Alzheimer Nedir? Kim Buldu? -Animasyonlu

0
Video Türkce altyazılıdır.videonun altındaki altyazıya tıklayınız !!

 Alzheimer Hastalığı Nedir?

Alzheimer Hastalığı; beynin, öncelikle hafıza olmak üzere, tüm biliÅŸsel fonksiyonlarında ilerleyici kayba neden olan ve mikroskopik olarak beyinde anormal protein depolanmasıyla karakterize bir hastalığıdır. Halk arasında “bunama” olarak bilinen “demans”; “hafıza, lisan, aritmetik, karar verme yetisi, dikkat ve diÄŸer biliÅŸsel fonksiyonlarda ilerleyici kayıp” demektir. Her Alzheimer hastası demanslıdır ama, her demans hastası Alzheimer hastası deÄŸildir. Çünkü, demansa neden olan onlarca baÅŸka hastalık vardır. Alzheimer Hastalığı ise, en sık görülen demans tipidir. Bu nedenle sıklıkla ve kimi zaman yanlışlıkla, Alzheimer hastalığı ile demans terimleri birbiri yerine kullanılmaktadır.
Ülkemizde tahmini Alzheimer hastası sayısının 250 bin dolayında olduğu öngörülmektedir ve yaşlı popülasyonun artmasıyla bu sayının da artması beklenmektedir.
 Bildergebnis für alzheimer

Kim buldu?

 14 haziran 1864 yılında eÅŸi öldükten sonra baldızı Barbara ile evlenen noter Edward Alzheimer in büyük oÄŸlu olarak dünyaya geldi. çok baÅŸarılı öğrenim hayatı geçiren Alois, Würzburg da kulak kirini üreten bezlerle ilgili doktora tezini bitirmiÅŸ ve Frankfurt am main akıl hastanesinde asistan olarak çalışmaya baÅŸlamıştı. DiÄŸer doktorlarla birlikte amaçları deli gömleÄŸi giydirmeden bütün hastaları insani tedavi yöntemleriyle iyileÅŸtirmeye çalışmaktı. Alois, auguste deter vakasını ÅŸu sözlerle tanımlıyordu. "beyin, her biri ayrı bir anı, ayrı bir duygu yüklü sayısız ampülden oluÅŸmaktadır". Daha sonra bu ampüller esrarengiz ÅŸekilde sönmeye baÅŸlıyor ve giderek loÅŸ bir hal alıyor en sonunda hasta adını bile hatırlayamayacağı sonsuz bir karanlığa gömülüyordu. Daha sonra hastasına yaptığı otopside beynin bir bölümünün inceldiÄŸini ve sadece yaÅŸlılarda görülen plakalaÅŸmayı tespit etmiÅŸti. Bazı sinir hücreleri de hiç görülmeyen ÅŸekilde düğümleÅŸmeler görülmüştü. Saatlerini mikroskop başında geçirdiÄŸi için "mikroskoplu deli doktoru"olarak anılan doktor alzheimer bu raporlarını gönderdiÄŸi kurulun baÅŸkanı, dönemin efsanevi psikiyatr duayeni emil kraepelin tarafından önerildiÄŸi ÅŸekliyle tıp tarihinde bu hastalığa alzheimer adı verildi. Frengi tedavisi gören zengin bankacı Otto Geisenheimer in ölmesiyle dul karısı Cecile ile evlenip maddi açıdan da büyük rahata kavuÅŸan Alois, çalışmalarını yıllarca sürdürdü ve yanında çalıştırdığı kiÅŸilerin bütün parasını cebinden ödedi. Durmaksızın çalışan Alois Alzheimer 19 aralık 1915 yılında endokardisiteye baÄŸlı kalp yetmezliÄŸinden dolayı vefat etti. Günümüzde Iris murdoch,Ronald Reagan, Charlton Heston gibi bir çok ünlüyü hasta eden Alzheimer hastalığı için çalışmalar devam etmektedir.
 Ã„hnliches Foto
Alzheimer hastalığını bulan kişi Alman Alois Alzheimer, kendisi 1864 - 1915 yılları yaşamıştır.
Bu hastalık bir hasta tarafından keÅŸfedilir. Auguste Deter, Alzheimer'e gittikten sonra, doktor bu hastada bir ÅŸey keÅŸfeder. BaÅŸ aÄŸrıları ve unutkanlığın hat safhada olduÄŸunu gören doktor, hastasını yakından incelemeye baÅŸlar. Hasta Nisan 1906’da ölür ve beyni Alzheimer’a gönderilir. Alzheimer Auguste’nin beynini mikroskop altında inceleyecek ve bulgularını 1907 yılında yayınlayacaktır. O zamana dek benzeri bulguların daha yaÅŸlı insanlarda görüldüğüne inanıldığından ve bu gibi hastalarda Alzheimer’in bulduÄŸu beyin bulgularına benzer bulgular rapor edilmediÄŸinden Alzheimer’in bildirisi ilgiyle karşılanır. Bu geliÅŸme üzerine, yanında eÄŸitim gördüğü Dr.Emil Kraepelin hastalığa Alzheimer hastalığı adını vermiÅŸtir.
  
 Ã„hnliches Foto
HASTALIÄžIN KESÄ°N TEDAVÄ°SÄ° "MAALESEF" YOKTUR

 Alzheimer hastalığının nedenleri arasında kalıtsal faktörler, beyinde protein birikimi, beyin hücrelerinin ölümü, sinirsel iletimin bozulması, çeÅŸitli zehirli maddeler yer almaktadır. Ayrıca yaÅŸ ilerledikçe, alzheimerın görülme ihtimali artar. 
Fakat hastalığın kesin nedeni henüz bilinmiyor.
Yapılan tedaviyle hastalık tamamen ortadan kaldırılamaz. Öncelikle şunun bilinmesi gerekir, bu hastalığın tedavisinde erken tanı çok önemlidir. Yapılan tedaviyle hastalığın ilerlemesi yavaşlatılır ve hastalığın semptomları azaltılır. Amaç, hastanın yaşam kalitesini arttırmaktır." diyor uzmanlar.

Kaynaklar,
https://tr.wikipedia.org/wiki/Alois_Alzheimer

 https://ed.ted.com/lessons/what-is-alzheimer-s-disease-ivan-seah-yu-jun

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !