Dünyanın Kütlesi (Ağırlığı) Değişirmi?

0
 Bildergebnis für erde gewicht

Gezegenimiz ağır, ama güneş sistemindeki diğer gezegenlere göre hafiftir.

    Dünyamız toplam 5.972 trilyon ton ağırlığındadır. 21 sıfır
ı olan bir sayıdan bahsediyoruz. Bu sayının büyüklüğünü hayal etmek çok zor olduğundan, Ay ile bir karşılaştırma yapabiliriz. Ay Dünyamızdan 81 kat daha hafif. Böylece, gökyüzünde 81 Ay Dünyamızın ağırlığına eşit olacaktır.
    Güneşle kıyaslarsak dünyamızı baya
ğı küçük ve hafif sayılırız.  330.000 Dünya Güneşin ağırlığına eşit olacaktır.
    Komşu gezegenlerimiz Venüs ve Mars, güneşe kıyasla sadece hafif gezegenlerdir. Yeryüzüne göre de: Venüs'ün Dünya kütlesinin sadece yüzde 80'i kadar, Mars dünya kütlesinin sadece yüzde 10'una denk geliyor.
    Güneş sistemimizdeki en ağır gezegen Jüpiter'dir. Onun kütlesi 318 dünya kadar büyük. Jüpiter, en büyük ve en ağır gezegen olmakla birlikte, güneşe kıyasla küçücük görünmektedir. 1.048 Jüpiter   Güneş'in kütlesine denk gelecektir.
    Diğer gaz gezegenler Satürn, Uranüs ve Neptün Dünyamızdan daha ağırdır. Güneş sisteminin en içteki gezegeni olarak sadece Merkür, Dünya, Mars ve Venüs'ten daha az kütleye sahiptir.
    Dünyamızın ağırlığı ölçülemediğinden, deney ve hesaplamalarla belirlenir. Deneyler ve hesaplamalar için esas olarak Newton'un çekim yasası kullanılmıştır. Ek olarak, dünyamız her geçen gün daha da ağırlaşıyor, özellikle de yeni gelen tozlar ya da göktaşları nedeniyle. Ancak toplam kütleye kıyasla, ekstra ton her gün ortaya çıkmaz.

 Bildergebnis für earth weight

 Dünyanın ağırlığı sürekli değişiyor. Ama çoğumuzun sandığı sebepten,yani üstünde yaşayan insan nüfusunun artmasından dolayı değil. Dünya bu açıdan bizlerden bağımsız, izole bir sistem. Fakat buna rağmen, gezegenimizin kütlesi bir yandan artıyor, bir yandan azalıyor. Aslında gezegenler dev birer elektrik süpürgesi gibi çalışıyorlar.Kütle çekim güçleri nedeniyle, yakındaki meteorlar veya gaz ve toz yığınları gibi uzaydan gelen ekstra kütleleri kendilerine vakum gibi çekiyorlar. Fakat gezegenimizin düzenli olarak uzay boşluğuna saldığı başka çok büyük takriben 40 bin ton civarında oluyor. Bunun yanı sıra her yıl 95 bin ton civarında hidrojen, 1600 ton civarında helyum kaybı yaşanıyor. Bu gazlar çok hafif olduğundan atmosferden rahatlıkla kaçıp uzaya salınabiliyorlar. Dolayısıyla dünyanın her yıl 55 bin ton hafiflediğini söyleyebiliriz. Ama bu endişelenmemizi gerektirecek bir durum değil.
Hidrojen evrende en bol bulunan gazlardan biri. Böyle bir kayıp nedeniyle dünyadaki tüm hidrojenin bitmesi içinse trilyonlarca yıl gerekiyor. Ancak helyum, hidrojen kadar bol bulunan bir gaz değil. Atmosferimizdeki helyum oranı %0,00052. Yine de yıllık 1600 tonluk bir kaybın, dünyayı tehlikeye atmayacağı söyleniyor. bir kütle daha var.
  
Dünyaya düşen, dünyadışı cisimlere artı* yazalım.
Dünyadan uzaya fırlatılanlara da eksi* yazalım.[Uydu vs]
Tags

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !