Ölürken İnsanlar Neden Konuşur?-Mezardan Neden Sesler Gelir?
Aralık 08, 2018
0
Ölürken İnsanlar Neden Konuşur?
Ölüm hemen gerçekleşen bir süreç değildir.Ölüm aşamalı olup kişiden kişiye farklı ve kademeli gerçekleşir.Farklı zaman biriminde sonuçlanır.Kalp durunca hayat yavaş yavaş sona erme sürecine başlar.Süreç başlayınca vücuttaki hücrelerinde ölüm süreci sırayla başlar.Oksijenle vücutta dolaşmayan kan organların ölümünüde başlatır.Beyindede başlar bu süreç.Kalp durunca yaklaşık 30 saniye sonra beyin ayarlarını buna göre başlatır.
Bu noktada vücutta başlayan oksijen ve şeker düşmesi çoğunlukla halüsnasyona yol açar. Buda bilinç değişikliğine ve duyuların işlevini yitirme süreci gerçekleşir.Beyinde oluşan bu hasardan dolayı önceden ölmüş insanları görenler,üstüne birilerinin geldiğini görenler vs herşey görebilirler.Ve kendi kendine konuşabilirler.Beynin mantık bölümüde bu süreçte hasar alıyor haliyle.
Sonuçta, ölüme yakın ilüzyon deneyiminden sorumlu olanda beynin yetersiz çalışmasıdır. Beynin bir bölümünde, parietal lobda[2], mekansal anlayışımız oturur. Oksijen eksikliği nedeniyle ölmekte olan kişi amaç duygusunu kaybeder ve çoğu zaman havada duruyor hissi oluşur.Üç ila beş dakika içerisinde beyinde artık geri dönüşü olmayan hasarlar oluşur.Ölümün kriterlerinden bir tanesidir beyin ölümü.[1]
İnsan öldükten sonra vücudu ne gibi aşamalardan geçiyor?
Öldükten yaklaşık 30 dakika içerisinde, vücutta refleks diye bir şey kalmıyor. Gevşeyen kaslar dolayısıyla ağız ve göz kapakları açık kalıyor. Boşaltım sistemi tamamen gevşiyor, idrar ve sperm akıntısı oluşuyor.
Ölümden itibaren ortalama 10 saat içerisinde vücut kaskatı oluyor. Adrenalin salgılanılan bir anda; yani heyecanlı veya mücadele verildiği sırada ölüm gerçekleşmişse, vücut aynı anda katılaşmaya başlıyor.
Savaşta ölen insanların vuruldukları şekilde katılaşmaları da bu yüzden oluyor.
Ölüm anından sonra ceset, her saat ortalama 1 derece soğuyor.
Kiloluların iç organları daha geç soğuyor. Çocukların ve zayıfların vücudu ortalamadan daha çabuk soğuyor.
Ölümün gerçekleşmesinden 24 saat sonra vücut çürümeye başlıyor. Solunumun durması bakteriler için işaret oluyor ve çalışmaya başlıyorlar.
İlk çürüyen organlar ise göz, beyin, mide ve bağırsaklar. Ceset şişman ise daha çabuk çürürken, bebekler ve tuzlu suda boğulanlar daha geç çürüyor. En geç çürüyen kısımlar ise kalp, mesane, böbrek ve rahim. Rahmin çürümesi aylarca sürüyor.
İlk çürüyen yer olan mide ve bağırsaklarda bakteriler yoğun çalıştıkları için hızla gaz ortaya çıkıyor. Bu gaz, karın bölgesinin şişmesine sebep oluyor. Derinin üstü yanık gibi su toplarken, vücutta biriken sülfür yüzünden renk siyaha dönmeye başlıyor.
Derinin çekilmesi ve çürüme yüzünden tırnaklar ortaya çıktığı için uzadı sanılıyor. Vücudun ölmesiyle birlikte tüm eylemler bittiği için tırnak ve saç uzaması söz konusu değil.
Mezardan gelen sesler
Mezardan gelen sesler çürüme sürecinin bir sonucu. Günden güne şişen karın patlıyor ve göğüs çöküyor. Bu olay mezar üstünden duyulabilecek kadar sesli olabiliyor.
Kasların kemiklerden sıyrılıp dökülmeye başlama zamanı kırkıncı güne rastladığı için, halk arasında ızdırabın azalması inancıyla hayır amaçlı yemek veriliyor.
Vücut çürürken tam bir takım çalışması yapılıyor.
Bakteriler içten yok ederken, dışarıdan da et sineği göze ve burna larva bırakıyor. Bu sinekler yiyecekleri bitene kadar burda kalıyor ve ölüyor.
Daha sonra ölen bu sinekleri yemek için başka böcekler geliyor. Geriye kemikler kalana kadar bu istila devam ediyor.
Bunun dışında mezarda tekrardan kalbi atmaya başlayan istisnaları saymazsak çığlık sesleri duyduklarını iddia edenlerin kendi beyinlerinde ürettikleri bir durumdur.Gece gece mezarlıktan geçen bünye, zaten ses gelmese de o sesi kafasının içinde yaratır.Buna evrimden gelen genetik korku mirasıda denilebilir.Zira dinsel öğretiden gelen kabir azabı,hortlama hikayeleri,hurafeler ve mitolojiler buna en büyük örneklerdir.Korku filmlerininde buna ekstradan katkı yaptığıda bir gerçek.
Öldükten sonra vücudumuzda neler olur makalemiz için,bkz.[4]
Kaynaklar,
1.https://www.brigitte.de/liebe/persoenlichkeit/leben-nach-den-tod--das-passiert--wenn-wir-sterben-10862026.html
2.https://en.wikipedia.org/wiki/Parietal_lobe
3.https://www.sozcu.com.tr/2015/yasam/oldukten-sonra-o-ses-neden-cikiyor-844334/21/?_szc_galeri=1
4.https://cernbilim.blogspot.com/2018/05/oldukten-sonra-vucudumuza-ne-olur.html
Tags