Balık Yüzgeçleri İnsan Eline Nasıl Dönüştü?

0
Ancient fish fossil reveals evolutionary origin of the human hand 
Balık Yüzgeçleri İnsan Eline Nasıl Dönüştü?
Balıktan tetrapod'a geçiş, evrimsel biyolojinin temel sorunlarından biri olarak tanımlanmıştır. 350 milyon yıldan fazla bir süre önce, Devoniyenin son döneminde balıklar, insanların ait olduğu dört ayaklı omurgalılar (tetrapodlar) karada dolaşmaya başlayana kadar sığ sularda yaşamaya başladı.
Bu geçişi çevreleyen birçok soru, en önemli evrimsel değişikliklerden birinin, omurgalı el ve ayakların gelişiminin hangi noktada ortaya çıktığı da dahil. Bununla birlikte, Kanada'da bulunan eski bir balık fosili, insan elinin balık yüzgeçlerinden nasıl evrimleştiğinin gizemini ortaya çıkarmaya yardımcı oldu.
Avustralya’daki Flinders Üniversitesi’nden ve Kanada’daki Rimouski Quebec Üniversitesi’nden paleontologların oluşturduğu araştırma ekibi, bulunan eski bir Elpistostege balık fosili, insan elinin balık yüzgeçlerinden nasıl evrimleştiğine dair yeni bilgiler ortaya koydu.
 
Alice Clement, yüzgeçte (solda), insan eline (sağda) benzer şekilde gizlenmiş rakamları ortaya çıkarmak için her küçük kemiği renk kodlamasında enstrümantal bir rol oynadı.
Nature dergisinde yayımlanan çalışmaya göre,1.57 metrelik balık fosilinin bulunmasıyla, Geç Devoniyen Dönem’de (388-374 milyon yıl önce) yaşamış balıklara ait bütün bir kol (pektoral yüzgeç) iskeleti ilk kez elde edilmiş oldu. Yapılan bilgisayarlı tomografi taramaları yüzgeç iskeletinin kol, ön kol, dirsek, bilek ve parmakları oluşturan yapılara sahip olduğunu ortaya çıkardı.
Tetrapod (dört uzuvlu) benzeri Elpistostege adı verilen balık türüne ait bu fosili keşfeden araştırmacılar, bir yüzgeç içinde parmak yapılarının ilk kez görüldüğünü ve söz konusu yapılarının çoğu hayvanın parmak kemiklerine benzer olduğunu ifade etti. 
Flinders Üniversitesi’nden John Long"Bu, ilk kez bir balıkta yüzgeçlerle bir yüzgecin içine kilitlenmiş parmakları açıkça keşfettik”diyor.
Balık-tetrapod geçişi döneminden önceki fosiller, bir balık yüzgecinden tetrapod uzuvuna evrimi anlamamıza yardımcı olmak için paleontologlar tarafından incelenmiştir.
Bu bulgu, parmaklarımızın kökenini balıklara kadar götürüyor; omurgalıların el yapısının balıklar karaya çıkmadan önce gelişmeye başladığına işaret ediyor.
Kaynaklar
1.Video-Flinders University-https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=uyUYKTBA91k&feature=emb_logo
2.https://www.nature.com/articles/s41586-020-2100-8
3.https://www.iflscience.com/plants-and-animals/ancient-fish-fossil-reveals-earliest-evolutionary-evidence-of-the-origin-of-hands/
Tags

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !