Hayvanla Cinsel İlişkide Hamile Kalmak Mümkün Müdür?

1
Bildergebnis für menschen sex mit tiere 
Neanderthaler geni taşıyoruz
Zaten insanlar melezleşmiş bir türdür.Avrupalılar ve asyalılar yüzde 1 ila 4 arasında DNA`larında neanthertaler genleri taşıyor.Buna denisova türünüde ekleyebiliriz.
Türkiye`de boşanan çiftlerin sayısı 2017 yılında 128 bin 411 iken 2018 yılında yüzde 10,9 artarak 142 bin 448 oldu.Almanya`da ise boşanan çiftlerin sayısı 2017 yılında benzer rakamlarla 153 bin.Buna karşın sadece Almanya`da hayvanlara cinsel duygularda olanların sayısı  tahmini 100 bin civarındaymış.
Mürekkep balığından hamile kalan(!) kadın
Mürekkep balığından hamile kalan(!) kadını okumuştuk.
Güney Kore'de aralarında mürekkep balığının da bulunduğu çiğ deniz ürünlerini yiyen 63 yaşındaki kadın, mürekkep balığından salınan ve canlı kalan spermler ile hamile kalmış. Teyit.org sitesinde konuya detaylı cevap verilmiş.Orjinal ingilizce makalelerde herhangi bir yerde kadının “hamile kaldığı” gibi bir ibare kullanılmıyor. Nitekim bu kullanımın herhangi bilimsel bir dayanağı da bulunmuyor.Kadın hamile kalmamış, kadının ağzında canlı kalan mürekkep balığı hücreleri döllenmiş.
Damian Jacob Sendler`in "Zoofili"araştırması
Zoofili hayvanlara karşı aşırı düşkünlükle belirlenen bir duygulanım bozukluğu olarak tanımlanıyor. Zoofili hastaları, sadece hayvanlardan cinsel zevk alabiliyor ve başka hiçbir şeye ilgi duymuyorlar. Cinsel ilişkiye girdikleri hayvanlar ile de yoğun bir duygusal bağ kuruyorlar.
cinsellik uzmanı ve bilimadamı olan  Damian Jacob Sendler yıllardır "zoofili"üzerine araştırmalar yapan bir uzman.Bu konudaki araştırmalarında rakipsiz olan Damian bu sene zoofili makalesini yayımladı.
Damian"Hayvanlarla ilişkiye giren bu kişiler ilişkilerinin yasak olduğunu biliyorlar" diyor.Bununla birlikte eylemlerini "aşk" olarak niteliyorlarmış (bkz.örnek).Hayvanlarla yaşadıkları cinsel ilişkilerin insanlarla yaşadıklarından daha iyi olduğunuda açıkça belirtmişler.Katılımcıların yüzde 67`si "ilk" cinsel deneyimlerini hayvanlarla yaşamışlar.Yüzde 33`ü ise yaralanma veya sakatlanma gibi kötü tecrübeler yaşamış.
Zoofillerin çoğunluğu en çok köpekleri tercih etmişler.Damian`ın araştırmasına göre mastürbasyon yapan zoofillerin yüzde 56`si köpekleri hayallerken,yüzde 26`sı At ile ilişkiyi düşünüyorlarmış.Bu arada katılımcıların yüzde 59'u, kendilerini bir hayvana bağlanarak onlarla romantik anlar yaşadıklarınıda söylemişler.Buna göre zoofiller sadece cinsel beraberlik düşünmüyorlarmış.

Bildergebnis für menschen sex mit tiere 
Eşeklerle cinsel birleşme yaparlarsa, penislerinin eşeklerin ki kadar büyük olacağı inancı
CİSED Genel Başkanı Cem Keçe; “Kırsal kesimde yaşayan gençlerin karşı cinsle cinsel tatmin elde etme yolları oldukça kapalıdır, genelev olanaklarından da yoksundurlar. Bu nedenle köy yaşamına göre fazla yadırganmayan bir yolu olan hayvanlarla cinsel birleşme ülkemizde sık rastlanan bir durumdur ve neredeyse bir sapıklık olarak değerlendirilmez. Cinsel birleşme için daha çok eşekler kullanılır ve bu nedenle eşeklere kimi yörelerde “Kadifegül veya Nallı Fatma” denir. Hatta gençler arasında da, eşeklerle cinsel birleşme yaparlarsa, penislerinin eşeklerin ki kadar büyük olacağı inancı yaygındır. Ancak sorulduğunda genellikle bu konuya değinmekten kaçınılır; mutlaka söz etmek gerektiğinde de genel ifadelerle geçiştirilir. Oysa veriler ülkeden ülkeye değişmekle birlikte, genel olarak kadınların %4'ünün, erkeklerin ise %8'inin ergenlikten sonra ve 20 yaşından önce hayvanlarla herhangi bir tip cinsel ilişkide bulunduğunu göstermektedir"diyor
Hayvanla cinsel ilişkide hamile kalmak mümkünmüdür?
Bir insanın başka bir hayvandan hamile kalması fiziksel açıdan mümkün olmamaktadır.
Yapısal ve işlevsel özellikleri bakımından birbirine benzeyen, aynı dış ve iç çevresel koşullara benzer şekilde tepki gösteren, doğal koşullarda serbest olarak birbiriyle çiftleşip, verimli yavrular meydana getirebilen bireyler topluluğuna" tür" denir.
Verimli döl kavramı aslında sorunun yanıtını içeren yegane kısım. Yani iki farklı tür çiftleştiği zaman verimli döl alışverişi olmuyor ama aynı veya çok yakın türler çiftleştiği zaman yavru birey meydana gelebiliyor. Yavru bireyler tür ne kadar genetik olarak yakınsa o kadar çok onun da verimli olma ihtimali mevcut genlerini aktarabilme açısından. 
Sperm ana hücresi "SPERMATOGENEZ" olayı ile sperm hücresine yumurta ana hücresi de "OOGENEZ" olayıyla yumurta hücresine dönüşür. Mayoz bölünme ile adlandırılan bu olay 46 kromozomu 23 kromozoma dönüştürür. Spermlerden 100 milyon tane üretilmesine rağmen sadece yüz tanesi fallop tüpü (Döllenme=Yumurta kanalı) kısmına kadar ulaşır. İşte burada sorunun asıl cevabı geliyor. Gametlerin bu süreç içersinde birbirini tanıması gerekir. Buna "FERMİLİZASYON" denir. İşin içersine hücre reseptörleri ve biyokimya girer. Buradan sonrasında biraz daha teknik bilgiler mevcut.
Tamamen türe spesifik olan bir olay olan FERMİLİZASYON bazı memelilerde zona pellusida interspesifik fertilizasyona büyük bir "bariyer" oluşturur. Bunu sperm bağlanmasını ya da akrozom reaksiyonunun uyarılmasını önleyerek yapmaktadır. Bu kısıtlamayı zona pellusida glikoproteinlerini tanıyan ve bağlayan sperm yüzey proteinleri (zona pellucidabinding proteins) gerçekleştirmektedir.
Daha spesifik olarak ise zona pellusidanın sperm reseptör aktivitesinin ZP3’e (zona pellucidaglycoprotein 3) dayandığı düşünülmektedir. Sperm ve ZP3 arasındaki etkileşimin,ZP3’ün spesifik O-bağlı oligosakkarit zincirlerine bağlanmasıyla meydana geldiği de gösterilmiştir. Fertilizasyon için gerekli olan iyon kanalları ve taşıyıcıları, sperm-yumurta sinyalizasyonunda ve çevreyi algılamalarında anahtar element olarak görev yapmaktadır.
Yumurtanın dış zarlarına ait bileşenler ve dıştan gelen işaretler, spermin iyon geçirgenliğini ve
davranışını etkilemektedir.Akrozom reaksiyonu ve kapasitasyon süreçlerinin gerçekleşmesinde moleküler mekanizmalar ve sinyalizasyon yolları aracılık etmektedir. Bunlar intrasellüler Ca+2 ve diğer iyonların modifikasyonu, lipit transferi ve sperm plazma membranındaki fosfolipidlerin yeniden yapılanması gibi olaylardır. Ca+2 akışıyla eşzamanlı olarak ya da hemen ardından adenilat siklaz (cAMP) aktive olur ve bu durum cAMP bağımlı kinaz, protein fosforilasyonunun ve aktivasyon konsantrasyonunun artması ile sonuçlanır.

Kısaca özetlersek,memelilerde yumurta serbest bırakıldığında gevşek bir folikül hücresi grubu ile çevrilidir.Bu hücreler spermlere yön veren kimyasal bir sinyali serbest bırakır.Eğer sinyal doğru değilse sperm yumurtayı bulamaz.Sperm doğru reseptörlere sahip değilse yumurtaya yapışamazlar ve yumurtayı dölleyemezler.Buna türleri koruyan barikat diyebiliriz.
Bildergebnis für micro injection 
Peki spermleri enjekte yöntemi kullansak?
Kromozom sayısı nedeniylede mikro enjeksiyon işe yaramaz. Kromozomlar iplik yapıya paketlenmiş DNA molekülleridir.Bir DNA molekülü yaklaşık 6 fit uzunluğundadır.Farklı türlerin farklı sayıda kromozomlari vardır.İnsanların 46 tane 23 çift kromozomu bulunuyor.Erkek ve kadınlarda 22 çift aynı gözükür.Ve otozom"autosome" olarak adlandırılır.Ancak 23.çift  erkekler ve kadınları ayıran cinsiyet  kromozumudur.Bu erkeklerde XY iken kadınlarda XX`dir.Bir insan spermi ve yumurtasının her birinde 23 kromozom vardır.Bir insan spermi ve yumurtası birleştiğinde toplam 46 kromozom içeren bir zigot oluşur.
Sempanzenin yumurta hücresine insan spermini enjekte ettik diyelim.İnsan spermi 23 kromozom içerir.Sempanzenin yumurtası ise 24 kromozom içerir.Birleştiklerinde 47 kromozomu olan hibrit bir hücre elde ederiz.Ayrıca hücre kromozomu çoğaltmaya başlar ve sayı 94 olur.Çoğaltma tamamlandığında hücre kendini ikiye bölmeye başlar.Mikrotüpler adı verilen protein burada devreye girer ve çoğaltılan kromozomları araştırır ve bu proteinler şempanzelerde 48 kromozomu ararlar.Eksik veya fazla kromozom sayısında işlem sonlandırılır.Mikrotüpler bu eksik kromozomları bulamadığından hücre bölünmesi sürecini durdurur.Ve hücrelere kendilerini öldürmelerini emreder.Buna "Apoptosis"denir.Tüm bu kontrol noktaları ve engellerden dolayı hibrit insan-maymun elde edilemiyor.İki farklı tür hayvanların benzer genetik yapıya sahip olması durumunda hibritler ortaya çıkabiliyor.Zubron ve Zebroid gibi.
Geçenlerde Japonya hükümeti insan hücreleri taşıyan hayvan embriyolarının geliştirilip, bu embriyoların taşıyıcı hayvanlara aktarılması deneylerine izin verdi.

NOT:Bu makalede büyük emeği geçen Biyoloji öğretmenimiz Yalçın Küçük`e katkılarından dolayı teşekkürü bir borç biliriz.
Kaynaklar
1.https://www.cised.org.tr/basin/126/kadifegulun-sucu-ne 
2.https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1752928X18302452
3.https://www.spiegel.de/wissenschaft/mensch/sex-mit-tieren-orcas-richten-massaker-unter-haien-an-mann-erwuergt-puma-a-1252168.html
4.https://en.wikipedia.org/wiki/Autosome
5.https://www.livescience.com/28270-neanderthal-skeleton-provides-evidence-of-interbreeding-with-humans.html
6.Video-The Explained Show-https://www.youtube.com/watch?v=KxouD1hje68
7.Vieira A, Miller DJ. Gamete interaction: is it species-specific? Mol Reprod Dev 2006; 73(11):1422-1429.
8.Wassarman PM. Sperm receptors and fertilization in mammals. Mt Sinai J Med.
2002; 69(3):148-155.
 

9.Mortillo S, Wassarman PM. Differential binding of gold-labeled zona pellucida
glycoproteins mZP2 and mZP3 to mouse sperm membrane compartments. Development 1991;
113(1):141-149.
 

10.Johnston DS, Wright WW, Shaper JH, Hokke CH, Van den Eijnden DH, Joziasse DH.
Murine sperm-zona binding, a fucosyl residue
is required for a high affinity sperm-binding ligand. A second site on sperm binds a
nonfucosylated, beta-galactosyl-capped oligosaccharide. J Biol Chem 1998; 273(4):1888-1895.
 

11.Litscher ES, Juntunen K, Seppo A, Penttilä L, Niemelä R, Renkonen O, et al. Oligosaccharide constructs with defined structures that inhibit binding of mouse sperm to unfertilized eggs in vitro. Biochemistry 1995; 34(14):4662-4669 
12.Darszon A, Beltran C, Felix R, Nishigaki T, Trevino CL. Ion transport in sperm signaling.
Dev Biol 2001; 240(1):1-14. 

13.Guraya SS. Cellular and molecular biology of capacitation and acrosome reaction in
spermatozoa. Int Rev Cytol 2000; 199:1-64.

14.http://content.time.com/time/magazine/article/0,9171,846609,00.html
15.https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1369848608000174?via%3Dihub 
16.https://www.nature.com/articles/nature09710
17.https://www.spektrum.de/news/der-forscher-der-affe-und-mensch-kreuzen-wollte/1648774 
18.https://www.nature.com/articles/d41586-019-02275-3 
Tags

Yorum Gönder

1 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
  1. Mkoyum 2 kelime yazcan mümkün değildir dicen 250 satır yazı yazmışsın bir bilgi bu kadar uğraştırmamalı insanlar araştırmaktan da soğuyor

    YanıtlaSil
Yorum Gönder
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !