Kromozom Nedir?Hangi Bozuk Kromozom Hangi Hastalığa Neden Olur?

0

Kromozom Nedir?


Her canlı gibi insan da trilyonlarca hücreden meydana gelir. Hücre, bitkisel ya da hayvansal her türlü yaşam biçiminin en küçük birimidir. Her hücre bir sitoplazma ve çekirdekten meydana gelir.
 Bildergebnis für kromozom nedir


Çekirdeğin içinde ise kromozom adı verilen ipliksi parçalar bulunur. Kromozomlar, elektron mikroskobunda İ, V, J harfleri gibi biçimlerde görünür ve boyutları mikronla ölçülür. Kromozomların sayısı canlı türleri de değişiklik gösterir. Örneğin sirke sineğinde 8, kurbağada 26, farede 42, köpekte 78 kromozom vardır. İnsanın kromozom sayısı ise 46'dır. 22'si çift otozom kromozomdur. İnsan hücresinde 1 çift de eşeysel kromozom bulunur ve toplam sayı 46 eder. Kromozomlar, molekül yapıları çok iyi bilinen DNA (dezoksiribonükleik asit) zinciri ile ‘‘histon’’ denilen protein zincirinden oluşur. DNA zincirleri de özgül proteinleri sentezlemekle görevli ‘‘gen’’ adı verilen birimlerden oluşur.

Bildergebnis für kromozom nedir 

 Döllenme sırasında annenin yumurtasındaki 23 kromozom, babanın spermindeki 23 kromozomla birleşir. İşte bu 46 kromozom insanın yaşamında belirleyici rol oynar. Kromozomlarda yer alan ve sayıları 25 bin ile 100 bin arasında olduğu tahmin edilen genlerin oluşturduğu zincir, kişinin göz renginden boyuna, yaşam süresinden yakalanacağı hastalıklara kadar pek çok şeyi programlar. Bu genetik programlar, DNA altünitesi denen (A, T, C, G) kimyasallarıyla programlanır. Bilim adamları özellikle, 21. kromozomun içindeki 14 geni tam bir saatli bomba olarak niteliyorlar. Bu 14 genden birinde meydana gelen en ufak bir arıza Alzheimer, epilepsi, Parkinson veya lösemi hastalığına neden oluyor. Ayrıca halk arasında ‘‘Mongolluk’’ denilen Down sendromu ortaya çıkabiliyor.

Bildergebnis für kromozom nedir 

 Her insan hücresinde yaşamın yapı taşları kabul edilen 24 çift kromozom bulunuyor. Gen bilgilerini taşıyan ip biçimindeki kromozomlar uç uca eklenseydi 1.5 metrelik bir kordon oluştururdu. Kromozomların bozuk oluşumu sonucu, insanın yaşamında değişik dönemlerde, çeşitli hastalıklar ortaya çıkıyor. Bilim adamları, hangi kromozomun bozuk olduğunda hangi hastalığa neden olduğunu biliyorlar.
1.kromozom : Alzheimer, Ağır işitme
2.kromozom : Belleğin oluşumuyla ilgili bilgiler
3.kromozom : Akciğer kanseri
4.kromozom : Çeşitli kalıtımsal hastalıklar
5.kromozom : Akne, Saç dökülmesi
6.kromozom : Diyabet, Epilepsi
7.kromozom : Kronik akciğer iltihabı, Şişmanlık
8.kromozom : Erken yaşlanma
9.kromozom : Deri kanseri
10.kromozom : Bilinmiyor
11.kromozom : Diyabet
12.kromozom : Metabolizma hastalıkları
13.kromozom :Göğüs kanseri, Retina kanseri
14.kromozom : Alzheimer
15.kromozom : Doğuştan beyin özrü
16.kromozom : Crohn hastalığı
17.kromozom : Göğüs kanseri
18.kromozom : Pankreas kanseri
19.kromozom : Bilinmiyor
20.kromozom : Bilinmiyor
21.kromozom : Down sendromu, Alzheimer, Parkinson, Lösemi, Depresyonlar
22.kromozom : Yeni keşfedildi, Kemik iliğinin oluşumunu düzenliyor
23.kromozom (Y) : Erkeklik cinsiyetini belirliyor, cinsel organların gelişimini düzenliyor
24.kromozom (X) : İki adet X kromozomu taşıyan bebek, kız oluyor. Bu kromozomdaki dejenerasyon kas erimesi, cücelik ve gece körlüğüne yol açıyor.
Tags

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !