Yüz Özelliklerini Belirleyen 15 Gen Tespit Edildi

0
 
KU Leuven (Belçika) ve Pittsburgh, Stanford ve Penn State'deki üniversitelerden gelen araştırmacılar yüz özelliklerini belirleyen onbeş geni tespit ettiler. Bulgular Nature Genetics'te yayınlandı. 
DNA'mız, yüz özelliklerimiz dahil olmak üzere neye benzediğimizi belirler. Fakat DNA’da bulunan hangi genlerin, tam olarak hangi özelliklere etki ettiğinin anlaşılması çalışma gerektiriyor, adli tıp denetçileri bir suç mahallinden alınan DNA'ya dayanılarak bir failin yüzünü çizebilir ve   DNA'yı kullanarak yüz özelliklerini yeniden inşa edebilir.
Araştırmacılar, DNA'daki hangi genlerin yüzümüzün belirli özelliklerinden sorumlu olduğunu bulmalıyız. "Temelde samanlıkta iğne arıyoruz" diyor Seth Weinberg (Pittsburgh). "Geçmişte bilim insanları, gözler arasındaki uzaklık veya ağız genişliği gibi  özellikleri incelediler. Daha sonra bu sekilde  birçok gen arasında  bağlantı aradilar. Bu, bir takım genlerin tanımlanmasına yol açtı, ancak , sonuçlar sınırlıydi çünkü yalnızca küçük bir dizi özellik seçildi ve test edildi. " 
Araştırmacılar, Pittsburgh, Stanford ve Penn State'deki üniversitelerle KU Leuven tarafından yürütülen yeni bir araştırmada farklı bir yaklaşım benimsedi. Peter Claes (KU Leuven), "Araştırmamız belirli özelliklere odaklanmamaktadır" diye açıklıyor. "Pittsburgh ve Penn State'ten meslektaşlarım her biri yüzlerin üç boyutlu görüntüleri ve bu kişilerin DNA'larını içeren bir veri tabanı sağladı. Her yüz otomatik olarak küçük modüllere bölündü. Sonra, DNA'daki herhangi bir yerin bu modüllerle eşleşip eşleşmediğini inceledik. Bu modüler bölme tekniği, benzeri görülmemiş sayıda yüz özelliklerini ilk kez kontrol etmeyi mümkün kıldı. " Bilim adamları, DNA'daki on beş yeri tespit edebiliyorlardı. 
Stanford ekibi, bu modüler yüz özellikleriyle bağlantılı genomik lokusun, rahmin içinde yüzümüz geliştiğinde aktif olduğunu öğrendi. Joanna Wysocka (Stanford) ayrıca "Çalışmada tanımlanan farklı genetik varyantların, genlerin hangisi, nerede ve ne kadar genetik açıdan etkilediğini gösteren bölgelerle ilişkili olduğunu keşfettik" diyor. On beş genin yedisi burun ile bağlantılı, Peter Claes (KU Leuven) devam ediyor. "Bir kafatasında sadece yumuşak doku ve kıkırdaktan oluşan burun izleri yoktur. Bu nedenle, adli tıp bilim adamları kafatasına dayanılarak bir yüzü yeniden yapılandırmak isterken, burun ana engeldir. Kafatası da DNA üretirse, gelecekte burun şeklini belirlemek daha kolay olur "dedi.
Her durumda, dört üniversite daha büyük veritabanları kullanarak araştırmalarına devam edecek. 
 Mark Shriver (Penn State): "DNA'ya dayanarak doğru ve eksiksiz bir yüzü tahmin edemeyiz. . insan yüzünü şekillendiren genlerin tümünün henüz tanımlanmadığınada özellikle vurgu yapıyor.Ayrıca, yaşımız, çevreniz ve yaşam tarzımızın yüzümüzün neye benzediğini de etkiliyor. "Hesaplamalı görüntü analizinde uzmanlaşmış olan Peter Claes (KU Leuven), başka potansiyel uygulamalar da olduğunu belirtiyor:" Yeni teknoloji ile bu çalışmada kullanılan, aynı zamanda diğer tıbbi görüntüler - beyin taramaları gibi - genler arasında bağlantı kurabiliriz. Uzun vadede bu, beynimizin şekli ve işleyişi ile Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklar hakkında genetik bilgi sağlayabilir. " 

Kaynak
Science Bulletin, "Fifteen new genes identified that shape our face" https://sciencebulletin.org/archives/20495.html Peter Claes, Jasmien Roosenboom, Julie D. White, Tomek Swigut, Dzemila Sero, Jiarui Li, Myoung Keun Lee, Arslan Zaidi, Brooke C. Mattern, Corey Liebowitz, Laurel Pearson, Tomás González, Elizabeth J. Leslie, Jenna C. Carlson, Ekaterina Orlova, Paul Suetens, Dirk Vandermeulen, Eleanor Feingold, Mary L. Marazita, John R. Shaffer, Joanna Wysocka, Mark D. Shriver, Seth M. Weinberg. Genome-wide mapping of global-to-local genetic effects on human facial shape. Nature Genetics, 2018; DOI: 10.1038/s41588-018-0057-4
Tags

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !