Neden Kaşınırız?-Hayali Kaşını Neden Olur?-Evrimselmidir?

0
Video da Türkce altyazı mevcuttur.Videodaki altyazı seceneginden Türkce altyazı ayarlayabilirsiniz. Sıradan bir insan her gün defalarca kaşınır. Zamansız bir kaşıntının rahatsızlığını hepimiz yaşamışızdır - peki neden kaşındığımızı hiç düşündünüz mü? Aslında kaşıntının özünde evrimsel bir amaç mı yatıyor, yoksa sadece bizi sinir etmek için mi var?

İnsanların kaşınma isteğinin sırrı çözüldü. Bir yerinizi kaşıdıkça neden daha çok kaşımak isteriz? 
 İnsanlar Neden Kaşınır ? İşte Cevabı Burada
ABD’deki Washington Üniversitesi’nden bilim adamlarının fareler üzerinde yaptığı araştırma, vücutta bir yeri kaşıdıktan sonra bu isteğin sürmesinin nedeninin sinir sisteminde haberleşme sağlayan bir maddeden (nörotransmetör) kaynaklandığını ortaya koydu.
Bir bölgeyi kaşırken tırnakların derinin üzerinde bıraktığı acı hissinin beyinde bir nörotransmetör olan ve acının denetiminde rol oynayan mutluluk hormonu serotonin üretilmesini tetiklediğini belirtti. Serotonin üretmemesi için genleri değiştirilen farelere kaşıntıya yol açan bazı maddeler enjekte eden bilim adamları, farelerin serotonin üretenlerden çok daha az kaşındığını gördü.
Genleriyle oynanan farelere serotonin verildiğinde ise diğerleri gibi kaşındığı saptandı. Kaşıdıkça kaşınmanın artma nedeninin gizemi çözülse de bilim adamları insanlarda bu durumun engellenmesinin çok zor olduğunu belirterek, “serotoninin engellenmesinin yan etkilerinin yıkıcı olabileceğine” dikkati çekti. Araştırmanın sonuçları “Neuron” dergisinde yayımlandı.

Bildergebnis für Interneurons Scratch an Itch

Görsel telif:neuron image

kaynaklar,
https://ed.ted.com/lessons/why-do-we-itch-emma-bryce

http://www.cell.com/neuron/fulltext/S0896-6273(14)00341-9
Tags

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !