Nefes Neden Kötü Kokar?- Koku Algılamadaki Evrimsel Mekanizma

0
Video da Türkce altyazı mevcuttur.Videodaki altyazı seceneginden Türkce altyazı ayarlayabilirsiniz.
Halitosis insanları antik dönemden bu yana canından bezdiren bir lanet. Peki bunun sebebi ne ve neden küresel ölçekte endişe kaynağı?Bu video kötü kokan nefes hakkında bilinmesi gereken temel hususları ve başınıza gelirse neler yapabileceğinizi özetliyor.

Nefes Neden Kötü Kokar?
Pekçok kişi yaşamında en azından birkaç defa ağız kokusundan mustarip olmuştur. Tıpta Halitosiz olarak aisimlendirilen  “ağız kokusu” pek çok farklı sebeplerden meydana gelebilir . Kötü kokan nefes kokusu problemi yaşayan insanlarda önemli sosyal ve psikolojik sorunlara sebep olan ağız kokusu hastalığının mevcut insanların en az yüzde ellisini etkilediği sanılıyor.
Ağız kokusunun Sebebi Nedir?
Halitozis adını verdiğimiz ağız kokusu, ağızda yer alan bakterilerin hidrojen sülfür içerikli ürünlerinden meydana gelmektedir. İyi ağız temizliği olan kişilerde hidrojen sülfür üreten bakteri popülasyonu azınlıkta iken ağzını iyi temizlemeyen kişilerde kişilerde bu tür bakteri sayısı oldukça artmaktadır.

 
Ağız kokusunu çeşitleri var mıdır?
Ağız kokusu fizyolojik, patolojik ve psikolojik olmak üzere üç grupta incelenir.
Fizyolojik ağız kokusu nedir?
Açlıkta ve beslenme alışkanlığına bağlı olarak yemeklerden hemen sonra fark edilen ağız kokusudur.
Fizyolojik ağız kokusuna ne yol açar?
Yüksek protein içeren; kırmızı et, balık, peynir ve süt ürünleri gibi besinlerde bakterilerin etkileşmeleri neticesinde oluşur.  Bunların dışında soğan, sarımsak, turp gibi koku veren yiyecekler de ağız kokusuna neden olan sülfür içermelerinden dolayı nefes kokmasına sebep olur.  İçki, kahve ve sigara içmek de ağız kokusuna neden olmaktadır.


Kaynak,
 https://ed.ted.com/lessons/what-causes-bad-breath-mel-rosenberg

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !