Bira Göbeği Efsane Mi Yoksa Gerçek Midir?
İngiliz bilim adamları bira göbeği efsanesi hakkında araştırma yapmışlar.Araştırmanın sonucuna göre, kilolarınızdan sorumlu olan bira değil.
Çalışmaya göre, bira içmenin sizi şişmanlattığına dair bir kanıt yok.Londra`daki College Üniversitesi'nden çalışmanın lideri Martin Bobak, "Bira içmek, bira göbeğine neden olabilecek diyet ve yaşam tarzının diğer yönleriyle ilişkilidir."diyor.
Araştırmacılar, 25-64 yaş arası 891 erkek ve 1098 kadından elde edilen verileri 🔗karşılaştırmış.Denekler bira tüketiminin en yüksek olduğu Çek Cumhuriyeti vatandaşlarından oluşturulmuş.
Bilim adamlarının karşılaştıkları 🔗sürpriz sonuca göre bira içmek ve şişmanlık arasında herhangi bir bağlantı bulunamamış.
Bobak'ın "European Journal of Clinical Nutrition" nda 🔗yayınlanan sonucuna göre: "Bira tüketimi vücut ağırlığını artırması pek olası değil."
İngiliz beslenme uzmanları sonucu "ilginç" olarak nitelendirdi, ancak yine de bira içenlere aşırıya kaçmamaları ve her durumda çok hareket etmelerini önerdi.
Bira içmeden şişmanlayan fare.Telif:AFP
Suçlu Genler
Londra'daki Ulusal Tıbbi Araştırma Enstitüsü'nden Iain Robinson göbekli hayvanlarla araştırma yapmıştı.Ve bunu bir konferansla duyurmuştu.
İngiliz araştırmacılar, şişman göbekli erkeklerin "en iyi yıllarında" kalp hastalığı, diyabet, yüksek tansiyon ve inme risklerini araştırmak için fare yetiştirmişler.
Araştırmacılar tesadüfen şişman göbeğine genetik yatkınlığın sebep olduğu sonucuna varmışlar. Örneğin, genetik olarak modifiye edilmiş, orta yaşlı bir laboratuvar faresi kalça bölgesinde daha yuvarlak figüre sahipken, vücudun diğer kısımlarında kilo almadı, diyor Robinson.
Yetiştirilen farelerin, tüm erkekleri kilo alırken, dişileri ise çok yaşlıyken şişmanlamışlar.
"Ancak ve daha da önemlisi,bu keşif bize şişmanlamanın neden bu alanda başladığını ve neden erkekler ve kadınlar arasında bu farkın olduğunun anahtarını verebilir"diyor.
Robinson ve ekibi henüz bir "bira göbeği geni" olduğunu 🔗kanıtlayamadı.
Kalori bombası
Alkollü içecekler genellikle kalori bombalarıdır. Sağlık için tehlikeli olabilir.
Heidelberg Üniversitesi'nde alkol araştırma merkezi`nden Professor Helmut Karl Seitz"Bir gram alkolde 7,1 kilokalori bulunur"🔗diyor.Buna, diğer bileşenlerin kalori değeride eklenir.Bu nedenle, kilo vermek istiyorsanız içecek tüketiminizi de göz önünde bulundurmalısınız: yapılacak en iyi şey basitçe su veya meyve çayı içmek.Federal Sağlık Eğitimi Merkezi'ne göre, bir bardak (0,2 l) kırmızı şarap yaklaşık 134 kilokaloriye sahip.
Heidelberg Üniversitesi'nde alkol araştırma merkezi`nden Professor Helmut Karl Seitz"Bir gram alkolde 7,1 kilokalori bulunur"🔗diyor.Buna, diğer bileşenlerin kalori değeride eklenir.Bu nedenle, kilo vermek istiyorsanız içecek tüketiminizi de göz önünde bulundurmalısınız: yapılacak en iyi şey basitçe su veya meyve çayı içmek.Federal Sağlık Eğitimi Merkezi'ne göre, bir bardak (0,2 l) kırmızı şarap yaklaşık 134 kilokaloriye sahip.
Yıllarca günde iki bardaktan fazla alkol alırsanız, iyi bir figüre sahip olamazsınız.Avrupa bilim adamları ekibinin büyük ölçekli çalışmalarına göre,uzun süre günlük olarak yüksek miktarda içen erkeklerin daha yüksek bir vücut kitle indeksine sahip olduğunu bulmuştu.Ayrıca, düzenli olarak alkol tüketmeleri durumunda hem erkekler hem de kadınların bel boyutları artmış.Ne kadar çok alkol tüketirse, o kadar artan bel boyutu.
Bunun sadece alkol tüketiminden kaynaklanıp kaynaklanmadığı henüz bilinmiyor. "Konu çok karmaşık" diyor çalışmanın yazarı Potsdam'daki Alman Beslenme Araştırmaları Enstitüsü'nde (DIfE) epidemiyolog Dr. Manuela Bergmann. Örneğin, sık içmeyenlerde kötü içme alışkanlıkları veya egzersiz eksikliği rol oynayabilir.
Ancak düzenli alkol tüketiminin kadınları erkeklerden farklı etkilediği açıktır.Araştırmaya göre, çok içen kadınların erkeklerden fazla şişmanladığını gösteriyor.Günde iki bardaktan fazla tüketen kadınların ortalama bel büyüklüğü, az içki içen veya içmeyenlerden 1.5 santimetre daha büyüktü.Düzenli içen erkeklerde içmeyenlere oranla sadece 1,1 santimetre daha fazlaydı. Görünüşe göre, alkol kadınlarda yağ dağılımını daha kötü etkiliyor."Belki de alkol hormon seviyelerini de etkilediği için olabilir" diyor Bergmann"İçen kadınların kanlarında daha fazla erkeklik hormonu var.""Ama bu sadece bir yorum. Tamamen farklı ilişkiler rol oynayabilir” diye açıklıyor epidemiyolog. Örneğin, düzenli olarak içki içen, daha yüksek eğitime sahip olan, daha sık sigara içen ve ayrıca geç yaşlarda çocukları olan ya da hiç olmayanlar olduğu tespit edilmiştir. “Ayrıca muhtemelen uzun süre doğum kontrol hapı kullanmışlardır. Bu faktörler aynı zamanda hormon dengesi yoluyla vücut yağ dağılımını da etkileyebilir ”diyor Bergmann.
Alkol çerezleri
Bununla birlikte, çalışmalara göre, bira içenlerin genellikle şarap içenlerden daha kötü yedikleri dikkate alınmalıdır. Ve alkol araştırmacısı Seitz şunları söylüyor:"Bira içmeyi sevenler genellikle yüksek miktarlarda içen kişiler."diyor.
Bira ve sağlık ilişkisini inceleyen sempozyumda Danimarkalı beslenme profesörü Arne Astrup’un 🔗tezine geçelim.Arnup, yüzlerce
bira içicisi üzerinde araştırmalar yapmış ve sonucunda “bira göbeği” ile
biranın doğrudan ilişkisi olmadığını saptamıştı. “Belli bir miktarın
altında bira içenlerin daha çok zeytinyağı, sebze ve beyaz et ağırlıklı
beslendiğini ve ara ara spor yaptığını gördük. Bu kişiler arasında
sigara tiryakiliğine de az rastlanıyor. Birayı çok fazla içenler ise
genellikle çok sigara içiyor, sigara nefeslerini tıkadığı için az
hareket ediyor, öte yandan bira sunulan mekânlarda trans yağlı kızartma
yiyeceklerle besleniyorlar. ‘Bira göbeği’ denen şişmanlamadan biranın
kendisi değil, bu yaşam tarzı sorumlu” diyordu.
Kalp sağlığıyla ilgili araştırmayı ise Hollandalı Dr. Henk Hendriks yapmıştı. Onun da tezi, “Makul miktarda ama düzenli bira içenler kalp sağlığı açısından hiç içmeyenlere göre daha şanslı. Haftada bir birim bira içende 1 birim olan kalp krizi geçirme riski, 5-7 gün boyunca 1 birim içende 0.6’ya iniyor. Düzenli ama kararında bira içilmesini, sigara içmemeyi, Akdeniz mutfağı ağırlıklı beslenmeyi ve düzenli aktiviteyi öneriyoruz” şeklindeydi.
Kalp sağlığıyla ilgili araştırmayı ise Hollandalı Dr. Henk Hendriks yapmıştı. Onun da tezi, “Makul miktarda ama düzenli bira içenler kalp sağlığı açısından hiç içmeyenlere göre daha şanslı. Haftada bir birim bira içende 1 birim olan kalp krizi geçirme riski, 5-7 gün boyunca 1 birim içende 0.6’ya iniyor. Düzenli ama kararında bira içilmesini, sigara içmemeyi, Akdeniz mutfağı ağırlıklı beslenmeyi ve düzenli aktiviteyi öneriyoruz” şeklindeydi.
Biranın kilo aldırmasının temelinde yanında tüketilen yağlı besinler de
yatmaktadır. Fıstık, cips veya patates gibi ciddi oranda yağ
bulunduran besinler bira yanında olmazsa olmazdır. Dolayısıyla hem
aldığınız kalori hızla artmakta hem de yağlı yediğiniz için depolama
yapılmaktadır.Elbette bir oturmaya bir kasa dolusu birayı tüketmekten bahsetmiyoruz.
Kaynaklar
1.https://www.spiegel.de/panorama/britische-studie-die-legende-vom-bierbauch-a-267523.html
2.http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/3175488.stm
3.https://www.nature.com/articles/1601678.pdf?origin=ppub
4.https://www.spiegel.de/wissenschaft/mensch/bierbauch-die-gene-sind-schuld-a-100904.html
5.https://www.augsburger-allgemeine.de/geld-leben/Bierbauch-Warum-Alkohol-dick-macht-id37574147.html
6.https://www.milliyet.com.tr/yazarlar/mehmet-yalcin/bira-gobegi-nin-sorumlusu-bira-degil-1445586
7.Video-Science Insider-https://www.youtube.com/watch?v=oJtQth3bl5M