Güneş Sistemimizin Oluşumu-Belgesel

0

Güneş sistemi Oluşumu
Güneş sistemimizin oluşumu ile ilgili olarak pek çok kuram tarih boyunca ortaya atılmıştır. Bilim tarihinde bugün kabul edilen kuram Bulut kuramıdır. Güneş sistemimiz, bu kurama göre yoğun halde olan gaz ve toz bulutlarının dönmesi ile oluşmuştur. 
 Ähnliches Foto

Güneş sistemi nasıl oluştu?
Güneş sistemimizi oluşturan gaz ve toz bulutu çok yavaş bir hızla dönme hareketi yapmaktaydı. Bulut içinde ki maddelerin kütle çekimi artmaya başlayınca bu bulut kümesi çok daha hızlı dönmeye başlamış, orta kısımdan yoğuşmalar yaşamıştır. Yoğuşmalar nedeni ile sıcaklık hızla artmaya ve yeni güneş ışıma yapmaya başlar. Bu ısınma merkez kısmında olduğundan bulutun dış kısımlarında kalan toz ve gaz parçaları güneş etrafında dönme hareketine devam etmiştir. Yaklaşık 100 milyon yıl kadar sonra ilkel halde olan güneş hidrojenin ve basıncın etkisi ile güneş haline gelmiştir. Güneşin ve toz bulutlarının patlamış olan bir süper nova olduğu düşünülmektedir. Güneşin etrafında dönen bu bulutta olan diğer gazlar ve tozlar yoğuşarak gezegenleri oluşturmuştur. Gezegenler, toz ve bulutların çarpışması ile büyümüş daha sonra büyük cisimleri kendilerine çekerek bugünkü hale gelmeye başlamıştır. Çünkü o zaman aralığında pek çok meteor ve göktaşı bu oluşumlara çarpmaktaydı. Gezegen oluşumu bir süre sonra bitmiştir. Bunun sebebi, sürekli enerji üreten güneşin zamanla enerjisinin içinde olduğu rüzgarlar üretmeye başlamasıdır. Bu rüzgarlar sisteme giren diğer maddeleri ileriye doğru itmiştir.
Güneş sisteminde ki gezegenler nelerdir?
Bugün güneş sistemimizde ki gezegenleri gaz ve karaların olduğu gezegenler olarak ikiye ayırıyoruz. Merkür, Venüs, Dünya ve Mars karasal gezgenler. Saturn, Jüpiter, Uranüs ve Neptün metan ve hidrojeni bünyelerinde taşımaktadır. Mars ve Jüpiter arasında olan asteroid kuşağının oluşumu hakkında yapılan çalışmalarda pek çok görüş ortaya atılmıştır. Jüpiter’in büyük kütlesi nedeni ile bir çekim gücü oluşur. Bu çekim gücü nedeni ile başka gezegen oluşmamaktadır.
Güneşin de tüm yıldızlara olduğu gibi bir gün söneceği kesindir. Uzmanlara göre 4.5-5 milyar yıl sonra güneşin içinde helyum atomları birleşerek sıcaklığı çok arttıracak ve böylece sıcaklığı düşürmek için hacmini arttırması, soğuması ve büzüşmesi öngörülmektedir. Bugün güneş sistemimizle ilgili en etkili kuram olan bulut kuramı bilim tarafından kabul görmektedir. Fakat, diğer galaksiler incelendiğinde farklı gerçekler de oluşabilir. Bu nedenle insanoğlu için öğrenilecek daha çok şey vardır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !