Kızıl Deniz Gerçekten İkiye Ayrıldımı?
Bir makaleye göre,
Musa Peygamber'in Kızıl Deniz'i
ikiye ayırdığını anlatan kutsal kitaplar bir mucizeyi mi, yoksa bilimsel
açıklaması olan bir doğa olayını mı aktarıyor?
Musa peygamberin
Mısır'da Firavundan kaçan İsrailoğullarını kutsal topraklara
ulaştırmasını sağlayan ''denizin yarılması'' mucizesi, ABD'de bir grup
bilimadamı tarafından incelendi.Amerikalı bilimadamlarının bilgisayar programları kullanarak gerçekleştirdiği araştırma, çok güçlü rüzgarların suyu ikiye bölmüş olabileceğine işaret ediyor.
Amerikan Ulusal Atmosferik Araştırma Merkezi'nden bir ekibin yürüttüğü araştırmaya göre suların yarılmasına neden olan faktörler arasında sert rüzgarların yanısıra, su yatağının coğrafi yapısı da yer alıyor.
Colorado'daki bilimadamları, eski haritaları, uydu verileri ve bölgenin arkeolojik yapısını inceledikten sonra uyguladıkları bilgisayar modeliyle ''olayın sanıldığı gibi Kızıldeniz'de değil, Nil Deltası yakınlarında nehrin döküldüğü noktada oluşan bir gölde gerçekleşebileceği'' sonucuna vardı.
Araştırmaya göre, doğudan yaklaşık saatte 100 kilometre hızla, 12 saat süreyle esen rüzgarlar, bu noktada suların iki tarafa doğru açılmasını sağlıyor.
Bu da, yaklaşık 3 kilometre uzunluğunda, 5 kilometre genişliğinde bir kara geçişi yaratıyor.
Tevrat ve Kuran'daki anlatıya göre, İsrailoğulları bu geçişi kullanarak Mısır'dan kaçarken, peşlerinden gelen Firavun'un ordusu rüzgarın aniden kesilip suların eski haline dönmesiyle boğuluyor.[kaynak]
Süveyş kanalının belirtilen noktası.[kaynak]
Bilimsel olarak mümkün olması
Bilgisayar modellemesi yapmış, rüzgar 110 km/saat hızla belli şekilde eserse deniz 6 feet (1.5 metre) alçalırmış. Gerçi Süveyş kanalı o bölge 10 metre derinlikteymiş. Model orada işlemezmiş. Ama o zamanlarda kuzeyde Tanis şehrinin doğusunda Tanis gölü varmış derinliği 1.3-2m kadar olabilirmiş. Rüzgar esmesi ile orada bir koridor oluşabilirmiş. Musa ve ekibi oradan geçebilirmiş. (ama orası Kızıldeniz değil) Firavun ve şürekası geldiğinde rüzgar kesilirmiş. Sular geri gelirmiş. Onlar da boğulur gidermiş. (kızıldeniz olmayan 1.5 metre suda) Bu arada suların geri gelmesi grafikten gördüğümüz kadarıyla 4 saat sürüyor.
Makalenin tutarsızlıkları
Makalenin girişinde şöyle bir bölüm dikkati çekiyor:
"competing interests: the lead author has a web site, theistic-evolution.com, that addresses christian faith and biological evolution"yani araştırmacı Teist yani taraf.
Musa'nın tayfasının sol yandan saatte 110 km hızla esen rüzgarda nasıl yürüdükleri ve perişan olmadıkları ayrı bir muamma.
Musa Kahire'den yola çıkıp Filistin'e gidecekse yolu hiçbir şekilde kızıldeniz'den geçmez. kuzeydoğuya gidip kıyıdan geçerek Filistin'e gidilirdi.
Kızıldeniz'in yarılması en fantastik senaryolarda bile mümkün değil.
Verilen kaynaklara göre asıl mucize kızıl denizin yarılması değil, Firavunun o kadar yüksek olmayan (esprisiyle dizlerine gelen)suda boğulabilmesi.
O bile ancak 110 km/saat hızda rüzgar uygun yönde 16-24 saat boyunca eserse ancak mümkün olabiliyor.
Saatte 100 km'yi aşkın bir hızla 12 saat boyunca tam olarak belirlenen yönde esen bir rüzgarın, hikayenin geçtiği varsayılan yerlerin kmlerce uzağında, o dönem var olduğu düşünülen bir akıntının üzerinde esmesi durumunda olabileceği anlatılıyor. O zaman bahsedilen yer Kızıldenizle ne alaka?
Matematiksel bakarsak,63 mil esen rüzgar, saatde 101 km giden bir araba eş değerdir; 100 km hız ile giden bir arabanın önüne atlamakla eşdeğerdir. Bırakın bu siddette yürümeyi hayatta dahi kalmanız nerdeyse imkansız gibi.
Mısır Kahire Müzesi'ndeki Firavun Ramses II
Temmuz 2014'te, Mumya'nın istirahat ettiği Mısır Kahire Müzesi'ni ziyaret eden birisinin çektiği Firavun Ramses fotoğrafı. Bu diğerlerinden hiçbir farkı yok ve sıradışı bir mumya değil. Diğer mumyalarla birlikte ayrı bir odada (mumyaların sıcaklık ve nemde bozulmadan saklanması için korunurlar, Royal Mumya Salonu'na 100 EGP ekstradan ödeyerek) görmek mümkün oluyor.Ziyaret eden kişi mumyanın üzerindeki yazılı bilgileri okuduğunda özel bir bilgiye rastlamamış.Ve çok kisinin özellikle görmek istediği bu mumya ile ilgili olarak ordaki görevliye Musa olayını anlatmış.Bu olayı oraya gelenlerden sürekli duyan yetkilinin ziyaretçiye olayı yalanladıktan sonraki yorumu"batı`nın propagandası işte"olmuş.[kaynak]
Mısır arşivlerinde Firavun ve Musa olayı
Mısır uygarlığı kayıtlarında sulara gömülerek boğulan bir Firavun yoktur.[kaynak]
Hepsinin mumyası piramitlerde bulunmaktadır.Tüm Firavun ve koca ordunun, bir anda kaybolmasına dair hiçbir kayıt hiçbir dönemde yoktur. Yahudilerin Mısırdan göç ettiğine dair bilimsel kanıtta yoktur. Antik Mısır`dan bugüne gelen metinler oldukça zengindir. Hitit, Frig, Likya, Lidya ,Fenike,Roma tarihi ve onlardan kalma arkeolojik bulgu ve metinlerde bu olay geçmiyor. Aztek, çin, Aborjin, iskandinav, orta asya, Hint ve güney asya mitolojisini incelersek bu efsaneleri bulamıyoruz.
Eski ahitte olayın geçtiği iddia edilen zamanda dönemin kralı Ramses`di. Onun da mumyası şu anda Mısırda. Ölüm nedeni de 90 yasında diş sorunundan meydana gelen Ateroskleroz ve Artrit(iltihap) ve yaşlılıktan olduğu ispatlanmış.67 yıl boyunca sorunsuz tahtta kaldı. [kaynak]
Eski ahitte yanlış çeviri örneklerinden biridir
Tevrat'ta yam suph sözcüğü, "red sea" (kızıl deniz) olarak çevrilmiş. Ama batılı teologlar bunun aslının "sea of reeds" yani "`sazlık(kamışlık) alan`" olduğunu söylüyorlar.Yani kızıl deniz'in ikiye ayrılması diye bir durum söz konusu değil, Nil'deki sazlık alandan geçiş anlatılıyormuş tevrat'ta.[kaynak]
Tüm avrupa`nın bilim dergilerinin bu makaledeki vardığı fikirbirliğine göre ,Kızıldeniz`in ayrılması mümkün değil. Nil'deki sazlık alandan geçiş sözkonusu.[kaynak],[kaynak]
British müzesindeki mumya Ramses`mi?
Onca yıldır British müzesindeki zavallı bir doğal mumyayı, insanlara işte ikinci Ramses diye yutturuldu.Yüzyılı aşkın bir süredir Londra'daki British Museum'da korunan şu ünlü 'bozulmamış secde eder bir vaziyette bulunan ceset bundan yaklaşık beş bin yıl önce yukarı Mısır'da yaşamış zavallı bir köylünün mumyası.[kaynak]
Bulunan at arabası tekeri
Kızıldeniz'de böyle bir denizin yarılması durumuna dair en ufak bir kanıt olmaması en önemli sorun. Kanıt diye sunulan o bile şüpheli olan tek şey Kızıldeniz'in dibinde bulunduğu iddia edilen bir at arabası dingili ki bu gerçek olsa dahi mantıklı bir biçimde açıklanabilir.Mesela Firavun'un olduğu bilinen gemilerinden veya başka bir gemiden düşme ihtimali.[kaynak]
Sonuç olarak somut bir delili yoktur.
Kaynaklar,
1.https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0012481
2.https://www.google.com.tr/maps/@29.8959417,32.5321621,18457m/data=!3m1!1e3?hl=tr
3.https://en.wikipedia.org/wiki/Ramesses_II#Death_and_legacy
4.https://www.quora.com/Is-the-discovery-of-Ramesses-2-dead-body-proof-of-Islam-being-a-true-religion#ans17410318
5.http://www.wikizeroo.net/index.php?q=aHR0cHM6Ly9lbi53aWtpcGVkaWEub3JnL3dpa2kvWWFtX1N1cGg
6.https://www.dailystar.co.uk/news/latest-news/550991/red-sea-parted-proof-evidence-christians-scientists-moses-israelis-jews-egyptians
7.http://www.haber7.com/teknoloji/haber/122648-firavun-cesedi-efsanesi-de-fos-cikti
8.http://www.news.ch/Moses+teilte+nicht+das+Rote+Meer/456745/detail.htm
9.https://www.welt.de/wissenschaft/article9795891/Warum-Moses-nicht-das-Rote-Meer-teilte.html
10. http://www.ancientegypt.co.uk/time/explore/main.html