Megalodonlar Hala Yaşıyor Olabilir Mi?-Nasıl Yok Oldular?

0
Megalodon scaleTelif:Scarlet23/WikiMedia CommonsMegalodonMegalodon (Carcharocles megalodon), büyük beyaz köpek balığının uzak kuzenidir. Uzunluğu 15-20 metreyi bulan bu büyük köpekbalığı büyük okyanusta ve atlas okyanusunda yaşamıştır. Etobur olan bu köpekbalığı okyanusun derinliklerinden yüzeye çıkan büyük balinalarla yalnız besleniyordu. Balinalara genelde orta boylarda ise burun, büyük bir balina ise kuyruk, küçük bir balina ise gövde kısmından saldırıyordu. Keskin büyük dişleri ve güçlü çene kasları olan bu köpekbalığı çeşidi kıkırdak kaplı bir iskelete sahipti ve ayrıca 40 tona varan ağırlıkları ile okyanuslarda yaşamış en büyük etobur canlılardandı. Ortalama yaşam süreleri 25 ile 40 yıl arasıydı. Miyosen ve Pliyosen dönemlerinde yaklaşık olarak 15.9 ile 2.6 milyon yıl önce okyanuslarda yaşamıştır.[kaynak]Megalodonlar hala yaşıyor olabilir mi?
2014 yılında discovery kanalında yayınlanan belgesel "Shark Week-The Monster Shark Lives"[kaynak]ve belgesel videosu için,[kaynak] reyting koparmak için hazırlanmış, çakma bir belgeseldir. Belgeselde cgi görüntüler kullanılmış, imdb'de bulabileceğiniz aktörler bilim adamı rolünde oynatılmıştır.Hatta belgesel başında gerekli uyarıyı yapmadığı, uydurulmuş sözde kanıtlar (fabricated evidence) yarattığı için özellikle bilim insanlarından çok tepki toplamış,[kaynak],[kaynak2] kanal yöneticilerinin çıkıp "kanalımızı bilimsellikten ziyade eğlence doğrultusunda kullanmak istedik, yanlış anlaşıldık, özür dileriz" şeklinde açıklama yapmasına sebep olmuştur. Takip eden yıllardaki shark week'lerde saçma sapan (bkz: voodoo sharks) yapımlara devam eden discovery kanalı, buradan topladığı reytingin ekmeğini yemeye devam etse de artık kredibilitesi kalmadığından olsa gerek, "bu sene uyduruk yayın yapmayacağız, daha bilimsel bir program hazırlıyoruz"[kaynak] açıklaması getirmiştir. (aynı kanalın sahip olduğu animal planet'in deniz kızlarının varlığı hakkında bilimsel (!) belgeseller [kaynak]yayınladığı bilgisini de buraya dipnot ekleyelim.)
Bildergebnis für megalodon fossil 
Peki mümkün olamazmı?
Megalodon'un yaşam (avlanma, üreme) alanının kıyıya yakın sığ alanlar olduğunu biliyoruz, bu alanlarda yaşayan bir canlının bir anda "ben derinlere iniyorum" diye başını alıp okyanus dibine inmesi ve kendine orada bir yaşam kurması mümkün değil. Kendinizi bir anda çırılçıplak vaziyette everest'in zirvesinde bulduğunuzu düşünün. Yaşama şansınız nedir?Sıfır bile değil. Aynı şekilde, böyle bir canlının da, milyonlarca yıl sürecek bir adaptasyon sürecini atlayarak birden okyanus dibini mesken bellemeye başlaması ve 2.6 milyon yıl boyunca günümüze kadar varlığını gizli gizli sürdürmesinin akla mantığa sığan bir açıklaması yoktur.
Bunun haricinde okyanusların oksijen oranı, megalodon'un yaşadığı kabul edilen dönemde gövdesini solungaçları yardımıyla besleyebilecek düzeydeydi. Günümüzde o çapta, o yüzey genişliğinde solungaçlarla okyanusun herhangi bir yerinde (yüzeyinde, dibinde, ötesinde, berisinde) solunum yapabiliyor olması mümkün değil.Boyu yirmi metre olan bu canlının ağırlığının 103 ton olduğu düşünülüyor. Böyle bir canlının oksijen ihtiyacının ağırlığının kübüyle doğru orantılı olduğunu size discovery belgeselleri söylemez.

Günümüzde en derinde yaşayabilen köpekbalığı boyu en fazla 4 metreyi bulan goblin köpekbalığıdır. O da maksimum 960 metre derinlikte yaşamakta, yengeç ve ahtapotlarla beslenmektedir. 1300 metrede yakalandığı görülmüşse de, yaşam alanı 200 ile 960 metre derinlik arasıdır. O yüzden 1850 metre söz konusu olamaz. "yaşayan fosil" olarak da adlandırılan bu canlı bile 125 milyon yıl öncesine tarihlendirilen bir familyanın yani mitsukurinidae [kaynak]mensubudur. şimdi megalodon'un milyonlarca yıl gerektiren evrimsel bir uyum sürecini nasıl bir anda atlamış olabileceğini bir kez daha düşünelim. sonra Ne kadar düşünsekte nihayetinde de çabalar nafile.
Ne zaman yok oldular?

Hiçbir aklı başında bilim insanının megalodon'un ortadan kayboluşunu 10,000 yıl öncesine dayandırdığı yok. Discovery'nin çakma bilim adamlarna öyle olabilir.en sağlıklı görüş 2.6 milyon yıl önce aramızdan ayrıldıkları yönünde. Bu da elimizdeki 42 adet güvenilir fosil üzerinde yapılan binlerce simülasyon sonrası ulaşılan bilimsel bir sonuç.[kaynak]Nesli tükenmemiş ve 2.6 milyon yıldır hala bir şekilde denizlerimizde yaşıyor olsa, herhalde tek başına yaşamayacak, üreyecek, çoğalacaktır. Böyle bir popülasyonun milyonlarca diş dökmüş olması, bu taze dişlerin mutlaka birilerinin eline geçmiş olması gerekirdi. Oysa elimizde megalodon'a ait olup fosil olmayan tek bir diş bile yoktur.
Özet olarak megalodon yoktur.Son dönemde Hollywood yapımı olan Jason Statham'ın başrolde yer aldığı "Meg" filmi ile hayata dönebilmiştir.
  
Credit: Robert Boessenecker
Nasıl yok oldular?
Fosil kayıtlarına yeni bir bakış atan araştırmacılar, bu mega deniz canlısının kökünü kurutan hayvanın, günümüzdeki büyük beyaz köpekbalığından (Carcharodon carcharias) başkası olmayabileceğini öne sürüyorlar.
Geçmişte yapılan araştırmalarda megalodonun (Otodus megalodon), denizlerde meydana gelen bir yok oluş dalgasıyla beraber 2.6 milyon yıl önce kayıplara karıştığı öne sürülmüş, bunun sebebinin ise muhtemelen o zamanlarda ağır iklim ve biyolojik çeşitlilik[kaynak] değişimlerini tetiklemiş bir süpernova patlaması[kaynak] olabileceği belirtilmişti.
Ancak araştırmacılar, Kuzey Amerika’nın batı kıyısında toplanan bütün megalodon fosillerini inceleyerek, bu örneklerin bazılarının yanlış tanımlandığını ve yanlış şekilde tarihlendiğini fark etmişler.Geniş düzeltmeler yaptıktan sonra ise, bahsi geçen köpek balığının, daha önce düşünülenden en az bir milyon yıl önce ortadan kaybolmuş olması gerektiğini hesaplamışlar.
South Carolina’da bulunan Charleston Üniversitesi’nde omurgalı taşılbilimcisi olan baş yazar Robert Boessenecker, şöyle açıklıyor: “O. megalodon‘un yok oluşunun, daha önce denizde yaşanan bu kitlesel yok oluşla ilgili olduğunu düşünülüyordu; fakat gerçekte, artık bu ikisinin doğrudan doğruya bağlantılı olmadığını biliyoruz.”[kaynak
Büyük beyazlar, Dünya’da ilk olarak yaklaşık altı milyon yıl önce görülmüş ve başlangıçta Pasifik Okyanusu ile sınırlıymışlar. Fakat sadece iki milyon yıl sonraya gidildiğinde, bu yırtıcılar kendilerini bütün dünyaya başarılı bir şekilde yaymışlar.
Araştırmacılar, büyük beyazların okyanustan okyanusa atıldıkça, megalodon’un bölgesini ihlal etmiş ve besin konusunda genç olanlara galip gelmiş olabileceklerini düşünüyorlar.
Rekabet ciddi anlamda kızıştığında, hayatta kalmak için verilen mücadele, toplamı sıfır olan bir oyuna dönüşmüş ve mevcut olan avlar sayıca azaldıkça, büyük beyazlar üste çıkmış olabilir.
Bu, ilgi çekici bir hipotez fakat megalodonun yok oluşu üzerine yapılan tartışmalar burada bitecek gibi görünmüyor. Bir antik köpekbalıkları uzmanı, National Geographic‘e konuşarak, sadece bir türün böyle bir azalmaya sebep olabileceğine ikna olmadığını söylüyor.[kaynak]
Kendisi bunun yerine, yazarların; yine genç megalodon ile benzer bir alanı paylaşmış olan çağdaş kaplan köpek balığı gibi diğer suçluları gözden kaçırmış olabileceklerini öne sürüyor.
Boessenecker bile, bu gizemi çözebilmek için daha fazla araştırmaya ihtiyacımız olduğunu söylüyor.
Çalışma PeerJ bülteninde yayınlandı.[kaynak]

Kaynaklar,
1.https://www.dailymail.co.uk/news/article-2333515/Mermaid-hoax-How-mockumentary-gave-Animal-Planet-biggest-audience-EVER.html
2.https://www.businessinsider.com/discovery-channels-fake-documentaries-2014-9?IR=T
3.http://entertainment.time.com/2013/08/07/discovery-channel-provokes-outrage-with-fake-shark-week-documentary/
4.https://qz.com/445516/no-more-megalodon-discovery-channel-promises-a-more-scientific-shark-week-this-year/ 
5.https://www.sciencealert.com/the-megalodon-may-have-met-its-demise-in-an-exploding-star-150-light-years-away
6.https://www.sciencealert.com/researchers-might-have-finally-found-why-the-world-s-largest-shark-went-extinct 
7.https://www.nationalgeographic.com/science/2019/02/megalodon-extinct-great-white-shark/ 
8.https://en.wikipedia.org/wiki/Megalodon 
9.Video-NatGeo-https://www.youtube.com/watch?v=_EaOVlebOu8 
Tags

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !