaynak]
Hafif veya orta seviye zihinsel ve fiziksel gelişim geriliğine sebep olan down sendromu nedir? Down sendromunun nedenleri, belirtileri ve tedavisi ile ilgili kapsamlı haberimiz, bir hastalık olmayıp genetik bir farklılık olan down sendromu ile ilgili tüm merak edilenlere cevap vermektedir.
Ãœlkemizde her yıl 800 civarında down sendromlu bebek dünyaya geliyor. Ãœlke, milliyet, sosyo-ekonomik statü farkı olmayan bu genetik anomalinin belli bir sebebi yoktur.  
Down Sendromu nedir?
Kromozomlar genlerin demetleridir ve vücudumuzda doğru sayıda olmak zorundadır. Down sendromlu insanlar ekstra bir kromozomla doğarlar. Down sendromlu bu ekstra kromozom, bireyi hem zihinsel hem de fiziksel olarak etkileyen bir dizi soruna yol açar. Yani kısaca; İnsanda genetik düzensizlik sonucu, fazladan bir 21. kromozomun bulunmasına Down Sendromu denir. Down sendromu ömür boyu süren bir durumdur.
Down sendromu ne kadar yaygındır?
Amerika BirleÅŸik Devletleri’ndeki yaklaşık her 700 bebekten bir tanesi Down sendromuyla doÄŸar ve Down sendromu en sık görülen kromozomal durumdur. Ãœlkemizde ise yılda yaklaşık 800 Down sendromlu bebek dünyaya geliyor. Türkiye’de yaklaşık 100.000 Down sendromlu kiÅŸi olduÄŸu tahmin ediliyor.
Bildergebnis für down sendromu 
Down sendromu ne zaman keÅŸfedildi?
Yüzyıllar boyunca, Down sendromlu insanlar sanat, edebiyat ve bilimde yer almışlardır. Ancak on dokuzuncu yüzyılda, İngiliz doktor John Langdon Down [kaynak], Down sendromlu bir kişinin doğru tanımını yayımladı. Diğer insanlar daha önce sendromun özelliklerini tanımış olsa da, durumu ayrı ayrı bir varlık olarak tanımlayan Down olmuştur.
1959’da Fransız doktor Jérôme Lejeune, Down sendromunu kromozomal bir durum olarak tanımladı. 2000 yılında, uluslararası bilim insanları ekibi, 32 kromozom üzerindeki 329 genin her birini baÅŸarıyla tanımlamış ve kataloglamışlardır. Bu baÅŸarı, Down sendromu araÅŸtırmasında büyük ilerlemelere kapı açmıştır.
Down sendromunun tipleri varmı?
Trizomi 21
Normalde insanda 23 çift (46 adet) kromozom bulunmaktadır. Down sendromu; 21 numaralı kromozomun bir çift değil de fazladan bir tane kromozom eklenmesi sonucu üç kromozomlu bir hale gelmesiye toplam kromozom sayısının 47 olması sonucunda gelişen bir sendromdur. Kromozom hastalıklarının en sık görülen tipidir ve orta dereceli zeka geriliklerinin en sık izlenilen genetik nedenidir. Trizomi 21 veya mongol çocuk da denilmektedir.
Mozaik down sendromu
Mozaik Down sendromu, Down sendromunun nadir bir ÅŸeklidir. Down sendromu, kromozom 21’in bir kopyasına neden olan genetik bir bozukluktur. Hücrelerin bir kısmında (hepsinde deÄŸil) fazladan 21 kromozom vardır. Down sendromu olan kiÅŸilerin yüzde 1 veya 2’sinde Mozaik Down sendromu görülür. Bu tarz down sendromu zihinsel engelinin ve belirli fiziksel özelliklerin daha hafif düzeyde görüldüğü bir formdur.
Bildergebnis für down sendromu 
Translokasyon down sendromu
Bu tipte 21. kromozomun bir parçası koparak başka bir kromozoma bağlanır. Bu tipi diğer tiplerden ayıran en önemli özellik kalıtımsal özellik gösterebilmesidir. Eğer kalıtımsal özelliği anne taşıyorsa yeni doğan çocuğun Down Sendromlu olma olasılığı %20 civarında, eğer kalıtımsal özelliği taşıyan baba ise yeni doğan çocuğun Down Sendromlu olma olasılığı %5 civarındadır. Down Sendromlu bireylerin yaklaşık olarak %3'ü bu tip içerisinde yer alır.
Down sendromlu bireylerin özellikleri
– Hafif ve orta derece zeka geriliÄŸi görülebilir.
– Badem ÅŸeklinde göz ve kemerli burun yapıları vardır.
– Kalın enseye sahiptirler.
РAvṳ i̤i ̤izgileri tektir.
– Parmakları kısadır. Ayak baÅŸ parmağı ile yanındaki parmak arasında büyük boÅŸluk bulunur.
– Down Sendromlu bireylerin büyük bir kısmında çeÅŸitli derecede kas gevÅŸeklikleri görülür.
– Boyları kısadır.
– Metabolizmaları yavaÅŸ çalışır. DoÄŸru beslenme alışkanlıkları edinmezlerse kilo problemi yaÅŸarlar.

Down sendromunun tedavisi
Down sendromu için bir tedavi yoktur, ancak hem hastaya hem de ailelere yardımcı olabilecek çok çeşitli destek ve eğitim programları vardır. İyi bir tıbbi destek ve doğru seviyedeki bir destekle down sendromlu insanlar arkadaş edinebilir, okula gidebilir, iş edinebilir ve kendi hayatları ve gelecekleri için karar verebilirler.
  
Ölüm oranlarına baktığımızda istatistiklerin siyahilerle beyazların benzer olduğunu gösteriyor.
Siyahilerde down sendromu
Down sendromu siyahilerde olmak üzere her ırkta ve millette görülür.Siyahilerdede görülür.[kaynak] resimler için,[kaynak]
(iddia)-Siyahilerde down sendromu yok denecek kadar az görülür. Çünkü down sendromu genetik bir farklılık sonucunda meydana gelir. Siyahilerde de genetik farklılık yok denecek kadar azdır ve ondan dolayı az görülür iddiası .Ve ten renginden dolayı da down sendromu zencilerde az rastlanır iddiası.
Ten renginin bu hastalıkla ilgisi yoktur.Kromozomla ilgili hata sözkonusudur.Bu haritaya [kaynak] göre 2012 yılında bu hastalıktan ölenlerin istatistiklerine baktığımızda Afrika`daki ölüm oranlarının yüksekliğini görürüz.
Siyahi çocuklarla ilgili arastırmada ilk önceleri down sendromuna az rastlandığı belirtilen makalede sonraları yapılan arastırmalarda ise bunun gerçeği yansıtmadığı belirtilerek en az beyazlar kadar olduğunu yazdı.[kaynak]
Afrikalı siyahilerde az görülmesinin gerçek sebebi ise doğumlarda down sendromunun Afrika`da teşhisinin konulamaması ve problemin tanınmaması.40 tane down sendromlu doğan Afrikalı çocukların bildirilmedikleri belgelendi.
Hayvanlardada görüldü
Ä°stanbul ’da yaÅŸayan YaÅŸar Murat TaÅŸkele adlı bir hayvanseverin sokakta bulduÄŸu ve ‘Otto’ adını verdiÄŸi 2.5 aylık tekir kedi yavrusu görenleri ÅŸaÅŸkına çevirdi. Kedi yavrusunun geniÅŸ alnıyla, kafa yapısında farklılık gören TaÅŸkele, Otto’yu Ä°stanbul’da bir veterinere götürdü. Beyninde sıvı olabileceÄŸi (hidrosefali) tanısı üzerinde durulan Otto, daha sonra Ankara ’daki Cat Hospital’ın (Kedi Hastanesi) sahibi Veteriner Hekim Tarkan Özçetin’e gösterildi. Otto’ya down sendromu teÅŸhisi koyan Özçetin, ÅŸunları söyledi: “Kedilerde çok nadir görülen bir durum.
Türkiye’de bir ilk olduÄŸunu düşünüyorum. Dünyada da ender görülüyor. Yaptığımız araÅŸtırmalarda daha önce Amerika’da bir kaplanda down sendromu olduÄŸunu gördük. Önümüzdeki günlerde kan testi yapıp kromozomlarını inceleyeceÄŸiz. Yüz ÅŸekli, alın yapısı down sendromu olduÄŸunu ortaya koyuyor. Hareketlerinde bir sorun yok. Tuvalet ve yemek eÄŸitiminde biraz zekâ geriliÄŸi görülüyor. Takıntılı bir kedi. Ä°nsanlara temas etmeyi çok seviyor.” [kaynak]


Kaynaklar,
1.https://www.washingtonpost.com/news/posteverything/wp/2017/08/24/people-with-down-syndrome-are-happy-why-are-we-trying-to-eliminate-them/?noredirect=on&utm_term=.dc8fab57d6be 
2.https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/down-sendromu-nedir-down-sendromunun-nedenleri-belirtileri-ve-tedavisi-2400983/
3.https://en.wikipedia.org/wiki/John_Langdon_Down
4.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9323405
5.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7555887

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !