Gizemli Kayıp Koloni (The Roanoke Colony )

0

Bildergebnis für The Roanoke Colony 

Gizemli Kayıp Koloni (The Roanoke Colony )

Amerika’ya yerleşen ikinci kolonidir. 1587'de north carolina acıklarındaki Roanoke adası’na yerleşmişler ve 1590 yilinda arkalarında hicbir iz bırakmadan ortadan kaybolmuşlardır. Bu ortadan yokoluş hakkında ceşitli teoriler üretilmiş olsa da, bu kolonidekilere ne oldugu hakkında kesin bir bilgi yoktur.
 

17 Ağustos 1585 de, Sir Walter Raleigh tarafından gönderilen 75 kisi, Roaneke adasında ilk ingiliz kolonisini kurmuşlardır.1586'da daha fazla erkek ve taze malzeme ile geri dönme sözü verdi[kaynak]
 Raleigh bu adanın ispanyollarla savaşacak olan ingiliz savaş gemileri icin mükemmel bir liman oldugunu düşünmüştü. Gemilerin onarımı burada yapılabilir, eksik cephane ve gıdaları tamamlanan gemiler savaşa tekrar dönebilirlerdi. Ama plan başarılı olamadı. Topraklar hem kolonileri, hem de civardaki kızılderilerin ihtiyaclarını karşılayacak kadar berekletli degildi, Üstelik adanın etrafindaki suların sıglıgı, gemilerin adaya yeterince yaklaşmasına engeldi. Böylelikle ertesi yıl kolonidekiler ingiltere’ye geri dönmeye karar verdiler. Bu sırada Raleigh ingiltere’den bir grup kolonist daha göndermişti. Yeni grup, ilk yerleşen kolonistlerin ayrılmasından birkac gün sonra adaya ulaştıklarında, 15 kişi haric herkesin ingiltere’ye geri dönmüş oldugunu ögrendiler.

Bildergebnis für The Roanoke Colony 
1587 yılının ilkbaharında Raleigh yeni kıtaya bir grup kolonist daha gönderdi. Fakat gemiler daha kuzeydeki (şimdiki virginia) Chesapeake körfezi yakınlarına dogru hareket ettiler. Gemiler temmuz ayında Outer Banks’e ulaştılar ama donanma komutanı, kolonidekilerin Roanoke adası yerine, bu yeni limana yerleşme isteklerini kabul etmedi ve kolonistleri Roanoke adasına bıraktı. Koloni lideri John White, ki kendisi adaya ilk yerleşen ingiliz kolonisindendi, 1587'nin agustos ayında, ingiltere malzeme tedariki icin geri döndü. Fakat ingiltere ve ispanya arasında devam etmekte olan savaş, adaya geri dönmesini 3 yıl kadar ertelemesine neden oldu. Agustos 1590'da Roanoke adası’na geri dönen John White ailesi ve yüz kadar kolonist tarafından karşılanmayı beklerken, koloninin terk edilmiş oldugunu gördü.John White’in rastladıgi tek ipucu bir agacın üzerine kazılmış olan croatoan kelimesi idi. Croatoan ya da Hatteralar, adanın güneyinde yaşayan ve kolonistlere dostane davranan kızılderilerdi. John White kolonositlerin Hatteralar’a katılıp katılmadıklarını ögrenmek icin araştırmalara basladı. Ancak hava muhalefeti yüzünden araştırmasını tamamlayamadan ingiltere’ye geri dönmek zorunda kaldı.

Arkeolojik  proje

1998 yılında, East Carolina Üniversitesi, Roanoke'deki olaylar hakkında arkeolojik bir araştırma olan “The Croatoan Project” i düzenledi. Adaya gönderilen kazı ekibi, eski Roanoke'den 50 km (80 km) uzaklıkta, eski Croatoan başkentinde 10 ayar (% 42) 16. yüzyıla ait bir İngiliz yüzüğü, tüfek atesleyen mekanizma ve 2 bakır para ortaya çıkardı. Yüzügün büyük olasılıkla, 1585'ten itibaren Roanoke Adası'ndaki Ralph Lane kolonisinde bulunan"rütbeli" birine ait olduğu sonucuna vardı.Bu durumda, yüzük Roanoke kolonistleri ile Hatteras Adası'ndaki Yerli Amerikalılar arasındaki ilk temasi gösteriyor. [kaynak]

Hipotezler

Kayıp koloninin akıbetine ilişkin birtakım varsayımların bulunmasına karşılık, ağırlıklı görüş göçmenlerin yerlilerin arasına dağılarak asimile oldukları yolundadır. Göçmenlerin adada beklemekten vazgeçerek ingiltere'ye dönmeyi denedikleri ve bu deneme sırasında hayatlarını kaybettikleri yolunda görüşler de bulunuyor. 

 Kanibalizm?

Arkeolog Lawrence Stager göçmenlerin Kızılderili yamyamlar tarafından yenmiş olabileceğini öne sürmüştür.[kaynak]
Haklarında tek söylenebilecek şey bir daha avrupalılar tarafından görülmedikleri.



 
Kaynaklar,
1.http://docsouth.unc.edu/nc/lane/menu.html.( Docsouth.unc.edu. Retrieved 2009-08-16)
2,https://encphillips.com/wiki/Roanoke_Colony
3,Stager, Lawrence "An Investigation into the Roanoke Colony" in the Harvard Alumni Magazine retrieved 8/17/09
4,http://digital.lib.ecu.edu/special/ead/findingaids/1061/
5.youtube - Buzzfeed
Tags

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !