Maymun Çiçeği Nedir?-Yeni Bir Salgın Olabilir Mi?

0


All you need to know about the latest health scare- the Monkeypox virusMaymun Çiçeği Nedir?-Yeni Bir Salgın Olabilir Mi?

Yeni bir pandemimi geliyor diye endişelerin arttığı bilinen bir virüs hortladı

Monkeypox (maymun çiçeği), maymun çiçeği virüsü ile enfeksiyonun neden olduğu nadir bir hastalıktır.Monkeypox virüsü, poxvirus ailesindeki orthopoxvirus cinsine aittir.Orthopoxvirus cinsi ayrıca variola virüsünü (çiçek hastalığına neden olur), vaccinia virüsünü (çiçek hastalığı aşısında kullanılır) ve sığır çiçeği virüsünü içerir.
Monkeypox ilk olarak 1958'de araştırma için tutulan maymun kolonilerinde çiçek benzeri bir hastalığın iki salgını meydana geldiğinde keşfedildi, bu nedenle "maymun çiçeği" olarak adlandırıldı.
İnsanlarda ilk maymun çiçeği vakası 1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde kaydedildi.Maymun çiçeğinin insanlarda rastlanan ilk vakası, 1970 yılında Kongo'nun ücra bir bölgesinde 9 yaşındaki bir erkek çocuğuydu. o zamandan beri, Kamerun, orta Afrika Cumhuriyeti, Fildişi sahili, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Gabon, Liberya,Nijerya, Kongo Cumhuriyeti ve Sierra leone gibi orta ve batı afrika ülkelerinde maymun çiçeği vakaları bildirilmiştir.Enfeksiyonların çoğunluğu Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde gerçekleşmiştir.
Maymun çiçeğinin doğal rezervuarı bilinmemektedir.Bununla birlikte,Afrika kemirgenleri ve insan olmayan primatlar (maymunlar gibi) virüsü barındırabilir ve insanları enfekte edebilir.

Maymun çiçeği, kemirgenler ve primatlar gibi vahşi hayvanlarda ortaya çıkan ve bazen insanlara da geçebilen bir virüs. Hastalık insanlarda çoğunlukla, virüsün endemik olduğu Orta ve Batı Afrika'da görülüyor.

Hastalığın belirtileri neler, tedavisi nasıl?

Maymun çiçeği, çiçek hastalığına yol açan virüsle aynı aileden olsa da belirtileri daha hafif seyrediyor.

Hastaların çoğunda sadece ateş, vücut ağrıları, titreme ve yorgunluk şikayetleri ortaya çıkıyor. Hastalığı daha ağır geçirenlerin yüzünde ve ellerinde döküntü ve lezyonlar ortaya çıkabiliyor ve bunlar, vücudun başka yerlerine de yayılabiliyor.

Kuluçka dönemi beş gün ila üç hafta sürebiliyor. Çoğu hasta, hastanede tedavi altına alınmaya gerek kalmadan, iki ile dört hafta içinde iyileşiyor.

Yüzde 10 oranında ölüme neden olabilen maymun çiçeği hastalığı, çocuklarda daha ağır seyredebiliyor.

Virüse maruz kalanlara genellikle çiçek aşısı yapılıyor. Çiçek aşısının maymun çiçeğine karşı da etkili olduğu görülüyor. Hastalığa karşı antiviral ilaçlar geliştiriliyor.

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi, dün yaptığı açıklamada, tüm şüpheli vakaların tecrit edilmesi ve yüksek risk grubundaki temaslılara çiçek aşısı yapılmasını tavsiye etti.

European outbreak of monkeypox: what you need to know Monkeypox virions. dotted zebra / Alamy Stock Photo

Yılda ortalama vaka sayısı kaç?

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) her yıl 10'dan fazla Afrika ülkesinde binlerce maymun çiçeği enfeksiyonu görüldüğünü bildiriyor. Bu vakaların çoğu Kongo ve Nijerya'da ortaya çıkıyor. Kongo'da yılda 6 bin, Nijerya'daysa yılda 3 bin vaka tespit ediliyor.

Uzmanlar, düzensiz sağlık tarama sistemleri nedeniyle çok sayıda vakanın kayda geçmediğini söylüyor.

Münferit vakalara Afrika dışında zaman zaman Amerika ve İngiltere'de rastlanıyor. Ancak maymun çiçeği vakaları genellikle Afrika'ya seyahat ya da hastalığın yaygın olduğu bölgelerde hayvanlarla yakın temasa bağlı olarak ortaya çıkıyor.

2003 yılında Amerika'da altı eyalette 47 kişide doğrulanmış ya da şüpheli maymun çiçeği vakası ortaya çıkmıştı. Bu kişilerin virüsü Gana'dan ithal edilen küçük memeli hayvanlara yakın bir yerde barındırılan ve evcil bir kemirgen türü olan çayır köpeklerinden kaptığı belirlenmişti.

Son vakalar neden farklı?

İlk kez Afrika'ya seyahat etmemiş olan kişiler arasında maymun çiçeği vakalarının yayıldığı gözlemleniyor. Who`ya göre vakaların çoğu, eşcinsel ilişkiye giren erkeklerde görülüyor.

Avrupa'da İngiltere, İtalya, Portekiz, İspanya ve İsveç'te maymun çiçeği vakaları rapor edildi.

İngiltere Sağlık Güvenliği Dairesi, tüm vakaların birbiriyle bağlantılı olmadığını, bu durumun, birkaç farklı bulaşma zincirinin olduğu anlamına geldiğini bildirdi. Portekiz'deki vakalar, hastaların cinsel organları üzerindeki yaralar nedeniyle başvurdukları sağlık kliniklerinde tespit edildi.

ABD’de ise yetkililer 18 Mayıs’ta, kısa süre önce Kanada'ya seyahat etmiş bir erkekte maymun çiçeği vakası tespit etti. Kanada Halk Sağlığı Dairesi de Amerika'daki bu pozitif vakaya bağlı iki vaka doğruladı. Kanada'nın Quebec eyaletindeki sağlık yetkilileri, Montreal'de 17 şüpheli vaka olduğunu kaydetmişti.

Virüs cinsel ilişkiyle mi bulaşıyor?

Bu olasılık var ancak henüz netlik kazanmış değil. Maymun çiçeğinin cinsel ilişkiyle bulaştığına dair daha önce kayda geçen vaka bulunmuyordu.Ancak Belçika'daki yayılım, pek çok ülkeden çoğu erkek 10 bin kişinin katıldığı fetiş festivaliyle ilişkilendiriliyor. Ayriyetten Gran Canaria'da 80 bin kişinin katıldığı eşcinsel festivali süper bulaştırıcı etkinlik olarak soruşturuluyor.Ancak virüs, enfeksiyonlu kişilerle yakın temasla, beden sıvıları yoluyla ve bu sıvıların bulaştığı kıyafet, yorgan ya da çarşaf gibi eşyalarla temasla yayılabiliyor. 

Londra’daki Imperial üniversitesinden virolog Michael Skinner, İngiltere'deki erkeklere maymun çiçeğinin nasıl bulaştığını tespit etmenin henüz erken olduğunu söylüyor.

Skinner, "Cinsel ilişki, doğası gereği yakın temas gerektiriyor. Bu da kişinin cinsel yönelimi ne olursa olsun, bulaşma yolundan bağımsız olarak, bulaşma olasılığını yükseltiyor" diyor.

Londra Üniversitesi Akademisi’nden François Balloux da cinsel ilişkinin maymun çiçeği hastalığını bulaştırmak için gereken yakın teması sağladığı görüşünde. Balloux, İngiltere'deki vakaların, "virüste kısa süre önce herhangi bir değişiklik olduğu anlamına gelmediğini" söyledi.

Kaynaklar

1.https://twitter.com/jsolomonReports/status/1528875090112299009 

2.https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-61517717

3.https://www.amerikaninsesi.com/a/bes-soruda-maymun-cicegi/6582300.html

4.Video YT-SciShow-https://www.youtube.com/watch?v=Y9bjHNpqOro

5.https://www.cdc.gov/poxvirus/monkeypox/about.html

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !