Sineğin Bir Kanadında Bakteri, Diğer Kanadında Panzehir Mi Var?

1
Bildergebnis für Sineğin Bir Kanadında Bakteri, Diğer Kanadında Panzehir mi Var? 
Sineğin Bir Kanadında Bakteri, Diğer Kanadında Panzehir mi Var?
Suudi Arabistan Qassim Üniversitesi, Medikal Mikrobiyoloji
Bölümünde yapılan bir deneydir.bkz.[1]
Fakat bu deney alay malzemesi oldu.
Deneyi yapanlar sinek kanatlarını etanol'e batırıyor, süzüyor ve sonra tüplerin bir tanesinde (sağ ve sol kanat olarak ayırmış) bakteriyel oluşum gözlemliyor.Etanol en yaygın kullanılan antibakteriyel zaten. Kanatları etanole batırdıktan sonra herhangi bir bakteriyel oluşum zaten olamayacaktır ve muhtemelen tüpteki bakteriler sonradan bulaşmış olacaktır bkz.[2
Yiyeceğinize Sinek Konarsa Neler Oluyor?
İlk olarak kara sineklerin dişleri yoktur. Fil hortumunu andıran burunlarını yiyeceğin yada sıvının üzerinde kaydırarak besinleri emerler.
Katı bir yiyeceğin üzerine konduklarında ise daha korkunç şeyler gerçekleşir. Yiyeceğin üstüne bir çeşit tükürük salgılar, bu  salya benzeri sıvı katı haldeki besin maddesini sıvılaştırmak içindir. Sıvılaştırılmış besin hortum aracılığıyla artık içilebilir haldedir. Sinek salyası yeterince iğrenç değilse birde şunu düşünün, sinekler piknik masanızdakilerin dışındaki şeyleri yemeyi daha çok severler.  
Sineklerin bu yolla yaklaşık 65 farklı hastalığı insanlara bulaştırabildiklerine inanılıyor. Bu hastalıkların arasında tifo, kolera ve tüberkülozda bulunuyor. Eğer bedeninize iyi davranıp ve genel hijyene yeterince dikkat ederseniz, sinek salyasını çok fazla kafaya takmanıza gerek kalmaz.[5]

Konuyla ilgili olarak Caner Taslaman`ın yorumu,
SİNEĞİ YEMEĞE DALDIRSAK DA MI ATSAK DALDIRMADAN MI ATSAK?
Geçen yazımda deve idrarını ele almıştım. Bu yazımda Peygamberimize atıfla savunulan sineğin kanatlarından birinin altında hastalık, diğer kanadının altında şifa olduğu iddiasını ele alacağım. (Genelde sağ kanadın altında şifa, sol kanadın altında hastalık olduğu söylenir). İddiaya göre çorbanıza sinek düşerse, sinek iyice çorbaya batırılmalı böylece şifanın hastalığı önlemesi sağlanmalıdır.
Bu iddiayı savunmak için Suudi kaynaklı çeşitli, uyduruk deneylere atıf yapılır. Sözde çorba, ya da petri kablarda yapılan uyduruk deneyler anlatılır. Hiçbir bilimsel dergide yayınlanmayan ve kolayca bir lise laboratuvarında yanlışlanabilecek bu deneylerin ciddiye alınması, bunları savunan insanların bilimsel kültürden uzaklığını tekrardan ortaya koymaktadır.
Peki bu iddia doğru olabilir mi? Çok temel biyoloji bilgisine sahip bir insanın bile bu iddiaya inanması mümkün değildir. Sinekler pislik, dışkı, çürümüş yiyecekler gibi ortamlara konar. Bu ortamlardaki pislikler ve bakteriler sineklerin ayaklarına ve ağızlarına yapışır. Sinekler daha sonra yiyeceklere konar ve bu pislik kırıntılarını yiyeceklere taşırlar. Bu yiyecekleri yiyen insanlar da bakterileri ağızlarına alır ve hastalığı kapma tehlikesi ile karşı karşıya kalırlar. Sinekler ayaklarında 6 milyon bakteri taşıyabilir, ve bunlar 100 farklı hastalığa neden olabilir. Sineğin taşıyabileceği bazı önemli hastalıklar: Antraks, kolera, difteri, dizanteri, sarılık, tüberküloz, tifo, trakoma. (Konu ile ilgili bakınız:https://www.healthhype.com/house-fly-diseases-types-spread-and-prevention.html )
Bu bilgi ışığında söz konusu iddiayı değerlendirelim. Öncelikle sineklerin taşıdığı hastalık kanatlarından çok ayak ve ağzı tarafından taşınır. Yani, kanat vurgusu doğru değildir. Bu birinci hatadır. 
 Bildergebnis für Flies bacteria
İkinci hata, sineklerin kanatları arasında fark olduğunu iddia etmektir. Bakteriler sineğin sağ ve sol kanadı arasında tercih yapamazlar. İki sinek kanadı da eşdeğerdir, bu da söz konusu iddianın ikinci yanılgısıdır.
Üçüncüsü, bu kadar farklı hastalığa sineğin kanadının “şifa” taşıdığını iddia etmek komiktir. Madem, sineğin bir kanadı tifo, antraks vs. gibi bulaşıcı hastalıkların şifasını taşıyor bu kanadı alıp tüm bu bakterilere karşı ilaç hazırlayalım. Hatta, bu kanatları (literatüre göre sağ kanat) direk hastalara yedirelim?! Bunu yapmıyoruz, yapmaya kalkan da yok, çünkü böyle bir kanat yok. Dolayısı ile bu iddiaya nasıl bakarsanız bakın komik derecede yanlış bir iddiadır.
Bazıları sineklerin bakteriyofaj taşıdıklarını, dolayısı üstlerinde bakteriyel hastalıkların şifasını da taşıdıklarını iddia ederler. Bakteriyofaj, bakterilere bulaşan virüslerdir. Ancak, bu yaklaşım söz konusu iddiayı savunmaya yetmez. Bakteriyofaj, bakterilerin panzehiri olarak değerlendiremez. Nasıl ki grip kısıtlı sayıda insanı etkileyip öldürürse, benzer şekilde bakteriyofajlar kısıtlı sayıda bakteriye bulaşır. Dolayısı ile bakteriyofaj insanların bakterilerden hasta olmalarına engel olamaz. Nitekim modern tıp bakteriyofajları bakterilere karşı kullanmayı bırakmış, antibiyotiklere odaklanmıştır. Bakteriyofajların sineğin sadece bir kanadında bulunmadığını vurgulamakta da fayda vardır, yani bu yaklaşım söz konusu iddiayı doğrulamaktan uzaktır. İşin kötüsü, sinek kıl kurdu, tenya, viral gastroenteritis, amip disanteri, diardia enteritis gibi bakteriyel olmayan hastalıklar taşır. Bu hastalıklara karşı bakteriyofajların yapacak hiçbir şeyi yoktur.
Sineklerin bu hastalıkları hastalanmadan taşıdıklarına göre üzerlerinde panzehir taşımaları gerektiğini iddia edenleri gördüm. Sineğin, insan bakterileri ya da parazitlerinden hastalanmasını beklemek cehaletten başka bir şey değildir.
Bazı Müslüman dostların Nature’da yayınlanan bir makaleye referans verip (bakınız:https://www.nature.com/news/insect-wings-shred-bacteria-to-pieces-1.12533 ), sinek kanadı iddiasının modern bilim tarafından doğrulandığını iddia ettiklerine rastladım. Ancak bu iddia da yanlıştır. Makale sinek kanatlarından değil, Ağustos böceğinin (cicada) kanatlarından bahsetmektedir. Bu böceğin kanatları, bakterileri parçalayan bir yapıya sahiptir. Kanattaki nano-dikenler bakterileri fiziksel olarak parçalamaktadır. Vejeteryen olan bu böcekler, dışkı, çürük et gibi pis ortamlara girmezler ve sinekten çok farklı böceklerdir. Sineğin kanatları söz konusu nano-dikenlere sahip değildir. Dolayısı bu haber sineklerin bir kanadında şifa olduğu iddiasını doğrulayamaz. Dahası, Ağustos böceğinin iki kanadı da bu dikenlere sahiptir ve bu böcek pis ortamlara pek gitmediği için fazla bakteri de taşımaz. Dolayısı ile söz konusu iddiada sinekten değil de ağustos böceğinden bahsediliyor da diyemeyiz. Dahası, diyelim çorbaya ağustos böceği daldırdık, bu çorbadaki bakterileri öldürmeyecektir. Nano-dikenlerin saplanmadığı bakteriler çoğalmaya ve yaşamaya devam edecektir.
Sonuç olarak, sinek ayak ve ağız/tükürüğünde tehlikeli bakteriler taşıyabilmektedir. Sineğin kanatlarında bu bakterileri öldürecek bir şifa mevcut değildir. Kalkıp sineği çorbaya tekrar daldırmak, sadece sinekteki bakterilerin çorbaya daha da yayılmasını sağlayacaktır. Yani sineği çorbaya tekrar daldırmak hasta olma ihtimalinizi arttırmaktadır. Yapılması gereken şey sineği gıdadan uzak tutmak, temas oluşursa bu temasın süresini kısaltmaktır. Siz siz olun Allah’ın yarattığı ölçüye (kadere) uyun. Allah’ın yarattığı evrenin tefsiri olan bilimi ciddiye almayan Müslüman nesillerin ne yazık ki ne burnu, ne ağzı sidikten, pislikten kurtulmayacaktır.bkz.[3]
File:Redeye cicada.jpg 
A redeye cicada (Psaltoda moerens )WIKIMEDIA, FIR0002/FLAGSTAFFOTOS
Bilimsel olarak mümkünmüdür?
Bilimsel olarak her iki kanadı da bakteri öldürebilen bir sinek türü bulundu. Ama bunu sağlayan kanatların fiziksel yapısı. Kimyasal değil. Yani suya batırmakla, suya geçmesi sağlanan bir panzehir söz konusu değil. Ancak kanada yapışan bakterileri öldürebiliyor fiziksel yapısından dolayı. Ayrıca Psaltoda claripennis adlı bu sinek Avusyralya'ya özgü. Arabistan'da bulunan bir tür değil. bkz.[4]
Sinek sırf sinek olduğu için patojen barındırmaz, dışkı ve leşlerin üzerinde gezmesi onu pis yapar. Ama kara sinek kesinlikle vektör değildir.
Sinekte çorbaya düşmeden önce gezdiği yerlere bağlı olarak pek çok hastalık etkeni bulunabilir.
Tüm bu hastalık etkenlerini yokeden tek bir mantarın sineğin midesinde bulunduğunu söylemekte saçmalık olur.Sineğin her iki kanadı da dahil olmak üzere tüm bedeninde milyonlarca bakteri ve virüs mevcuttur.
Tıpkı bizim vücudumuzun olduğu gibi sineğin vücudunda da pek çok bakteri vardır, ancak sineğin vücuduna bulaşmış ve sinekle birlikte yaşayan bakterilerin kaynağı genelde çürümüş yiyecekler, dışkı gibi temas etmek istemeyeceğimiz şeylerdir.
Gelelim deney olayına. Mesela hayatınızda bir kere olsun laboratuvara girip osmotik basınçla hücre patlattınız mı? O patlamanın hangi çözeltide, ne kadar sürede gerçekleşeceğini biliyor musunuz?
Osmotik basınçla bir hücreyi patlatmak için hücreyi saf su gibi bir ortama almalısınız. Yani ortamdaki çözünmüş madde miktarı hücrenin içinde çözünmüş madde miktarında düşük olmalı. Böylece su hücrenin içine akın edecek, yani diffüze edecek, suyun diffüzyonuna ozmos diyoruz, su hücredeki osmotik basıncı o kadar arttıracak ki hücre zarı dayanamayıp çatlayacak.
Yediğimiz yemekler saf su gibi midir? Saf su mu yiyoruz? Hayır.Tuzlu bir yemeğin içinde sineğin hücresi patlamak yerine büzüşük kalabilir bile.
Ağzınızda yara yoksa, sinek yiyebilirsiniz. Öldürmez. Mide asidiniz sineği ve mikropları saniyeler içinde halleder. Ama dozu aşmayın. Ancak sinek yemeğe düşer, ve sonra o yemek oda sıcaklığında uzun süre beklerse mikropların üreme şansı olur.
 Bildergebnis für Flies bacteria
Sonuç olarak bilimsel bir mecmuada yayınlanmış bir makaleye rastlayamadık .En azından internet ortamında yayınlanan nice hakemli bilimsel mecmuada diyelim.Ama Tıp ve biyolojiye göre kanat deneyi bile gereksiz konudur.
Bazi makaleler referans gösterilir bu konuda.Mesela antibiyotik konusunda sinekten faydalanma konusudur.Araştırmalarda bahsedilen  antibiyotik sineğin kanadından elde edilmemiştir.Fizyolojisini inceleyerek geliştirmişler.

Kaynaklar,
1.http://www.idosi.org/wjms/11(4)14/9.pdf 
2.https://freethoughtblogs.com/pharyngula/2012/01/29/islamic-science-has-come-to-this-pitiful-end/
3.https://www.facebook.com/canertaslaman/posts/10155514901862071
4.https://mobile.the-scientist.com/article/34612/insect-wing-kills-bacteria 
5.http://www.businessinsider.com/what-happens-when-fly-lands-on-food-2017-9?utm_content=buffer3f94e&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer-bi&IR=T
6.video youtube -informOverload- https://www.youtube.com/watch?v=YdBTdWm7MvM


Tags

Yorum Gönder

1 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
  1. emin olmamakla beraber sineklerin aynı zamanda leşlere bıraktıkları larvaları sayesinde leşlerden yayılabilecek birçok hastalığa engel oldukları söz konusuymuş larvalar leşleri yiyip bitiriyor ve ortada pislik kalmıyormuş

    YanıtlaSil
Yorum Gönder
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !