Dünya Haritaları Neden Hatalıdır? Gerçek Dünya Haritası

1

   
Dünya Haritaları Neden Hatalıdır? 
Merkatör Projeksiyonunu daha önce duymuş muydunuz? Günümüzde hemen her okulda, kurumda ve daha bir çok alanda karşılaşabileceğiniz dünya haritalarının tamamı Merkatör Projeksiyonu esas alınarak çizilen haritalardır. Ve işin doğrusunu söylemek gerekirse, dünyanın doğru kabul edilen en büyük ve yaygın yalanıdır. Merkatör Projeksiyonu, son derece yanlış hesaplamalarla çizilen haritalar ortaya koyar. Sadece ekvator çizgisi hizasında doğru sonuçlar verebilen harita, kuzey ve güney uçlarda gerçeği yansıtmayan ölçümler ortaya koyar.
 Bu haritayı çizen Gerardus Mercator'ü bir tanıyalım;
Asıl adı: Gerard De Kremer olan Gerardus Mercator, 16. yüzyılın en önemli matematikçileri ve kartograflarından biri olarak tanınır. 5 Mart 1512 Rupelmonde, Flandre'de doğmuş, 2 Aralık 1594 Duisburg'da ölmüştür. Yazıda konu ettiğimiz komplo teorisi ile direkt bir bağı yoktur, kendisi haritayı kuzey denizlerinde yolculuk yapacak gemiciler için bu projeksiyonda çizmiştir. Komplo teorisi ve bir noktada algı operasyonuna dönüşen durum ise bu haritanın kusurlu görünümüne rağmen "doğru dünya haritası" olarak yaygınlaştırılmasıdır.
 Büyük yalan ilk önce, kaşifler tarafından fark ediliyor. Ölçeklendirmesi hakkında net bilgiler verilmeyen Merkatör Projeksiyonunu esas alarak dünyayı gezmek için denizlere açılan yüzlerce amatör kaşif, gittikleri yerlerde garipliklerle karşılaşıyorlar. Grönland'ın güney kıyılarına yanaşan gemilerden inen kaşifler kuzeye doğru 'uzun' bir yolculuğa çıktıklarını düşünüyorlar ancak yolculuk sandıklarından çok kısa sürüyor. Benzer şekilde Orta Afrika'da keşfe çıkan gruplar Merkatör Projeksiyonuyla hazırlanmış haritalara göre yaptıkları yolculukta, Ümit Burnu'na hesapladıkları sürede bir türlü varamıyorlar. İlk defa kafalarda soru işareti uyandıran tespitler bazı konferanslarda dile getirilince, haritalara paralel ve meridyenler eklenerek, kuzey ve güneydeki paralel-meridyen aralıklarının boyutu büyültülüyor. Böylece haritalar çok dikkat çekmeyen çizgilerle gerçek bir görünüm sunuyormuş gibi şekillendiriliyor. Ancak yine de haritada bir şeylerin yanlış olduğu çeşitli kesimlerce iddia edilse de, geçiştiriliyor.
Geçiştirilen iddialar, sadece kaşiflerin değil astronomların da ilgisini çekiyor. İskoç astronom James Gall'ın 19. yüzyılda yaptığı çalışmalar sonrasında, haritacılar Merkatör Projeksiyon haritaların altına bir not düşmek zorunda kalıyorlar; "Güney Amerika Grönland'ın 5 katı büyüklüğündedir". Bu ufak detay başlarda kimsenin ilgisini çekmiyor. Çekse de üstünde çok fazla düşünülmüyor. Ta ki, aradan 100 yıl geçene kadar.
Sene 1974. Dünya 400 yıla yakın bir süredir inandırılan bir yalanın peşinde dünyayı tanımaya çalışıyor. Geçmişinde film yapımcılığı gibi işler bulunan, Berlin doğumlu Alman bilim adamı Arno Peters, Avrupa merkezli dünya fikri üzerine tezler üzerine çalışıyor. Çalışmalarında dikkatini antik haritalar üstüne yönlendiriyor. Antik çağlardaki kaşiflerin haritalarının tümünün, bilinen dünya haritasından belli başlı özelliklerle farklılaşması garibine gidiyor. "Hepsi yanılmış olamaz" diyor Peters ve mevcut dünya haritasını mercek altına alıyor. Peters, James Gall'ın çalışmaları üstünden en doğru harita projeksiyonunu hazırlamak için kolları sıvıyor. Ortaya çıkan sonuç sarsıcı boyutlarda oluyor. Bilinen dünya haritasının önemli bir bölümünün yalandan ibaret olduğu anlaşılıyor. 
 
1974 yılında Peters, çalışmalarını dünya ile paylaşıyor. Gerçek dünya haritası yukarıda gördüğümüz şekilde ortaya koyuluyor. Peters'ın geliştirdiği Peters-Galls Projeksiyonu bilim çevrelerince dünyanın en doğru haritası olarak kabul ediliyor. Peters'ın hazırladığı haritalar dünyaya yayılmak üzere 80 milyon adet basılıyor. Ama bu haritalar; ne okullara, ne kurumlara girebiliyor ne de medya tarafından yayınlanıyor. 1989 yılında Peters, "Peters'ın Dünya Atlası" adında bir harita kitabı da bastırıyor ancak kitap da kitlelere bir türlü ulaşamıyor. Dünya ortaya çıkan bir gerçeği görmezden geliyor ve yalanda ısrar ediyor. Merkatör Projeksiyonlu haritalar dünyanın yüzü olarak nesilden nesile aktarılmaya devam ediyor.
Bazı yüzölçümlerine bakalım ve farkı daha iyi anlayalım, 
 Rusya : 17.100.000 km²
Kuzey Amerika: 24.710.000 km²
Güney Amerika: 17.840.000 km²
Avrupa: 10.180.000 km²
Asya: 44.580.000 km²
Avustralya: 7.692.000 km²
Antartika: 14.000.000 km²
Afrika: 30.370.000 km²
Dünyanın geoid şekline inanmıyorsanız(kutuplara gittikçe yüzey alanının küçüleceği, Kanada, Asya, Greenland gibi bölgelerin aslında küçük olduğu) göze ilişecektir.
Bu dünyanın şeklinden kaynaklanan bir sorundur.3 boyutlu dünyayı 2 boyutlu bir zemine aktarınca böyle sıkıntılar ortaya çıkıyor. Dünyanın her yeri aynı yöntemle haritaya aktarılamaz
Burdaki linke tıklayıp daha iyi anlayabilirsiniz,bkz.[kaynak]
Her bölge icin farklı bir metot var. Kutuplar için Düzlem projeksiyon,Ortakuşak yani için Konik projeksiyon ve Ekvator cevresi icin Silindirik projeksiyon kullanılır.
Meridyenlerin arası ekvatorda 111 km olup kutuplara doğru azalır ve meridyenler kutup noktasında birleşirler.Dolaysıyla Meridyenlerin kutuplara doğru birbirine yaklaşmasını ihmal edip paralel olarak çizersen doğal olarak kutuplara yakın bölgelerdeki alanların yüz ölçümü daha büyük gözükür.
Peki tam doğru sonuç vermemesine rağmen neden Mercator Projeksiyonu kullanılıyor? 
Bunun nedeni aslında mükemmel harita diye bir şey olmamasıdır. Çünkü Dünya küre biçimindedir ve düz bir harita yüzeyine yüzölçümü açısından hatasız biçimde aktarılması imkansızdır. Öyle ki hatalarına rağmen Mercator'un projeksiyonu Google Maps, Bing hatta Pokemon yakalamak için kullanılıyor.
 authagraph-world-map-1
Peki Gerçek Dünya Haritası yokmudur?
 Matematiksel en doğru olan harita mevcut.Coğrafyacı Gerardus Mercator’ın 1569’da ortaya çıkardığı ve günümüze kadar kullandığımız haritada bazı sorunların olduğunu fark eden mimar ve sanatçı Hajime Narukawa, uzun yıllar onları düzeltmek için harita üzerinde çalıştı. “AuthaGraph” adını verdiği projenin amacı,gerçeğe mümkün olduğu kadar yakın haritalar tasarlamak. Bu projenin bir parçası olarak tasarladığı yeni dünya haritası, Japonya’nın en prestijli tasarım ödüllerinden biri olan Good Design Award’da bu yıl ona Büyük Ödül’ü kazandırdı.

 authagraph

Özellikle Antarktika ve Grönland’ın ölçülerindeki çarpıcı bozukları ve Avrupa’nın ne kadar küçük olduğunu fark edeceksiniz.
 authagraph-world-map-3
authagraph-world-map-2

Daha büyük boyutu için,bkz.[kaynak]
Alttaki linkten yüzölçümü boyut karşılaştırması yapılabilir,
burdan bakabilirsiniz

Kaynaklar,
1.http://www.theoldschoolhouse.com/product-reviews/?rid=2933
2.https://en.wikipedia.org/wiki/Gall%E2%80%93Peters_projection
3.http://narukawa-lab.jp/archives/authagraph-map/
4.https://www.inverse.com/article/23058-hajime-narukawa-authagraph-world-map
5.https://www.dezeen.com/2017/01/13/accurate-world-map-scoops-grand-prize-at-this-years-good-design-awards/

Yorum Gönder

1 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
  1. Komplocular bu konuyu sürekli gündeme getiriyor.Youtube da böyle bir konunun altinda birisi burayi referans göstermis.Iyikide göstermis.Bilim bu yüzden güzel.

    YanıtlaSil
Yorum Gönder
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !