Hava Kirliliğinin Bilimi-Neden Bazı Sehirlerde Sis Fazla Olur?

0
Video da Türkce altyazı mevcuttur.Videodaki altyazı seceneginden Türkce altyazı ayarlayabilirsiniz.
 
  Bildergebnis für Hava Kirliliğinin Bilimi
26 Temmuz 1943 tarihinde Los Angeles insanların gözlerini yakan ve güneşin önünü kapatan yoğun bir sis bulutuyla kaplandı. Paniğe kapılan şehir sakinleri bunun kimyasal bir saldırı olduğunu düşündüler. Ama bu sis bulutu kimyasal bir saldırı değildi. Dumanlı sisti. Peki bu yoğun gri sis tabakası gerçekte neden oluşur? Ve neden bazı şehirleri etkilerken diğerlerini etkilemez? Kim Preshoff dumanlı sisin ardındaki bilimsel detaylardan bahsediyor. 

Ders : Kim Preshoff , animasyon : M. Urbina Studyoları

Hava Kirliliği Nedir?

Hava gezegenimizi saran ve bizi koruyan atmosferi oluşturan bir çok gazın birleşimidir, havanın %78,09'u Azot, %20,95'i Oksijen, %0,93'ü Argon ve %0,04'ü Karbon dioksitdir.

Ayrıca deniz seviyesinde hava %1 su buharıda içerir, bu oran genel atmosfere bakıldığında ise %0,4'tür. Doğada tüm canlıların hayatta kalabilmesi için yukarıda bahsedilen oranlar çok önemlidir ve bu oranlarda yaşanan değişiklikler canlıların yaşamlarını kötü yönde etkiler, işte buna Hava Kirliliği denir.

Havada bulunan bu gazların oranını değiştirenler ise ağırlıklı olarak Tozlar, Kimyasal gazlar (zehirli gazlar) ve Biyolojik moleküllerdir. Bu zararlı gazlar çoğunlukla ağır sanayi tipi üretim, termik santraller, kömür santralleri, nükleer tesisler, petrol ve petrokimyasal maddelerin üretimi sırasında açığa çıkarlar.
Kaynak:
 https://ed.ted.com/lessons/the-science-of-smog-kim-preshoff
Tags

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !