Kara Deliğin Zıttı Olan Beyaz Delikler Gerçekten Var Mı?

0
 
Kara Deliğin Zıttı Olan Beyaz Delikler Gerçekten Var Mı?
Beyaz delikler kuramsal olup matematiksel olarak mümkündür.Ancak kuramsal varlıklarını
sürdürmesi için, olay ufkunda hiç bir madde zerresinin olmaması koşuludur. 

Nasıl karadelikten kurtulmak imkansızsa, beyaz deliğe girmek de imkansızdır. Bu delik sürekli madde püskürtür.Çok boyutlu uzayda solucan delikleriyle bunlar birbirine bağlanır ve kestirme yol oluştururlar.Beyaz delikler,Einstein`ın izafiyet teorisinden sonra astrofizikçilerin kara deliklerin etraflarını matematiksel keşife çıktıklarında,"kütlesi olmayan bir karadelik olsa ne olur?"argümanı ile ortaya çıkmışlardır.
Bu iddia 14 Haziran 2006`da NASA`nın Spitzer kızılötesi uzay teleskopu ile swift uydusundan çektiği "GRB 060614"isimli devasa gama ışını patlamasını gösteren bir resmi ile yeniden beyaz delik gündemine yol açtı.Böylelikle beyaz delikler yine gündeme oturdu.Bu gama ışını patlaması (doğadaki en güçlü ışık ışınları) tam 102 saniye sürmüştü.
Beyaz delikler termodinamik yasalarını ihlal ediyorlar
Beyaz delikler termodinamiğin ikinci yasasını ihlal ediyor. Aynı zamanda devridaim makinesine izin vermeyen yasadan bahsediyoruz.
Termodinamiğin ikinci yasasına göre enerjinin bir kısmı hep atık ısı olarak uzaya kaçıyor ve bu yüzden evren’de entropi (düzensizlik oranı) sürekli atıyor. İşte bu nedenle insanlardan taş duvarlara ve yıldızlara kadar evren’de gördüğümüz her şey zamanla eskiyor, yaşlanıyor, yıpranarak çürüyor.
Beyaz deliklerin oluşabilmesi için entropinin tersine çevrilmesi gerekiyor.Bunun için fizik yasalarının değişmesi gerekli.Örneğin zamanı tersine çevirmeniz için yasayı ihlal etmeniz ve entropinin azalması gerekiyor.Evren’deki entropiyi tanımlayan yasa derki entropi ya sabit kalır ya da artar, ama asla azalmaz.Bu yasa zamanın akış yönünü tanımlar.
Bildergebnis für beyaz delik nedir 
Abzolute zero
Evren’in termometresi daireseldir. Mutlak sıfırdan sonra sıcaklık daha fazla azalmaz. Sistemden çıkardığınız enerji sistemi ısıtır ve mutlak sıfırın altına inemezsiniz. Bu deneylerle kanıtlanmıştır.Nitekim laboratuarda bir cismi mutlak sıfırdan daha fazla soğutmaya kalktığımızda (-272 derecenin altına inmeye çalıştığımızda) o cismin daha çok soğumak yerine ısınmaya başladığını görüyoruz. Bu yüzden mutlak sıfırın altına inemiyoruz. Sonuçta enerjinin tamamını işe dönüştüremiyoruz, bir miktar atık ısı hep uzaya kaçıyor; çünkü evren’de ısı hep sıcaktan soğuğa akıyor.
Bunun sebebi evrenimizde soğuk cisimlerin sayısının sıcak cisimlerden çok daha fazla olması ve bu noktada termodinamik yasalarının aslında istatistik yasaları olduğuna dikkat etmemiz gerekiyor:
Evren’de sıcak sicimlerin sayısı soğuk cisimlerin sayısından fazla olsaydı ısı soğuk cisimlerden sıcak cisimlere akacaktı.
Sicim teorisinden nükleer fiziğin temeli olan standart modele ve kuantum fiziğiyle Maxwell’in ünlü elektromanyetizma denklemlerine kadar tüm fizik yasaları termodinamiği baz alıyor. Ancak termodinamik yasaları başka bir yasadan türemiyor.
Termodinamiği evren’in en temel özelliği olarak kabul ediyoruz. Termodinamik olmasa bütün fizik çökeceği için bu yasanın çiğnenmesine tahammülümüz yok. Öyle ki tüm evren’i tek bir fizik denklemiyle (her şeyin teorisi) açıklamaya çalışan süper sicim teorisinde bile, evren’in dokusu olan uzay-zamanı termodinamik denklemlerini kullanan kuantum dolanıklığından türetiyoruz.
Entropi ve piyano
Örneğin bir piyanonuz var.Bu piyanoyunun ahşap bölümlerini bir makineyle kıyma makinesi gibi kum ve toz haline getirdiğinizi düşünün.Bu kıyılmış parçalar farklı boyutlarda ve şekillerde olabilir.Böylelikle entropiyi artırmış olursunuz.Kara deliklerde bu yüzden kıyma makinesinden farksız.Kıyılmış ahşapları makineye geri attığınızda ise yeniden piyano oluşturamazsınız.Böyle olsaydı entropiyi azaltmış olurduk.Beyaz delikler olsaydı böyle bir durum sözkonusu olacaktı.
Bir eşyanın piyano olabilmesi için atomlarının serbestlik derecesinin piyano oluşturacak şekilde sınırlanması gerekiyor. Kısacası piyano atomlarının belirli bir düzeni var. Fiziksel açıdan piyano serbestlik dereceleri (hareket imkanları) insan vücudunu oluşturan atomlarının serbestlik derecesinden, yani insan vücudunun düzeninden farklı.
Dr. Brian Koberlein şöyle der: “Elinde beş tane kek varsa ve bunları dağıtmaya başlarsan, sonunda biterler. O andan sonra daha fazla veremezsin. Böyle bir durumda sıfırın altına doğru sayamazsın. Elbette üzerinde “sana bir kek borcum var” yazan kağıtlar dağıtabilirsin. Ama negatif sayıların varlığına dayanarak “negatif kek”lerin varolduğunu ve insanlara verilebileceğini iddia etmek gülünç olur.”
Termodinamik kanunlarına aykırı olan, hayali bir astronomik fenomen.Entropi hiç bir zaman ters işleyemeyeceğinden, var olması imkansızdır. 
Beyaz delikler fenomen olarak bilim kurgu filmleri için marjinal bir öğe olabilir. 
Neil deGrasse Tyson`un konu hakkındaki yorumları için.[bkz]

Kaynaklar
1.https://phys.org/news/2015-10-white-holes.html
2.https://en.wikipedia.org/wiki/Absolute_zero
3.https://en.wikipedia.org/wiki/Laws_of_thermodynamics
4.https://www.universetoday.com/122715/what-are-white-holes/
5.Video-SciShow-https://www.youtube.com/watch?v=Y1HqOEbq2L4
6.NatGeoTv-https://www.youtube.com/watch?v=bN8F0QKsCdY
7.https://www.nature.com/articles/nature05376

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !