Mermi Gerçekten Suya İşlemez Mi ?
Sadece Hollywood filmlerinde değil yerli yeşilçam filmlerimizdede bu sahneleri sıkça görürüz.Kahramanımız mermiden kaçmak için en iyi çözümü bulmuştur.Suya balıklama atlamak.Peki bu gerçekte ne kadar gerçekti?
Filmlerde bazen fizik kurallarına meydan okuyan aykırı sahneler görsekte bu konuda haksız olmadıklarını rahatlıkla söyleyebiliriz.
Normal hayatımızda aslında yürürken,koşarken havanın direnciyle karşılaşırız.Bununla yaşamaya alıştığımızdan olsa gerek bize vız gelir dolaysıyla bu direnci pek hissetmeyiz.Yalnız şiddetli rüzgarlarda bu direnci daha ciddi bir şekilde hissederiz.
Herhangi bir ortamda yol alan nesne bir direnç ile karşılaşır ve bu kuvvet hızını keser. Su gibi yoğunluğu fazla olan ortamlarda, bu direnç kuvveti havadan daha büyüktür. Su havadan 800 kat daha yoğundur. Mermi üzerindeki direnç kuvveti, hızın karesi ile ölçülür ve aynı zamanda hareket halindeki gövdenin yüzey alanı ile orantılıdır.
Bu bilgilerin ışığı altında kurşunun hareketinin denklemini kurabiliriz. Bu da hızının azaldığı mesafeyi verir. Bu formülü kurmak için merminin kütlesi ve boyutu, suyun yoğunluğu ve direncin katsayısı gerekir.
Norveçli fizikçinin canlı ispatı
Formülleri ve matematik dersleriyle Fizik genelde insanlara sıkıcı gelir.Ancak Norveç`li fizik adamı riskli bir deneyle fiziği eğlenceli hale getirdi.Hepimizin cesareti edemeyeceği canlı bir deney yaparak gösterdi.Silahın karşısına geçerek yaptı deneyini.Üstelik kendini koruyacak bir ekipman kullanmadı.Oslo`daki bir havuzda suyun içinde kendine ateş ettirerek gerçekleştirdi deneyini.Cesareti fizik kurallarına güvenmesinden geliyordu muhtemelen.Neyseki herhangi bir zarar görmeden deneyini başarıyla tamamladı.
Zira bu tür deneyler birkaç kez tekrarlanmıştı.Örneğin Discovery Channel`da bu deney yapılmıştı.Ayrıca Smithsonian Channel`inde bu konuda yayımlanmış güzel bir videosu mevcut.[bkz,video]
Popüler bir Discovery Channel programı olan Mythbusters, bölümlerinden birinde suyun “kurşun geçirmez” yeteneğini test etmişti. Farklı silahlar (9 mm tabanca, av tüfeği, süpersonik bir M1 Garand yarı otomatik tüfek ve .50 cal tüfek dahil) kullanarak bir su kütlesine ateş ettikten sonra, su altında 8 metre olmanın sizi bir saldırıya karşı koruyabileceçi sonucuna vardılar. Bununla birlikte, gerçek hayatta,bir mermi nadiren suyun hemen üzerinde bir pozisyondan ateşlenir. Bu nedenle, mermi 30 derece bir açıyla ateşlenirse, 3-5 feet (0.9-1.5 metre) aralığında su altında olmak, çoğu silahtan korumaya yeterli olabiliyor.Bölümün videosu için,[bkz.video]
Eğer kötü adamlar suyun kenarından ateş ediyorsa, kahramanımızın birkaç cm derine dalması yeterlidir, çünkü mermi küçük bir silahtan çıkar mermi su üzerinde sektirilen taş gibi seker gider. Eğer kötü adamlar uçaktan ateş ediyorsa, kurşunlar suya daha dik bir açıdan geliyordur. Bu durumda bile.50 mm zırh delen bir kurşun suda ancak 30 cm'ye kadar işler.
Formülü nedir?
Akışkanlar dinamiğinde, bir sıvı tarafından çevrelenmiş ve hareket halinde olan bir cisim tarafından hissedilen sürüklenim kuvvetini bulmak için sürüklenim denklemi kullanılır. Bu formül belli koşullar altında daha tutarlı sonuçlar verir:
•Cismin körelmiş bir formu olması gerekir
•Sıvının, cismin arkasında türbülans oluşturabilecek büyüklükte bir Reynold sayısına sahip olması gerekir. Bu denklem:
ile ifade edilir.
Fd = Akış hızının bileşeni olan çekim kuvveti
p = Sıvının özkütlesi
v = Sıvıya göre cismin hızı
A = Sistemin alanı
Cd = Sürüklenim katsayısı (cismin geometrik yapısına ve kayma kuvvetine bağlı olarak değişim gösterir)
Görüldügü gibi, çoğu film, kahramanın kötü adam tarafından ateşlenen mermilerden kaçmak için kahramanın bir su havuzuna atlayarak kurtulmasi bilimsel olarak gerçek. Hollywood’un film büyüsüne inanmak her zaman kötü bir fikir degilmiş.
Kaynaklar
1.Discovery resim- https://www.scienceabc.com/wp-content/uploads/2016/03/bullet-slowing-down-underwater.gif
2.https://en.wikipedia.org/wiki/Drag_equation
3.https://www.scienceabc.com/eyeopeners/can-being-underwater-protect-you-from-bullets.html
4.https://www.merkur.de/welt/irres-video-physiker-schiesst-unter-wasser-sich-selbst-6074203.html
5.http://kwc.org/mythbusters/2005/07/mythbusters_bulletproof_water.html
6.https://www.youtube.com/results?search_query=Bulletproof+Water%2C+360+Swing+mythbusters
7.Video-NRK Viten-https://www.youtube.com/watch?v=tzm_yyl13yo&feature=emb_logo
8.https://en.wikipedia.org/wiki/Underwater_firearm
9.Smithsonian Channel-https://www.youtube.com/watch?v=L4Y4GUmvPkU