Dünya'nın Yerçekimi Kuvveti Nerede Biter?

0
 Ähnliches Foto
Dünya'nın Yerçekimi Kuvveti Nerede Biter?
Cevap: Hiçbir yerde
Einsteinin izafiyet teorisine göre,yerçekimi zamanın ve uzayın bükülmesidir.Buda yerçekiminin hiçbiryerde bitmemesi manasına gelir.
Eger Dünya dan uzaklaşınca yerçekimi bitseydi Dünya Güneş in etrafında dönmeye devam edemezdi.Güneşin dünyaya uzaklığı 149 598 022,95 km`dir.Buda 150 milyon km de bile yerçekiminin geçerli olduğunu gösteriyor.
"Uzayda yerçekimi yoktur". sözü mitolojiden ibarettir.Tam tersine yerçekimi kozmik ölçeklerdeki etkileşim için büyük önem taşır.
Yerçekimi hiçbiryerde bitmez sadece bir ışığın uzaklaştıkça etkisini kaybetmesi gibi,yerçekimindede aynı şekilde dünyadan uzaklaştıkça çekim kuvveti azalmaya başlar ve kütle ağırlığıda azalır.
Yerçekimsizlik hiçbiryerde başlamaz,sonuçta insanın bir kütlesi var.
Yerçekimi ( Gravity ) sonsuzdur.Sadece yerçekimi kuvveti değişir.
Basit bir örnek daha verecek olursak Ay ve dünya örneği.Ay bile dünyanın dönüş hızını vs etkiliyor.Ayrıca medcezir olayınıda bilirsiniz.Ay bize 384400000 metre uzaktadır.
Yerçekimi kanunu olan K = G * m1 * m2 / r² formülüne bakabilirsiniz.

Bildergebnis für K = G * m1 * m2 / r²
Astronotlarıhavada yüzmesi
Uzay mekiğinin içindeki astronotların havada yüzer gibi dolaştıklarını, eşyaların ortalarda uçuştuklarını televizyonda görmüşsünüzdür. Uzay mekiğinin dönüp durduğu yükseklik, dünyanın boyutları ile mukayese edildiğinde o kadar da fazla değildir. Peki nasıl oluyor da bu kadar bir yükseklikte yer çekimi sıfırlanıyor? Koskoca Ay'ı bile yörüngesinde tutan dünyamızın çekim gücü, ufacık bir uzay aracına nasıl etkili olamıyor?
Aslına uzay aracında da yer çekiminin yok olması söz konusu değildir. "Yerçekimsiz ortam" deyimi doğrudur ama bu, mekiğin yörüngesindeki uçuşundan doğan bir durumdur.
Astronotları (veya kozmonotları) bu ortama alıştırmak için özel hazırlanmış yolcu uçaklarının kullanıldıklarını duymuşsunuzdur. Uçak belirli bir yüksekliğe gelince aniden ve hızla bir eğri çizerek yere doğru inişe geçer. Saniyeler süren bir sürede uçağın içinde yer çekimsiz ortam yaratılmış olur.
Uzay mekiğinin ve uzay istasyonlarının dünya etrafında dönüşü, uçağın yaptığı hareketin veya çizdiği rotanın sürekli olan bir şeklidir. Yerden bakınca düz gidiyormuş gibi görünür ama uzay aracı devamlı düşüş halindedir. Eğer düz gitseydi (uzaydan baktığınızı düşünün) yörüngeden çıkar giderdi. Nasıl lunaparkta eğlence trenleri önce yükseğe çıkar sonra oradan hızla düşermiş gibi inerse, uzay aracının da dönüşü, aslında bu düşüş hareketinin devamlı bir halidir.

Bildergebnis für yercekimi 
Uzay araçlarının uçtukları yükseklikte şüphesiz yer çekimi vardır ama bu sadece aracı yörüngede tutmaya yarar. Dünya'dan Ay'a doğru düz bir hat üzerinde yolculuk yaptığınızı düşünün. Ay ile Dünya arasında öyle bir nokta vardır ki burada Dünya'nın yerçekimi kuvveti biter Ay'ınki başlar. Yani uzayda nereye giderseniz gidin bir şeyin sizi çekmesinden kurtuluş yoktur.

Kaynak,
1.https://www.space.com/7050-gravity-space.html

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !