Radyasyon Mutasyona Neden Olurmu?

0
 Bildergebnis für radyasyon mutasyona neden olabilir mi

Radyasyon bir çok insanın düşündüğü gibi 1900'lü yıllarda keÅŸfedilmesi ile ortaya çıkan bir tehlike deÄŸildir. Tam aksine ilk çaÄŸlardan beri vardır. Ancak, teknolojinin ve sanayileÅŸmenin geliÅŸmesi, uranyum elementinin eldesi ve kullanılması ile radyasyonun etkileri giderek artmıştır. Radyasyon üreten bir çok kaynak vardır. Bunlardan televizyon gibi elektronik cihazlar, X-ışını üreten tıbbi ve endüstriyel röntgen cihazları en sık karşılaşılanlardır. En önemli bir baÅŸka radyasyon kaynağı da nükleer reaksiyonlardır. Nükleer denemelerde (atom ve hidrojen aları) reaksiyon sonucu oluÅŸan ürünler radyoaktif olduklarından reaksiyonlar dursa da radyasyon uzun zaman devam eder.Radyasyon denince ilk akla gelen X ve gama ışınlarıdır. Her iki ışınında enerjisi çok yüksektir. Bu yüzden bu ışınların maddelere nüfuz etme özellikleri çok fazladır.Alfa ve beta ışınları atomun çekirdeÄŸinden kaynaklanan radyoaktif ışınlardır. Her iki ışın da belirli bir kütleye sahiptir. Alfa ve beta ışınları kütleleri ve elektriksel yüklerinden dolayı, X ve gama ışınlarına göre, maddelere daha az nüfuz ederler. Ancak, bu ışınların iyonlaÅŸtırıcı etkileri daha fazladır. Nötron ve proton ise kütleleri alfa ışınlarının dörte biri kadar olan nükleer taneciklerdir. ÇeÅŸitli nükleer reaksiyonlar sırasında çekirdekten kopan nötron ve protonlar insan saÄŸlığı için en tehlikeli radyasyonlardır. Özellikle nötron, elektrik yükü olmadığından çok büyük nüfuz etme özelliÄŸine sahiptir.Radyoaktif ışınların insan vücuduna etkisi bu ışınların hareketleriyle ilgilidir.Uzayda saniyede yaklaşık 300.000 km gibi çok yüksek hızlarla hareket eden bu ışınlar kolaylıkla insan vücuduna nüfuz edebilir ve vücudu oluÅŸturan biyolojik hücrelere hasar verebilirler. 
Ähnliches Foto 

Ayrıca, bu ışınların hücrelerin kimyasal yapılarını değiştirmeleri de mümkündür. Özellikle elektrik yüklü ışınlar saniyenin binde biri gibi çok kısa süre içinde hücre moleküllerini parçalayıp iyonlarına ayrıştırabilirler. Bununla birlikte, etrafta bulunan diğer hücreleri de fizyolojik görevlerini yapamaz duruma getirebilirler. Bütün bunların sonucunda radyasyona maruz kalan bir hücre ya ölür veya işlevini yitirir. Aslında az sayıda hücrenin ölmesi önemli değildir. Çünkü, normal yaşamda yıpranan hücrelerin ölümü ve yerlerine yenilerin doğması doğaldır. Ancak, yüksek radyasyon sonucu çok sayıda hücrenin aniden ölmesi veya normal çalışmasının bozulması canlının sağlığını önemli ölçüde etkileyecek bir olaydır.Hayati önemi fazla olan dokularda (kemik iliği, dalak, kan ve üreme hücreleri) radyasyonun etkisi daha erken görülür. Çünkü, bu hücreler daha çabuk çoğaldığından bir hücredeki hasar, sakat doğan yeni hücrelerle çığ gibi büyür. Bu ise uzun bir zaman dilimi içerisinde her an bir tümör olarak sonuçlanabilir. Radyasyonun kanserojen etkisi bu şekilde ortaya çıkmaktadır.En büyük tehlike ise hücre çekirdeği içindeki DNA'ların bozulmasıdır. DNA'lardan oluşan kromozomların yapılarının değişmesi, taşıdığı sırların kaybolması ve yeni genetik yapılı hücreler haline dönüşmesi sonucunda ebeveyne benzemeyen yeni bir genotip ortaya çıkar. Bu farklılaşmaya mutasyon adı verilir. Eğer bu durum, bireyin üreme hücrelerinde gerçekleşirse radyasyondan kaynaklanan bu değişiklik gelecek nesillere de aktarılır.

Bildergebnis für radyasyon mutasyona neden olabilir mi 

 Radyasyon hücrelerde mutasyona sebep olur;bu radyasyonun hücrenin genetik kodlanmasını etkileyebilir ya da DNA'yı.Bu da hücre bölündüğünde ve çoÄŸaldığında bazı anormalliklere sebep olur.Bu durumda,üç olası durum vardır:
*Hücre bağışıklık sistemi tarafında yok edilebilir.
*Hücre yaşamını sürdürebilir fakat bazı fonksiyonlarını kaybeder.
*Hücre yaşamını devam ettirir fakat artık fonksiyonsuz bir haldedir.
İlk iki durumda,organizma üzerinde herhangi bir etki yoktur.Üçüncü olasılıkta ise,hücre fonksiyonelsizliği kanser,geri döndürülemez hatalar ya da genetik etkilerle sonuçlanabilir.
Tags

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !