Oruç Esnasında Vücudumuzda Neler Oluyor?

0
İlk Oruç günü,
İlk olarak şeker reservleri hemen bitiyor.
Ama protein ve yağ reservleri duruyor.
Vücut orucu tehlike olarak algılıyor.
Hormonlar ve Adrenalini düşürüyor hemen.O yüzden halsizlik başlıyor.Bu hormonlar enfeksiyon rahatsızlıklarındada aynı etkiyi gösterirler.
Bu esnada beyinde herhangi bir sorun yok.Beyin ihtiyacını sorunsuz karşılıyor.Beyininde oruç esnasında enerjiye ihtiyacı var.Fakat herhangi bir kısıtlama yapma şansı yok.O yüzden sürekli yeterli enerjiyi alır.
Şeker ve protein reservleri bitince yağ reservlerini kullanmaya geçer vücudumuz.
Karaciğer yağ asitlerini enerjiye çevirir.Bunu kan dolaşımı sayesinde tüm vücuda ve beyine dağıtır.
Oruç ta hücre çöplüğüde temizlenmeye başlar.Temizledigi hücrelere gelirsek,
 
Otofaji harekete geçer.
Otofaji kelimesini ilk kez Belçikalı biyokimyager Christian de Duve 1963'te kullandı. bkz.[8]
Mayanın içinde bulunda otofaji ile ilgili genler 1993'te keşfedildi ve bu çalışma Japon araştırmacı Yoşinori Ohsumi'nin 2016 Nobel Tıp Ödülü'nü almasını sağladı.bkz.[1]

Antik Yunanca "kendisini yemek" anlamına gelen otofaji sayesinde hücreler, gereksiz ve işlevsiz kalan unsurlarından düzenli bir şekilde arınıp onları geri dönüştürebiliyor. 
Hücre açlık çektiğinde kendi proteinlerini üretmek, kendisindeki bilgiyi açığa çıkarmak için gerekli olan aminoasitlerini bulmakta ve enerji üretmekte zorluk çekecektir. Her şey planladığımız gibi gitmediğinde nasıl biz strese giriyorsak, aynı şekilde hücre de işler planladığı gibi gitmediğinde, gerekli olan proteinlerini üretemediğinde ya da proteinlerinin, DNA'sının yapısını bozan kimyasallara maruz kaldığında planladığı faaliyetler engellenmiş olacak ve bu durum hücre için stres yaratacaktır.
Bu stres karşısında hemen yok olmak yerine hücreler, mitokondri gibi kendine ait organelleri yiyerek bir süre kendilerine enerji sağlıyorlar (mikro-otofaji). Ancak şartlar düzelmiyorsa programlı olarak kendilerini öldürüyorlar. (makro-otofaji)bkz.[9]

 hucre-yenilenmesi-shutter
Kısaca hücreler eskimiş ve hatalı proteinleri toplar.Onu zar ile kapatır.Sindirim enzimi yoluyla yollar.Kalıntılar ise yeni enerjiye dönüştürülür.12 ila 16 saat arası  yeterli otofajinin harekete geçmesi için.

8. günden 15. güne: Vücut oruca alışıyor

Bedeniniz artık 3. aşamaya geçti ve vücut oruca neredeyse tamamen uyum sağladı.
İngiltere'deki Cambridge Üniversitesi Hastanesi'nin Anesterzi ve Yoğun Bakım Danışmanı Dr. Razeen Mahroof, bu aşamanın vücutta bazı olumlu etkileri de olduğunu söylüyor. 

"Gündelik hayatta çok daha fazla kalorili gıda alıyoruz ve vücudumuz hastalıkları atlatmak gibi önemli görevleri yerine getiremez oluyor" diyen tıp uzmanı, şöyle devam ediyor:
"Oruç sırasında bu durum yeniden dengeleniyor. Vücut yeniden daha önemli fonksiyonlarına odaklanıyor, enfeksiyonlarla savaşması ve hastalıklardan iyileşmesi de kolaylaşıyor."

16. günden 30. güne: Detoks zamanı

Ramazan ayının 2. yarısında, kalın bağırsak, böbrek ve deri toksinlerinden arınmaya başlıyor.
Dr. Mahroof bu dönemde organların maksimum kapasitesine döndüğünü söylüyor. Hafıza ve konsantrasyon yeniden güçlenirken, enerjinin de arttığını vurguluyor.
Mahroof sözlerine şöyle devam ediyor:
"Oruç şafak vaktinden gün doğumuna kadar olan dönemi kapsar. Böylece enerji veren gıda ve sıvıları alabilme fırsatı olur. Oruç kasları korurken kişinin kilo vermesine de yardım eder.
"Ancak bedeniniz enerji için protein almaya başlarsa, ileri açlık moduna geçip kaslarınızı kullanmaya başlar. Bu en sık, günlerce ve haftalarca uzatılan oruç dönemlerinde görülür. "

Bildergebnis für fasting 

Yani oruç sağlığa faydalı mı değil mi?

Dr. Mahroof'a göre yanıt 'Evet' ama bir şartla:
"Oruç tutmak neyi ne zaman yediğimize odaklanmamızı sağladığı için sağlığa faydalı ama bir aylık dönemi uzatıp gün be gün oruç tutulmasını önermiyoruz."
"Orucu uzatmak uzun vadede yağı enerjiye dönüştürmeyi engeller ve vücut enerji kaynağı olarak kaslarınıza yönelir. "Açlık moduna" geçtiği zaman uzun vadede kilo vermeyi zorlaştırarak sağlığı kötü etkiler."

Ramazan döneminin dışında da oruç tutulacaksa Mahroof'un önerisi 5:2 oruç diyetini uygulamak.
Yani haftanın beş günü sağlıklı bir şekilde beslenmek ve diğer 2 gün oruç tutmak.bkz.[3]
Bildergebnis für fasten gegen krebs
Diğer araştırmalar ise,
Whitehead institute'te çalışan mit'li araştırmacılar fareler üzerinde yaptıkları deneylerde pi3k yolunda mutasyon olmayan farelerin kısıtlandırılmış diyet sonunda daha az tümör taşıdıklarını ve tümörlerin büyümesinin yavaşladığını göstermiştir.bkz.[4]
  
Kısıtlandırılmış diyetin oruç'tan farklı olduğu konusu,
Kısıtlandırılmış diyet ile oruç aynı şey degil ancak kanser açısından bakıldığından yeterince benzerler. Sonuçta ikisinde de kan glükozu ve insulini düsüyor ve buna bağlı olarak igfr reseptörleri ve pi3k yolu daha az uyarılıyor ve sonuçta (pi3k yolunda mutasyon olmayan) kanser hücreleri daha az bölünüyor.
Kısıtlandırılmış diyet ile bir gün ara ile tutulan orucu kıyaslayan makale var.
Bu makalede de bir gün ara ile tutulan orucun, kan glükozunu ve insülinini düşürme ve eksitotoksik strese karşı beyni dirençlendirme açısından kısıtlandırılmış diyete nazaran aynı veya daha iyi etkiler gösterdigi belirtiliyor. bkz.[5]

Ähnliches Foto

Sağlık sorunları olanlar icin geçerli deil tabiki.Ayrıca sahurda yenilen ağır yemeklerin zararlarıda faydasından daha fazla.
En önemli konu ise susuzluktur.Su yeterince tüketilmediğinde önemli sağlık sorunlarına neden olur. Vücudun en önemli yaşam kaynağı olan suyun eksikliğinde yaşanabilecek sıkıntılar şunlardır:

1- Günlük su ihtiyacının uzun süre giderilmemesi durumunda böbrekler kalıcı olarak zarar görebilmektedir.
2- Vücuda yeterli su alımı olmadığı takdirde vücuttan atılması gereken metabolik atıklar böbrek tarafından atılmamakta ve bu görevi karaciğer yapmaya çalışmaktadır. Bu durumda karaciğere daha fazla yük binmekte ve vücutta yağ depolanma oranı artmaktadır.
3- Ciltte kuruluk: En büyük organ deridir. Susuzluk nedeniyle ciltte meydana gelen kuruluk, kırışıklıklara neden olur. Ne kadar çok su tüketilirse, yaşlanma belirtilerini o kadar geç ortaya çıkar.
4- Vücut direncinin düşmesi: Gribe karşı da, vücut direnci için de susuzluğun bertaraf edilmesi çok önemlidir.
5- Hazımsızlık: Su tükürük ve mide salgısında bulunarak, besinlerin sindirilmesinde görev alır.
6- Anne sütü azlığı: Su emziren kadınlarda, süt üretimini artırır, az tüketildiğinde de süt azalır ya da yeterli verim alınamaz.
7- Kalpte yorgunluk: Alınan sıvı miktarı yeterli ise kalbin çalışma hızı normal olacak ve ritm sorunları daha az yaşanacaktır.
8- Baş ağrısı, unutkanlık ve konsantrasyon bozukluğu az su tüketimi sonucunda oluşabilir.
9- Saç dökülmesi ve kepeklenme: Az su tüketimi saç derisi kuruması ile birlikte kepeklenmeye neden olabilir. Bu da saç derisinin tutulmasını azaltıp, saç dökülmelerine zemin hazırlayabilir.
10- Kabızlık: Sindirim sitemi daha yavaş çalışır ve kabızlık meydana gelebilir.
11- Kas krampları: Su, eklem sağlığımız için çok önemlidir. Eklemlerimizdeki özellikle hareketi sağlayan kıkırdak dokusunun su oranının yüksek olması gerekir. Bu oran azaldığında eklem hastalıklarına yakalanma riski artar. Su tüketimi ile kasların elastikiyeti artacak, bu da eklem ve kemik sağlığını olumlu etkileyecektir. Su tüketimi eklem sağlığı açısından faydalı olduğundan daha iyi bir egzersiz imkanı verecektir.
12- Düzensiz tansiyon: Uzun vadeli susuzluk ciddi problemlere neden olur. Tansiyon, kan dolaşımı, sindirim, böbrek görevleri ciddi olarak etkilenmektedir.[7]


Su alımına dair ilk resmi açıklama 2004 yılında yapıldı. Institute of Medicine ‘a göre; yetişkin bir erkek birey için yeterli su alımı hergün 3.7 litre, yetişkin bir kadın birey için ise 2.7 litre olmalıdır.[6

 

Yeni bir araştırma daha 

Aç kalmanın fareler üzerindeki etkilerinin incelendiği yeni bir çalışma, bu konuda bir cevap sunabilir gibi görünüyor. Araştırmacılar, kalori alımının sadece 24 saat kısıtlanmasıyla, bağırsaklarda bulunan kök hücrelerin yenilenmesini destekleyebilen metabolik bir dönüşümün başladığını buldular.bkz.[10]

 

Kaynaklar,
1.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28411887
2.video youtube -br 24- Germany
3.https://www.bbc.com/turkce/haberler-44111796
4.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19279572
5.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15741046
6.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16028570
7.http://www.milliyet.com.tr/yetersiz-su-aliminin-vucuda-pembenar-detay-genelsaglik-2031332/
8.https://www.nature.com/articles/ncb0910-813
9.https://en.wikipedia.org/wiki/Autophagy
10.https://www.cell.com/cell-stem-cell/fulltext/S1934-5909(18)30163-2
Tags

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !