Kuşlar ve Horozlar Nasıl Çiftleşir?-Erkekleri Penislerini Neden Kaybettiler?

0
Great Barbet Mating, birds having sex - YouTube
Kuşlar ve Horozlardaki cinsellik
Kuş türlerinin büyük çoğunluğu evrimsel zaman zarfında iç organlarını kaybetmiş olsa da, canlı türlerinin erkeklerinin yaklaşık yüzde 3'ü penis geliştirir.Yaklaşık yüzde 95`den fazla kuş türünde penis bulunmamakta. Bu türlerin örnekleri arasında ördekler, kuğular, devekuşları ve kazlar bulunur. Ek olarak, özellikle de tavuk ve bıldırcın olmak üzere az sayıda türün erkekleri, çoğaltma için kullanılan küçük penis benzeri büyümelere sahiptir. Cassowaries, çiftleşme sırasında penis benzeri yapılar kullandıkları için başka bir üreme sistemi sergilerler, ancak bu ekler sperm için kanal görevi görmez.
Kuşlar Nasıl Çiftleşir?
Birçok kuş türünün erkeklerinin penisi bulunmamaktadır veya oldukça körelmiş halde bulunmaktadır. Bu sebeple penissiz kuşlar, insanların ufak çocuklarına kimi zaman söyledikleri bir "pembe yalana" benzer bir biçimde, bir çeşit "öpücük" ile çoğalırlar. Ancak bu öpücük, hayal edilenden biraz farklıdır.
Tüm amfibiler, kuşlar, sürüngenler ve tek deliklilerde kloak adı verilen hem sindirim, hem boşaltım, hem de üreme organı olan bir bölüm bulunmaktadır. "Kanalizasyon" anlamına gelen bu açıklık, hem sindirim ürünlerini (dışkı), hem boşaltım ürünlerini (idrar), hem de üreme ürünlerini (sperm ve yumurta) dışarıya bırakabilen tek bir açıklıktır. Üreme dönemi gelen kuşların hem erkekleri, hem de dişilerinde bu kloak şişerek kabarır (normal şartlarda kloak adı verilen bölge içerde bulunmaktadır ve sadece üreme zamanlarında dışarı çıkarılmaktadır.).Dişide bu kloak kısmında yumurtalar erkekte ise spermler bulunmaktadır.Erkekler, genellikle dişileri uygun bir noktada sıkıştırarak, kanatlarıyla dişinin tüylerini tutarak sabitlerler ve dişilerin arkalarına çıkarak kendi kloaklarını dişilerinkine bastırırlar. İşte buna kloak öpücüğü adı verilir. Bu süreçte, memelilerin aksine testislerini vücudu içerisinde barındıran erkek kuşların spermleri kendi kloaklarından, dişinin kloakına geçer. Burada, eğer ki dişinin üreme organları tarafından üretilen bir yumurtaya denk gelebilir ve dölleyebilirse, yavrular oluşacaktır. Çiftleşme sonrası erkek dişiden ayrılır, ikisi de tüylerini düzeltip bir sonraki çiftleşmeye kendilerini hazırlar.
2 saat boyunca çiftleşebilen kısa kuyruklu gelincik veya 55 saat içerisinde 157 defa çiftleşebilen (ortalama 21 dakikada 1 defa) bir erkek aslan gibi memelilerin aksine, kuşların çiftleşmesi genellikle daha kısa sürer (ortalama 4-7 saniye) ve daha kesintili olarak gerçekleşir. Ancak bunun aksi görülen birçok kuş da bulunmaktadır. Örneğin çukurcu baykuşlar 35 dakika içerisinde 8 defa çiftleşebilirler (ortalama 4 dakikada 1 defa). Bunun zıttı bir örnek ise alevli baykuşlardır: bu canlılar, 17.5 saat içerisinde 14 defa çiftleşirler (ortalama 75 dakikada 1 defa). Peçeli baykuşlar ise çiftleşme dönemleri boyunca en aktif olan kuşlardan biridir ve yüzlerce defa çiftleşebilir.  
Ähnliches Foto 
Horozlar gaz çıkarması yoluyla mı çiftleşir?
Horoz ve Tavuklarda bu gruba girmektedir. Bu kümes hayvanlarının da üreme şekli kuşlar ile benzerdir. Horozlarında penisleri bulunmamaktadır. Horozlarda cinsel birleşmeyi kuşlar gibi yapmaktadırlar.Bazı kişiler tarafından horoz ve tavukların cinsel birleşmeleri hava akımı yoluyla yani horozun çiftleşme durumunda gaz çıkarması yoluyla çiftleşme olduğu söylense de bu kesinlikle doğru bir bilgi değildir.
Ayrıca kuşların bazılarında (örneğin Muhabbet kuşu ve Martılar gibi) ağız yoluyla çiftleşme adında bir çiftleşme olduğu söylenmekte ise de kuşlar öpüşerek çiftleşmezler. Fakat bazı kuşlarda ağız yoluyla çiftleşme adı altında başka bir tür çiftleşme şekli olduğu yönünde bilgiler bulunmaktadır. 
Muhabbet kuşları çeşitli objeler kullanarak sürtünme ile mastürbasyon yapan türlerdendir.Yotube`da yüzlerce video bulunuyor.bkz.[Link1.Link2]
Natural Bridge Wildlife Ranch | Natural Bridge Wildlife Ranc… | Flickr 
Dirk Heinrich-Azda olsa bazı kuş türlerinde penis bulunuyor.Bunlardan birtaneside Afrika kökenli devekuşları.
Penisi olan türlerde bulunuyor
Arjantin ördeği'nin erkeği, yaklaşık 43 cm'e ulaşan cinsel organıyla kendi boyutundan daha büyük bir organa sahip canlılardan biri. Bir diğer acayiplikleri ise; eğer dişi Arjantin Ördeği yakın zamanda başka bir ördekle çifleştiyse; erkek ördek bu bedeninden uzun organı ile kendinden önceki spermleri ördeğin fallop tüplerinden temizliyor
Peki kuşların bazı türlerde penis varken bazılarında neden yoktur?
Penisi olan ve olmayan kuşlar aynı coğrafya ve koşullarda yaşamasına rağmen türler arasında büyük çeşitlilik söz konusudur.Heleki konu penis boyu ise en büyük farklar kuşlarda görülür.Bunun birkaç ana nedeni var.Erkek kuşlar erkek yavrularına üremesi konusunda bu mirası aktarırlar.Örneğin tavus kuşundaki çekici kuyruk tüyleri gibi.Kuşlar bu yöntemle cinsiyet kromozomlarını diğer nesillere aktarırlar.Fakat memelilerde cinsiyet kromozomlarıçüktür ve az miktarda gen barındırır.Kuşlarda ise bunun tersidir.Daha büyük cinsiyet kromozomlarına sahip olup yüksek miktarda gene sahiptirler.Buda mutasyon şansını artırır.Böylelikle fazla çesitliliğe sahip olurlar ve zamanla seksi kuyruk tüyleri dahada çekici hali alır vs.Kuşlardaki cinsel seçilim özellikleri memeli hayvanlara oranla daha fazla şekillidir.
Bildergebnis für monkeyÄhnliches Foto
Maymun ile kuş türlerini veya ördekleri dış görünüşleriyle kıyaslarsanız farkı kolayca anlayabilirsiniz.
Ördeklerde ise farklı durum söz konusudur.Ördeklerde dişiler çiftleşmeye isteksizdirler.Dolaysıyla erkeklerin birleşmeleri için daha uzun penise ihtiyaçları vardır.
Bunun tersine küçük penisi olan veya hiç olmayan kuş türleride vardır.Bunun nedenide dişilerin tercihinin öyle olması veya büyük penisin uçmalarını etkilemesi olarak gösteriliyor.
Kuşlar arasındaki bu büyük çesitliliğin nedeni kuşların cinsiyet kromozomlarında oluşan mutasyon protein üretimine yol açar.Buda organın embriyo döneminde gelişmesini engeller.Böylelikle nesiller sonra penis olmayan türler ortaya çıkar.
Fakat kuşlardaki bu kromozomlar yeniden düzenleme yapabilirler.Körelmiş penis tekrar yerine gelebilir.Örnek olarak ismi "plain chachalaca"olan Cracidae ailesinden tavukların vahşi türleri buna en iyi örnektir.Önceden penisleri vardı sonraki süreçte yok oldu ve sonra tekrar geri geldi.Altta"minutenearth"ın konu hakkındaki videosunu detaylı olarak izleyebilirsiniz.
Kuşlar ve horozlar penislerini nasıl kaybetti?
İngiliz ve Amerika`lı araştırmacılar bunun sebebini araştırdı.Sorumlu olan Feminizmlik.
Bu sürecin kritik bir geni Bmp4 denen bir gen. Tavukların gelişiminde bu gen sadece 9 gün aktive olur ve sonra BMp4 proteini gelişimini durdurur,böylelikle kuşun genital organı gelişmez.Gelişmekte olan organ geri çökmeye başlar.Bununla birlikte programlanmış hücre ölümünü tetikler.Bu gen insanlardada embriyo döneminde parmaklardan ve dişlerden sorumlu olup aktive halindedir.Araştırmacılara göre benzer sorunlu hatalı insan doğumlarının sorumlusuda aynı gen. Çoğu ördek ve emularda ise bu gen aktive halindedir, bu yüzden de penisleri normal şekilde oluşur.
Peki avantajı nedir?
Erkeklerin penislerinin körelmesi, çiftleşme sırasında dişilerin erkeklerle işbirliği yapmasını zorunlu kılmıştır. Çünkü iri ve uzun penislere sahip erkekler, dişileri şiftleşmeye zorlayabilirler; ancak kloak öpücüğü denen yöntemle çiftleşen penissiz kuşlarda mecburen dişiler de erkeklerle harmoni içinde çalışmak zorunda kalır. Bu durum, dişilere sıra dışı bir avantaj sağlamaktadır: Kiminle çiftleşip yavru üreteceklerini çok daha hassas bir şekilde kontrol edebilirler. Bu da, erkeklerde penis körelmesini evrimsel olarak avantajlı kılmış olabilir; çünkü dişiler üremeye zorlanmak yerine, gerçekten sağlıklı olan bireylerle işbirliğini seçtikçe, popülasyonun genel evrimsel avantajı artmış olacaktır.

Kaynaklar 
1.Video-Minuteearth-https://www.youtube.com/watch?v=kZJ_3_cTGoI&t=108s 
2.http://www.abc.net.au/science/articles/2001/09/14/366856.htm
3.https://evrimagaci.org/penissiz-kuslar-nasil-ciftlesiyorlar-5528
4.https://www.gondwana-collection.com/de/neuigkeiten/article/2017/07/13/wussten-sie-dass-die-wenigsten-voegel-einen-penis-haben/
5.https://www.nature.com/articles/35093160
6.https://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(13)00503-4
7.https://www.queer.de/detail.php?article_id=19447
8.https://en.wikipedia.org/wiki/Plain_chachalaca 
9.https://de.wikipedia.org/wiki/Penis_der_V%C3%B6gel

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !