Uzay Neden Soğuk Olur?Güneş Uzayı Neden Isıtmaz?

1
Dünya Sıcakken Uzay Neden Soğuk olur?
Uzay boşluğunda sıcaklık ortalama -270 derecedir.Bu nasıl olabilir?
"Ama dünya uzaya göre Güneşe daha uzak ama uzay daha soğuk dünya ise daha sıcak.Mantık olarak mümkün değil "diye soruları sürekli duyarız.Peki bu neden böyledir?
Kıyaslama yapabilmeniz için söyleyelim; Dünya’da deniz seviyesindeki 1 metreküp hava yaklaşık 1.2 kg ağırlığa sahiptir ve 33.000.000.000.000.000.000.000.000 molekül bulunur. Anlayacağınız, kendi atmosferimizle kıyaslandığında uzaya boş diyebiliriz, madde bulunmaz. Madde içermeyen bir ortamın sıcaklığından da söz edilemez.
Bilim insanları uzayın sıcaklığı 2.7 kelvin‘dir derken uzay boşluğunun sıcaklığından bahsetmiyorlar. Burada bahsedilen, büyük patlamanın ardından, ışık ilk ortaya çıktığında yayılan ve günümüze kadar gelen fosil ışınımın dalga boyudur.
Daha başka bir ifadeyle, bu ışıma; -270.4 derece sıcaklığındaki bir cismin yaydığı ışıkla eşdeğerdir. Biliyorsunuz, biz göremeyiz ama; cisimler her sıcaklıkta ışık (foton) yayar. Buna; “kara cisim ışıması” denilir. Uzayın bir sıcaklığı olmamasına rağmen, içeriğinde çok az sayıda bulunan atomlar belli bir sıcaklığa sahiptirler.
Güneş’ten Yayılan Işınlar Dünya’ya  ulaşana  dek 150 milyon kilometre yol kat ettikleri   halde   gezegenimizi ve güneş sistemindeki diğer gezegenleri ısıtmayı başarıyor. Bu sırada uzayda yol aldıkları halde neden uzayın da ısınmasına sebep olmuyorlar?
Ilk olarak sıcaklık ve derece dedigimiz şey,maddenin fiziksel özelliklerinden bir tanesi olmasıdır. Uzayda ise durum farklıdır.Bu kel birisine saçının rengini sormak gibi birşeydir.Düşününki bos bir odadasınız ve dokunmaya hiçbirşey yok.Dokunmaya birşey olmayınca olmayan birşeye dokunmak manasına gelir.

Serin bir gecede kamp ateşi yakacak olsanız, ateşin etrafa yayılan sıcaklığı sizi ısıtır. Çünkü siz ve ateş arasındaki uzay havayla dolu.  Bu durum,  ona yaklaştıkça ısıyı daha fazla hissetmenizi sağlıyor. Hava ısındıkça, içindeki moleküller hızla etrafa yayılır ve çevresini de ısıtır. Özetle sıcaklık artışı atom ve moleküllerin daha hızlı hareket etmesine sebep oluyor.
 Bildergebnis für why space is cold

Uzaydaysa durum farklı. Her şeyden önce “boş uzay” tanımının anlattığı şey, uzaydaki atom ve moleküllerin çok seyrek oluşu. Dolayısıyla ısınmadan doğan enerjiyi emip tutacak bir şey yok. Bu nedenle Güneş ışınları uzayda yayılırken çevresini ısıtamaz. Örneğin uzay yürüyüşü yapan astronotlar, yüzleri Güneş’e dönükse sıcaklığı yüzlerinde hissedebilir. Ama vücutlarının Güneş ışınlarını alan bölümü (Güneş’e bakan kısım) ısınırken, arkalarında uzayın soğukluğunu hissetmeye devam ederler. Özetle, ışınların uzayda etkili olabilmesi için orada ısınabilecek bir şeylerin olması gerekir.
 Diger bir anlatımla,uzay boşluğunda sıcaklık -270 dercedir dünyadaki sıcaklığın sebebi atmosfer ve atmosferdeki karbondioksit oranıyla alakalı .Atmosferde ne kadar çok karbondioksit varsa sıcaklıkta karbondioksit oranına göre yüksektir nekadar az varsa okadar soğuktur karbondioksit sıcaklığı tutar, uzay boşluğunda o sıcaklığı tutacak birşey yoktur.

Örnek verecek olursak  evinizde kombiyi sonuna kadar açın ve aynı anda evdeki bütün pencereleri açın ev ısınıyormu ısınmıyormu deneyin.
Bir başka kücük örnek,kendinize en yakın olan dağa çıkın  hani Güneşe yaklaşmış olacağız ya, ama sıkı giyinin tir tir titremeyin sonra, yanınıza  birşeyler mutlaka alın bizden söylemesi.
Termosda içeceklerimiz uzun süre nasıl sıcak kalır? Işte uzayı bir Termos gibide düşünebiliriz.


Kaynaklar,
1.http://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Main/SpaceIsCold
2.Video - Kozmik Anafor
3.https://www.kozmikanafor.com/uzay-ne-kadar-soguk/ 

Yorum Gönder

1 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
  1. Uzayi isitmaya gunesin enerjisi yetmez gunesten isi gelmez isin gelir isi made temasiyla olusur diye dusunuyorum

    YanıtlaSil
Yorum Gönder
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !