NASA Uzayla Dünya Haberleşmesini Yakında Lazer Sistemi ile Gerçekleştirecek

0
 Bildergebnis für Deep Space Optical Communications

"Dünya`da hala bazı şehirlerde bile internet yokken uzayla iletişim nasıl yapılabilir?"diye fenomen soru ile karşılaşmışızdır.Nasa Uzayla sorunsuz iletişim kurabildigi gibi bir  üst"Level"atlayarak lazerli sisteme geçmek üzere.

NASA Uzayla Dünya Haberleşmesini nasıl sağlıyor?

Uzay araçları, onlarla haberleşmeyi sağlayacak olan istasyonlarla radyo dalgaları aracılığı ile iletişim kuruyorlar. Bu esnada farklı amaçlı radyo dalgalarıyla çakışmalarını önlemek gerekiyor elbette. Bunun için de bu istasyonların yerleri özenle seçiliyor. ABD’nin California eyaletinde Goldstone Uzay Merkezi isminde bir yer var.
 Bu merkezde 70 metrelik çapa sahip parabolik antenler bulunuyor.
 Bu antenler NASA’nın uzay görevlerinde kullanılan araçlarla iletişimi sağlıyor.bkz. [1]
 Yine California’da bulunan ve aynı merkezin de bir parçası olduğu Deep Space Network iletişim ağı, Güneş Sisteminin uzak noktalarındaki araçları bile takip edebiliyor.
Dünyanın 3 farklı noktasında bulunan radyo teleskop istasyonundan oluşan ağ kompleksi. Avustralya, Ispanya ve Abd'deki bu 3 istasyon nasa tarafından işletilmektedir. 
 Ähnliches Foto
Uzay görevlerinde kullanılan iletişim sistemleri çok uzak mesafelerden, çok fazla verinin transfer edilmesine imkân sağlıyor. Örneğin yaklaşık 40 yıldır görevlerine devam eden Voyager uzay araçlarının Dünya’ya olan uzaklıkları 16-20 milyar kilometre, yani Dünya ile Güneş arasındaki mesafenin 100 katından fazla.
 Her uzay aracında radyo dalgalarını alan ve radyo dalgaları yayan sistemler bulunuyor. Uzay araçları tarafından gönderilen sinyaller ise Dünya üzerindeki çok büyük antenler tarafından algılanıyor. Uzay aracı ile iletişimin kesintisiz olarak sürdürülebilmesi için antenlerin konumu dikkatli bir şekilde seçiliyor. Örneğin NASA’nın insanlı ve insansız tüm uzay araçları ile iletişim kurmak amacıyla kullandığı Deep Space Network (DSN) sisteminde yer alan üç istasyonun 360 derecelik görüş açısı sağlayan yerleşimi sayesinde uzay araçları istasyonların en az biriyle iletişim halinde kalabiliyor.
Ancak transfer edilen veri miktarındaki olağanüstü artış iletişim sistemlerinde yeni teknolojilerin kullanılmasını gerektiriyor. Bu amaçla son yıllarda lazer ışınlarının kullanıldığı iletişim sistemlerinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapılıyor.[4]
 Bildergebnis für Deep Space Optical Communications
Asteroid  incelemek  için  geliştirilen  uzay  aracı, iletişim  için  radyo  dalgaları  yerine,  lazer  kullanmayı  test  edecek.

NASA Deep Space Optical Communications-DSOC

Spacedaily.com’da  bu  konuda  20 Ekim  2017  tarihinde  yayımlanan  habere  göre,  NASA’nın  “Psyche”   aracı  üzerine  yerleştirilecek “Derin  Uzay  İletişim  Paketi”  (Deep Space Optical Communications-DSOC ), belirli  bir  sürede  daha  fazla  veri  transferi  yapabilmek  için fotonları  kullanacak.
Bu  konuda  yapılan  açıklamada, kütle  ve  güç  sarfiyatı  artışına  yol  açmadan, DSOC’un  aracın  iletişim  performansını 10-100  kat  artıracağı  ileri  sürüldü. NASA  tarafından, DSOC’un “Psyche”  aracına  entegrasyonunun  2021’de  gerçekleştirileceği,  aracın  da 2022’de uzaya  gönderileceği  ifade  edilmiş. DSOC  foton  alıcı-vericisi (flight laser transceiver ) zamanlaması  hassas  olarak  ayarlanmış fotonlar  gönderecek  ve  alacak.Lazer  ekipmanının 0.1 – 2.5  AU’luk  mesafe  aralığında (1 AU: 150  milyon  kilometre) gerçekleştirileceği  belirtiliyor.
“Psyche”, NASA’nın  Güneş  Sistemini  incelemek  üzere  2017  yılında uygulama  kararı  aldığı robotik  birkaç  programdan  biri. Araç, Dünyadan  2  AU  uzaklıktaki,  “16 Psyche”  metal  asteroidine  gönderilmek  üzere, 2022  yazında  yola  çıkarılacak.  Aracın  bu  gök  cismine 2026  yılında  ulaşması  planlandı.
Bu  yeni  iletişim  teknolojisinin, başarılı  olduğu  taktirde, Marsa  uçuşlarda  da kullanılması  bekleniyor.[5]

Kaynaklar,
1.https://www.gdscc.nasa.gov/
2. https://www.nasa.gov/directorates/heo/scan/services/networks/dsn
3.https://en.wikipedia.org/wiki/NASA_Deep_Space_Network
4.https://www.nasa.gov/mission_pages/tdm/dsoc/index.html
5.http://www.spacedaily.com/reports/Deep_Space_Communications_via_Faraway_Photons_999.html

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !