Uykuda Kına Yakılması Gerçek Midir?

0

Dermatoscopy in the diagnosis of tinea nigra Uykuda Kına Yakılması Gerçek Midir?

Bazı kişiler, “Uyandığımda ellerimde kına vardı, acaba bunu cinler mi yoksa melekler mi yaptı?” şeklinde soru sormaktadır. 

➦Tinea nigra, cildin en üst katmanlarına saldıran bir mantar enfeksiyondur. Hortaea werneckii adlı bir mantardan kaynaklanır.

Çok eski çağlardan beri en sık görülen deri enfeksiyonları mantarlardır. Mantarlar doğada sayıca çok fazla olan genellikle nemli ortamlarda yaşamaya elverişli canlılardır. Mantar rahatsızlıkları çok büyük kitleleri etkilemekte ve çoğu zaman kişide büyük rahatsızlık oluşturmadığından tedavi için başvuran hastaların sayısı az olmakta ve kişiden kişiye bulaşılırlığı artmaktadır.Mantarlarinsanlarda genelliklederive tırnakların altında çoğalan ve ancak mikroskop ile görülebilecek küçük organizmalardır. Bu organizmalar bütün çevremizde, özellikle ayakkabı ve terliklerde, havlularda, bahçede, evde, genel kullanıma açık duşlar, jimnastik salonları, yüzme havuzlarının basamakları, otel ve cami halıları gibi ortamlarda bulunurlar. Tüm mantar hastalıkları oldukça bulaşıcıdır ve kolaylıkla yayılabilir. Ayak ve tırnak mantar hastalıkları tedavi edilmediklerinde vücudunuzun diğer bölümlerine yayılabilir, yakınlarınıza bulaşabilir veya vücudunuzda bakterilere bağlıdaha ciddi enfeksiyonlara neden olabilir. Mantarların insanlarda oluşturduğu hastalığa, mikozadı verilir.

Mantarların Genel Özellikleri

Mantarlar, ökaryot hücreler olup genellikle tek hücrelidirler,bazıları çok hücreli bitki ve hayvan hücrelerinebenzer. Belirgin bir çekirdek, çekirdekçik, çekirdek zarı stoplazma, mitokondri, golgi aygıtı, endoplazmik retikulum, sterol ve kitinli (chitin: bazı böceklerin vücudunu örten kabuk ya da kabuğumsu polisakkaritten ibaret sert madde) sert bir hücre duvarı bulunur. Fotosentez yapamaz. Doğada yaygın olarak bulunan mantarlar arasında, insanlarda hastalık yapanlar sınırlı sayıdadır

Tinea nigra

Tinea nigra, cildin en üst katmanlarına saldıran bir mantar enfeksiyondur. Hortaea werneckii adlı bir mantardan kaynaklanır. Mantar ayrıca Phaeoannellomyces werneckii, Exophiala werneckii ve Cladosporium werneckii adlarıyla da kayıtlara geçmiştir.

Tinea nigra Çoğunlukla ellerin avuçlarında veya ayak tabanlarında görülen ve etkilenen cildin koyu kahverengi ile siyah renk solmasına neden olan mantar enfeksiyonudur. Kelime tinea mantar enfeksiyonu anlamına gelir nigra siyah anlamına gelir. Tinea nigra genel olarak, tinea pedis (ayaklar genellikle ayak tabanı değil), tinea cruris (kasık), tinea capitis (kafa derisi) ve tinea corporis (vücut) gibi diğer tinea enfeksiyonlarına kıyasla nadir görülen bir mantar enfeksiyondur. Bu diğer tinea enfeksiyonlarının çoğu, çevrede yaygın olarak bulunan benzer deri mantarları türünden kaynaklanmaktadır, ancak tinea nigra, oldukça nadir görülen mantar türlerine bağlıdır.

Tinea nigra, cildin mantar enfeksiyonunun en dış tabakalarla sınırlı olduğu anlamına gelen yüzeysel bir dermatomikozdur. Kaşıntı veya cilt iltihabı olmayan oldukça iyi huylu sunum, sekonder bakteriyel enfeksiyonların ve kalıcı skarların nadir olduğu anlamına gelir. Tinea nigra, çocuklarda daha sık görülür ve kızlarda erkeklerden daha fazladır. Koşullar aynı zamanda daha açık tenli bireyleri daha koyu tenli insanlardan etkileme eğilimindedir.

Güney Amerika, Pasifik Adaları, uzak doğu gibi yerlerde görülebilir. Genellikle toprak, durgun su ve tarım ürünleri ile kişilere bulaşır. Tinea nigra, genellikle Güneydoğu'nun sıcak ve nemli iklimlerinde görülür.

Sadece Geline “Kına“ Yakmayın - Son DakikaTinea Nigra uykuda kına yakılması olarak da halk arasında dillendirilmektedir.  

Bu enfeksiyon avucun içerisinde ve genellikle ayak altında ağrı veya yanmaya sebep olmayan koyu renkli lekelere neden olur. Enfeksiyon genelde kahverengi veya siyah lekelerle kendini gösterir. Bazen boyun ve gövde gibi vücudun diğer bölgeleri de etkilenebilir. Enfeksiyon ciltte siyah veya kahverengi bir lekeye neden olur. Ciltte kozmetik olarak kötü bir görüntü dışında Tinea Nigra genellikle zararsız bir durumdur. 

Tinea kelimesi mantar enfeksiyonu ve nigra ise siyah anlamına gelir. Tinea nigra, tinea pedis (ayaklar), tinea cruris (kasık), tinea capitis (kafa derisi) ve tinea corporis (vücut) gibi diğer tinea enfeksiyonlarıyla karşılaştırıldığında genel olarak nadir görülen bir mantar enfeksiyonudur. Bu diğer tinea enfeksiyonlarının çoğu, çevrede yaygın olarak bulunan benzer deri mantarı türlerinden kaynaklanır ancak tinea nigra, oldukça nadir görülen mantar türlerinden kaynaklanır.

Tinea nigra yüzeysel bir dermatomikozdur yani cildin mantar enfeksiyonu en dıştaki katmanlarla sınırlıdır. Kaşıntı veya deri iltihabı olmaksızın oldukça iyi huyludur.  Bu, İkincil bakteriyel enfeksiyonların ve kalıcı yara izinin nadir olduğu anlamına gelir.  

Tinea nigra çocuklarda daha sık görülür ve kızlarda erkeklerden daha olasıdır. Koşullar ayrıca daha koyu tenli kişilere göre daha açık tenli kişileri etkileme eğilimindedir.  

Selenyum sülfür içeren kremler ile tedavi edilmektedir.
Halk arasında uykuda kına yakılması, meleklerin, şeytanların kına yaktığı gibi hurafe bilgiler yaygındır.
“Evlenme çağına gelmiş kızları işaretlerler” tabirine kadar giden bir rivayet zinciridir, tüm bilinmeyen gizemli olaylarda olduğu gibi kılıfı hemen hazırlanmıştır.Yine Türkiye'deki forumlarda karaciğer rahatsızlığına dayandırılan kulaktan dolma bilgiler de yer almaktadır.Melanoma yada Nevus ile karıştırılabilmektedir. O nedenle tanıda biyopsi yapılır.Bu deri renklenmesi ve enfeksiyon için direk mantar türüyle temas gereklidir. Yani sizde bu durum var ise, farkında olmadan mutlaka bir temas gerçekleşmiş ve istemeden konak durumuna düşmüşsünüz demektir. Deri lezyonları mantarın yerleşmesiyle birlikte ortalama 2-7 hafta içerisinde görülmeye başlar. Genelde 20 yaş altı bayanlarda sıklıkla görülen bir enfeksiyondur.

Kaynaklar 

1.https://en.wikipedia.org/wiki/Tinea_nigra

2.https://en.wikipedia.org/wiki/Hortaea_werneckii

3.http://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller/Mantar%20ve%20Parazit%20Hastal%C4%B1klar%C4%B1.pdf

4.https://tr.womenhealthguide.net/tinea-nigra-palm-veya-sole-siyah-mantar-bilgi-ve-674 

5.Video-1 Post Medicine-https://www.youtube.com/watch?v=809zcsYuVs8

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !