Arı Petekleri Neden Altıgen Şeklindedir?-Arılar Mükemmel Matematik Dehası Mı?

0
 
Telif:H.R.Heilmann, HOBOS Team -Taze yapılmış hücreler başlangıçta yuvarlaktır.
Arı Petekleri Neden Altıgen Şeklindedir?
Arılar mükemmel matematik dehasımı,yoksa doğanın matematik ürünümü?Yoksa bir tasarım harikasımı?
Yeni inşa edilmiş hücrelerin duvarları her yerde mükemmel şekilde pürüzsüz ve eşit derecede kalındır; duvarların çarpıştığı açılar tam olarak 120 derecedir.
Seri olarak bir çok arının aynı anda yaptığı birbirine yapışan silindirik yumuşak duvarların istiflendikçe birbirine değen yüzeylerinin köşelenmesi durumudur sadece, ki bunun benzer örneğini sabun köpüğü gibi aşırı kırılgan bir yapıda bile görebiliyoruz.
Bilim insanları yıllar yılı bal peteklerindeki açısal mükemmelliğe hayretle bakmış; ancak hiçbiri tam olarak bu mekanizmayı açıklayamamıştı. İngiltere ve Çin’deki mühendisler bu gizemi çözme yolunda ilk ve önemli bazı adımlar atmış durumdalar. Ekip bal peteklerinde göze hoş gelen bu altıgen şeklin  aslında başlarda dairesel bir yapıda olduğunu ve saniyeler içerisinde altıgen bir yapı aldıklarını ortaya koydu. Araştırmacılar çalışmalarının bulgularını 16 Temmuz 2013`de Journal of the Royal Society Interface adlı dergide yayınladılar.
Cardiff Üniversitesi’nden mühendis ve çalışmanın yazarlarından Bhushan Karihaloo; Galileo Galilei ve Johannes Kepler gibi iki büyük dehanın da bu fenomenle büyülendiklerini hatırlatarak, bal arılarının peteklerini nasıl yaptıklarıyla ilgili insanların pek çok spekülasyon ortaya attıklarını söylüyor. Pek çok ilginç, hatta arıların matematik kullandıklarını temel alan yer yer komik açıklamaların olduğunu da ekledikten sonra, aslında sanılanın aksine açıklamanın çok daha basit olduğunu belirtiyor Karihaloo.
Bildergebnis für Why Nature Loves Hexagons 
Bal peteği mekanizması
Ekip Beijing'teki bir tesiste bal arılarının peteklerini inşasını kolayca gözlemleyebilecekleri bir düzenek kurmuş. Yaptıkları çalışmalarda peteklerin inşasının çeşitli aşamalarını fotoğraflayarak belgelendirmişler. Gözlemler sonucunda peteklerin ilk aşamada dairesel yapıda oldukları fark edilmiş. Peteğin bu ilk hücresel yapısı oluşturulduktan sonra ekip gözlemlerinde bal arılarının peteğin duvarlarını ısıttıklarını fark etmişler (Aslında bu daha önceki çalışmalarda tanımlanmış fakat henüz detaylı bir açıklama getirilememiştir.) ve bunun altıgen oluşumundaki en önemli adım olduğunu düşünüyorlar.
Arılar bu işlemde kullandıkları ısıyı kendi vücutlarından sağlıyorlar. Peteği ısıttıklarında mumu akışkan hale getiriyorlar ve ardından petek en kararlı form olan altıgene dönüşüyor. Fakat süreç henüz tüm detaylarıyla aydınlatılmış değil. Ekibin şu an üzerinde çalıştıkları soru, arıların bir peteği tümden mi yoksa kısım kısım mı ısıttıkları. "Benim tahminim doğanın tasarrufu ve ekonomiyi tercih etmesinden yola çıkarak peteğin kısmi olarak yani sadece belli noktalardan ısıtıldıkları; ancak diğer yandan arıların bakış açısıyla düşününce de bir peteği tek seferde ısıtmak daha kolay bir iş gibi görünüyor" diyor Karihaloo.
Ekip her iki senaryonun da ne kadar süre alacağını hesaplamış. Buna göre bir petek hücresini altıgene dönüştürmek için tümden ısıttığınızda 6 saniye, belirli noktalardan ısıttığınızda ise 36 saniye geçiyor. Ekipteki araştırmacılar, çalışmanın ilerleyen basamaklarında bu veriyi kullanacaklarını dile getiriyorlar.
Aynı görüşlere sahip olan Würzburg arı araştırmacısı Jürgen Tautz “Yeni inşa edilmiş hücreler altıgen değil” diyor. “Onlar yuvarlaktır.” Arılar, ince hücre duvarlarını vücut sıcaklıkları ile ısıttıklarında balmumu çalışmaya başlar. İki hücre arasındaki akma noktasında, eşit miktarda iki sabun köpüğü birleştiğinde olduğu gibi benzer bir şey olur: düz kesimli bir yüzey oluşur. 
honeycomb compared  
(Image: © B.L. Karihaloo, K. Zhang and J. Wang)
En verimli depolama şekli
Bal üretiminde ilk aşama bal mumunun üretimidir. Bir çok işçi arının grup halinde kenetlenmesi ile belli sıcaklığı değerine ulaşılır ve salgı başlar. İlk salgı beyazken, salgı ve polenlerle renk sarıya doğru döner. Toplu iğnenin başı kadar minik üretilen bal mumları çok fazla enerji tüketimi ile gerçekleşir. Sonuçta 1kg bal mumu üretmek için yaklaşık 22 kg bal tüketilir.
Bilim adamları ve matematikçiler yaptıkları araştırmalar sonucu en verimli depolama şeklinin altıgene uygun olduğunu ispatlamışlardır. Maksimum kullanımı esas alan bu konumlanmaya çıta kenarlarından başlayan arılar ortada kusursuz altıgenlerle petekleri tamamlarlar. Bu müthiş matematik düzeni diğer geometrik şekiller ile mümkün olmamaktadır. Daire, beşgen ve sekizgen gibi şekillerde muhakkak boşluk kalacaktır. Kare ve üçgende ise, aynı hacmi doldurmak için gereken duvar çevresi daha fazla olacağından en az malzeme ile bir alanı optimum şekilde bölmek için altıgen en ideal olan şekil tipidir.
Evrimsel boyutu
Arıların milyonlarca yıllık içgüdüsel tasarrufi davranışının şekilsel yansımasıdır.Bal peşindeki ayılardan ve yahut çeşitli yırtıcı, beleşçi rakip hayvanattan sakınma amacıyla alandan kazanmak hedeflenerek yapılan yapılardır, çünkü ne kadar az alanda ne kadar çok petek olursa yuva yani kovan o kadar verimli bir depolama, üreme vesair bölgesi olur.
Görüldüğü gibi konunun açıklaması Kepler`in düşündüğü kadar  karmaşık değilmiş.Doğa kuralları ile açıklanabilecek düzeyde ve basit.
Kaynaklar
1.Video-it`s Okay To Be Smart-https://www.youtube.com/watch?v=Pypd_yKGYpA
2.https://royalsocietypublishing.org/doi/full/10.1098/rsif.2013.0299 
3.https://www.tagesspiegel.de/wissen/aha-warum-sind-waben-sechseckig/1596562.html
4.https://www.livescience.com/38242-why-honeybee-honeycombs-are-perfect.html
Tags

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !