Mandela Etkisi "Cern" Deneylerinin Sonucumudur?

0
Mandela Etkisi "Cern" Deneylerinin Sonucumudur?
Mandela etkisi birçok insanın geçmiÅŸte yaÅŸanan bir olay ile ilgili aynı hatalı bilgiye sahip olması durumudur. Ä°lk olarak Fiona Broome tarafından ortaya atıldı. Fiona Broome, kendisinin dışında baÅŸka insanların da Nelson Mandela’nın seksenli yıllarda hapiste iken öldüğü fikrine sahip olduÄŸunu fark etti. Gerçek ise Mandela’nın ölümünün 2013 yılının sonlarında gerçekleÅŸmiÅŸ olduÄŸuydu. Fiona Broome’da bu hatalı bilginin neden oluÅŸtuÄŸunu merak etti. Birçok insanın birçok farklı konuda da hatalı ve aynı görüşe sahip olduklarını gördü. Fiona, yanlış görülen ortak anıların birbiriyle etkileÅŸime giren paralel evrenlerin varlığı ile açıklanabileceÄŸini savunuyor.
 Reddit te milyonlar gibi internette insanlar birbirinden farklı teoriler ortaya sürüyor. Kimisi gizli yürütülen deneylerde iki hadron çarpıştırıldı ve paralel evrenler birbirleri içine girdi diyor. Bazı insanlar ise geçmiÅŸten gelen veya gelecekten gelen insanların/oluÅŸumların geçmiÅŸteki veya gelecekteki bazı detayları deÄŸiÅŸtirdiÄŸini savunuyor.
Dünya’nın aklını kurcalayan Mandela etkisinin öncelikle ne paralel evrenle ne de zaman makinesiyle alakası yok bu dikkat bozukluÄŸundan ve beynin algı yanılgısından kaynaklanıyor. Mesela bir objeyi dikkatli incelemeden yüzeysel gördüğünüzde beyin otomatik bir süzgeçle o görüntüyü gördüğünüz eÅŸ bir görüntüyle algılıyor. 
 Ã„hnliches Foto
Mesela örnek vermek gerekirse; Volkswagen logosuna dikkatli bakmış olsaydınız (ki çoÄŸu volkswagen hastası bile o kadar dikkatli bakmamıştır) logoda beyaz çizgilere odaklanan gözünüz mavi kısımlara dikkat çekmiyor çünkü küçük ince çizgiyi kim görebilir ki? 
Bildergebnis für mandela effect lavache quiri
Monopoli’ye gelirsek bana silindir ÅŸapkayı görünce hepinizin aklına gelen ÅŸeyin tek gözlük kroki ve bir asa olduÄŸunu çoÄŸunuz söyleyebilir bu da beyinin uyuÅŸmayan görüntüyü tamamlamasıdır. Beyniniz bir ÅŸeye tam olarak dikkat kesilmediÄŸinde onu baÅŸka benzer görüntülerle tamamlamaya çalışıyor bu da beynin yanıltıcı etkisidir.Monopoly`deki karakter eski dönemdeki Hollywood filmlerindeki eski zaman filmlerinin figürüdür zaten.Gözlüklü olurlar genelde.
Pikachu’nun kuyruÄŸunu çoÄŸumuz siyah hatırlıyordur ama dikkatlice incelediÄŸimde kulaklarındaki siyah lekeler bu etkiyi bırakıyor. Beyniniz görüntüleri tamamlamaya çalıştığında böyle bir etki bırakıyor. Yani anlayacağınız bir ÅŸeyi tam olarak dikkatlice görmeyince beyin gördüğünüz veya o an onunla eÅŸleÅŸebilecek bir algıyı fark ettiÄŸinde görüntüyü farklı algılar.
 Bildergebnis für pikachu scene electric
 Peki ya bu etkiyi baÅŸlatan Mandela`ya gelirsek onun ölüm ÅŸekli ve tarihi o da beyninizin yanılgısı çünkü 5 Aralık 2013’te öldü ve hapisten çıkmıştı.
Aşağıda verdiğimiz bilgiye bakınca hepiniz anlayacaksınız.
Beyin yanılmaları denilen olay duyu organlarımız ile ilgilidir. Çünkü beyin duyu organlarından gelen verilerin iÅŸlenerek elde edilen sonuca göre verilecek olan tepkiyi belirler. Bu neden ile en çok gözlerde oluÅŸan yanlış duyumlar  yanıltıcı tepkilerin oluÅŸmasına neden olabilmektedir. Bu konu ile ilgili olarak yayınlanmış birçok bilimsel çalışma bulunmaktadır. Gözlerden kaynaklanan yanılmalar en büyük çokluÄŸa sahiptir. Çünkü gözler beynin dış dünyaya açıldığı pencerelere benzetilmektedir. ÖrneÄŸin görme kaynaklı meydana gelen yanılmalar nedeni ile bazı cisimler bizlere gerçekte olduklarından daha farklı görünebilmektedirler. Cisimleri gerçekte oldukları deÄŸil de olduklarından daha büyük yada olduklarından daha küçük görmek, düz yada eÄŸri olan çizgileri olduklarından farklı görmek, birbirleri aynı boyda olan çizgiler farklı boydaymış gibi görmek ve benzeri daha birçok durum görme ile ilgili yanılmalardan dolayı oluÅŸmaktadır. Kısaca “gözlerin aldanması” olarak isimlendirilen durum gözlerin yanlış görmesi ile ilgili deÄŸildir. Gözler görüntüledikleri cisimleri objektif gibi aynen beyine iletirler. Bu aÅŸamadan sonra beyin iÅŸlenmek üzere iletilmiÅŸ görüntüyü olduÄŸu gibi deÄŸil de kabul edilir bir ÅŸekilde iÅŸlemeyi uygun bulmaktadır.
 Bildergebnis für mandela effect nedir

Ve sonuç olarak ortaya yanıltıcı görüntüler çıkmaktadır. Bu sonucun ortaya çıkmasının nedeni olarak, gözlerin görüntüsünü iletmiÅŸ oldukları cismin daha önceki benzer durumları sonucu elde edilmiÅŸ olan verilerin tekrar kullanılmaya çalışılması olarak açıklanmaktadır. Yani beyin verileri iÅŸlerken daha hızlı sonuç elde etmek için önceden benzer durumlardan elde edilmiÅŸ olan verileri kullanması yanılmalar olmasına neden olmaktadır. Beynin bu fonksiyonu bilgisayarlara benzer biçimde iÅŸlemektedir diyebiliriz. Bu durum bizlere beynin neden yanıldığı konusunun açıklamasını yapmaktadır. Mesela dümdüz ve önümüz boÅŸ bir yolda ilerler iken bulunduÄŸumuz noktadan ileri doÄŸru bakınca sanki yol çok ileride daralıyormuÅŸ gibi görürüz. Oysa gerçekte yol hep aynı geniÅŸliktedir ama biz yolun kendisini, etraftaki direkleri vs. daha küçükmüş gibi görürüz. Göz aldanmasının deÄŸiÅŸik bir ÅŸekli, güneÅŸin ortalığı yakıp kavurduÄŸu kum çöllerindeki seraplardır. Ancak, burada fiziksel bir olay da iÅŸe karışmıştır. Serap fotoÄŸrafı çekilebilir ve bunun ışık kırılmasından meydana geldiÄŸi görülür. Büyüteçler ve düz aynalarda gördüğümüz görüntüler bir bakıma göz aldanması diye kabul edilebilir. Çünkü görüntüler, gerçekte görüldükleri yerde deÄŸildir. BaÅŸka bir yanılma uzunlamasına çizgili bir elbise giyen  kiÅŸiyi enlemesine çizgileri olan kıyafet giymiÅŸ bir kimseye göre daha uzun boylu ve daha zayıfmış gibi görmemizdir. Daha önce belirtildiÄŸi gibi gözler verileri oldukları gibi deÄŸiÅŸtirmeden beyine iletiler ama beyin daha önceden elde edilmiÅŸ olan verileri kıyaslama için kullanınca ortaya bu tür yanılmalar çıkmaktadır.
 Ã„hnliches Foto
 Krem peynirin logosu olayının aslı da ÅŸu: Krem peynir logosundaki ineÄŸin burnunda hızma varmış gibi algılanması , ineÄŸin kulaklarındaki halkaların tıpkı Afrikalı kadınlar gibi takılmış olmasından kaynaklanır. Onların burunlarında da halka vardır ve tenleri esmerdir. Ä°neÄŸin burnunun komple beyaz olması da halka/hızma var gibi algılanmasının bir diÄŸer sebebidir.
Bildergebnis für mandela monkey

Gerçek bir maymunu kuyruksuz düşünebilirmiyiz?Beyin puzzle`in kuyruklu bölümüne otomatik olarak kuyruğu yerleştiriyor.Ve gerçek maymunla çizgi film karakterinden ortalama bir figür ortaya çıkıyor ortaya.Bazen eksik bazen fazla olabiliyor bu eklemeler.
Bildergebnis für cartoons network
Looney Toons konusu ise Disney çizgi filmlerinin başında veya sonunda "Cartoons veya Cartoon network"yazısı mutlaka geçer.Konu çizgi film olunca ve beyinde Cartoons yer edince Tunes yazısına Car"toons"daki yazıyı yerleştiriyoruz.

 Bildergebnis für mandela temel reis
Temel Reis'in her iki kolunda da dövme vardı. fakat biz temel reis'i sürekli ıspanak yerken hatırladığımız ve o ıspanağın tek elle yenmesinden dolayı hep tek kolunda dövme var diye hatırlıyoruz. 
Queen - we are the champions ise şarkının stüdyo versiyonu,konser versiyonu ve reklamlarla karıştırılmasından meydana geliyor.
Mickey Mouse dada konu farklı deil.Aslında Mickey Mouse`ın askılı elbise tamirci bir bölümü var.Herkesin o bölümü izleyip ondan etkilenip ekleme yapması mümkün görünmüyor.Herkes izlemiş olamaz zaten.Pantolonundaki iki yuvarlak sanki askının düğmeleriymiş gibi imaj oluşturuyor beyinde.2 büyük kulakla 2 düğmeyide eklersek 2 askı eksik kalıyor.
Hugo ve küfür olayına gelince Mandela etkisi ile alakalı deil.O günkü kayıtların yok olması veya kayıtlara ulaşılamaması Mandela etkisini ispatlamaz.Programın yapımcısı Alphan Manas`da olayı doÄŸruladı."Biz o dönem Teknoloji Holding olarak Tolga ile ortaktık. Åžirketin yüzde 45’i bizde yüzde 55’i Tolga’ya aitti. O küfür olayı doÄŸruydu. Tolga bana kendisi aktardı. Adana’dan biri telefonla yayına baÄŸlanıyor. Önce Hugo'ya küfrediyor. Tolga, telefondaki kiÅŸiyi uyarıyor. Bu sefer Tolga’ya küfrediyor. Tabi Tolga profesyonel bir yayıncıydı. Durumu idare ediyor."[kaynak]
Programın izleri bulundu ve Hürriyet gazetesinde okuyabilirsiniz.Gazete küpürleri ile bkz.[kaynak]-[kaynak2]-[kaynak3]
Ayriyetten 2004 yılındaki "Okul"filminde 51.dakikada gündeme gelmişti.[kaynak]
Beynin Kelimeleri Algılaması 
Cmabridge Üinversitesinde yaipaln bir arsaitrmaya gröe, bir kleimedkei hafrlrein hnagi siarda didizlikleri dgeil, ilk ve son hafrlrein dgoru yedre olamalri öenm tsamiatkadir. Geirsi taammen kamradasir ve ynie de surosnuz olraak okubanilir. Buunn sbeebi isnan benyinin her hafri tek tek diegl kemileelri bir btüün oralak omukadisir.
Zihin oyunlarını daha iyi anlamak için aşagıdaki videoda izleyebilirsiniz.
 

Kaynaklar 
1.http://www.hurriyet.com.tr/gundem/hugo-kufur-videosu-nerede-sosyal-medya-tartisiyor-40043379
2.https://www.psychologytoday.com/intl/blog/talking-apes/201511/ben-carson-and-the-mandela-effect
3.https://www.ted.com/talks/elizabeth_loftus_the_fiction_of_memory
4.http://www.debunkingmandelaeffects.com/mandela-effect-introduction/
5.https://www.skeptic.com/insight/the-mandela-effect/

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !