Uzay Araçları Geri Nasıl Dönüyor ?

2
Shenzhou-11 
Çin’in Shenzhou-11 uzay aracının 18 kasımda dünyaya dönüşünü gösteren diyagram
Uzay Araçları Geri Nasıl Dönüyor ?
Roketle fırlatıldıktan sonra uzaya çıkıp tekrar geri dönebilen uzay araçlarına uzay mekiği denir. Dikey olarak fırlatılan uzay mekikleri geri dönüşte özel bir piste iniş yaparlar. Roketler yakıtları tükendiğinde otomatik olarak ayrılarak yere geri dönerler. Yerçekiminden kurtulmak için gereken hız (mekiğin kalkış hızı) saniyede 11.2 kilometredir.Bu hız yaklaşık olarak saatte 40 bin kilometredir. Buna 'kaçış hızı' denir. Dünya'ya dönüşte uzay aracının hızının düşmesi gerekir. Bu ise atmosferik sürtünme, frenleme roketleri ve paraşütle sağlanır. Uzay mekiği bir çeşit planördür. Mekiğin atmosfere giriş açısı da (sürtünme ve buna bağlı olarak aracın hızı bağlamında) bu noktada çok önemlidir
Neil Amstrong ve Edwin Aldrin 1969 yılında Ay’a ayak basan ilk insanlar olmuştu. Daha sonraları 1969-1972 arasındaki beş ayrı görevde de astronotlar Ay’a iniş yaptı.
Astronotları Ay’a ulaştırmak ve Dünya’ya geri getirmek için tasarlanan Apollo uzay araçları üç kısımdan oluşuyordu: komuta modülü, hizmet modülü ve Ay modülü. Bu modüllerden sadece komuta modülü astronotlarla beraber Dünya’ya dönmüş, diğer iki modülse görevlerini tamamladıktan sonra uzay aracından ayrılmıştı.
Komuta modülü, uzay aracının ana kontrol merkeziydi. Mürettebatın yolculuk boyunca içinde yaşayabileceği şekilde tasarlanan bu kabin, kontrol ve iletişim sistemlerini de içeriyordu. Bu modül astronotlar Ay’ın yüzeyine inerken yörüngede kalmıştı.
Servis modülü uzay aracının yol alması ve Ay’ın yörüngesine girmesi için gerekli itki sistemlerini ve yakıt tanklarını içeriyordu. Neredeyse tüm görev boyunca komuta modülüne bağlı kalan bu modül, geri dönüş yolculuğu sırasında Dünya’nın atmosferine girmeden hemen önce uzay aracından ayrılmıştı.
Ay modülü, astronotların Ay’ın yüzeyine inmesi ve komuta modülüne geri dönmesi için tasarlanan birimdi. Astronotların Ay ortamında hayatlarını devam ettirebilmesi için gerekli şeylerin yanı sıra itki sistemleri ve yakıt tankları içeriyordu. Kütlece komuta modülünün yarısı kadar olan bu modül, astronotların Ay’ın yüzeyinden komuta modülüne geri dönmesini sağladıktan sonra Ay’ın yörüngesinde bırakıldı. Modülün daha sonraları Ay’ın hangi bölgesine düştüğü bilinmiyor.
Kaynaklar
1.http://www.bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/aya-giden-astronotlar-nasil-geri-dondu 
2.Video-https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=2gLMldDZy_M&feature=emb_logo

Yorum Gönder

2 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
  1. Video herşeyi çok güzel özetledi 👍👍

    YanıtlaSil
  2. Aya inen mekik nasıl rampasiz okjijensiz ateslenerek geri dönüyor dünyadan ayrılırken senelerce hazırlık yapılıyor aydan dönmesi pek inandırıcı degil

    YanıtlaSil
Yorum Gönder
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !