Deve Sidiği Gerçekten Şifa`mıdır?

1
Canlı yayında 'deve sidiği' tartışması 

Deve Sidiği Gerçekten Şifa`mıdır?
Televizyonlarda ,internette ve günlük yaşamda çok tartışılmış bir konudur.Hatta Caner Taslaman ve Ebubekir Sifil arasında bu konuda tartışma yaşanmıştı.Caner Taslaman programa deve sidiği getirerek deve sidiği sifali ise Ebubekir Sefil`den canlı yayında içmesini istedi.[kaynak]

MERS Virüsü
MERS Middle East respiratory syndrome ya da ODSS Orta Doğu Solunum Sendromu bir Corona virüs enfeksiyonudur. Bu hastalığa sebep olan virüs MERS-CoV'dır. Bu virüsün bulaştığı hastaların yaklaşık olarak yüzde 35-40'ı hayatını kaybetmektedir. Bazı bünyeler hastalığı hafif belirtilerle atlatabilir. Hastalıktan kurtulanların virüsü bulaştırma riski yoktur.[kaynak]
 
İdrar, böbreklerden ürinasyon işlemi ile salgılanan ve üretra vasıtası ile dışarı atılan, asidik kökenli bir sıvıdır. Memelilerin kanındaki mineral, vitamin ve diğer maddelerin dengesini sağlamak için idrar torbasında biriktirilip atılır. Diğer bir deyişle, idrar canlının kanında olması gerekenden fazla olan maddelerle, zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırır. Bütün memelilerdeki idrarın en temel yapı taşları üre (Memeli vücudunda protein yakıldığı zaman amonyak oluşur ve bu karaciğerde karbondioksitle tepkimeye sokulup üreye dönüştürülür), ürik asit ve kreatinindir(kaslardaki kimyasal tepkimelerin bir yan ürünü). İnsan idrarının %95’i sudan oluşur, yukarıda saydıklarımız dışında sodyum, potasyum, kloride gibi mineraller vardır.
İnsan ve çeşitli hayvan idrarlarının tıbbi gerekçelerle tüketilmesi antik çağda yaygındı. Bunda özellikle bugün yanlışlanmış dört sıvı teorisi (Humoral Patoloji Teorisi)çok etkili olmuştur. Ancak, deneysel metodun çıkışı ve modern tıbbın yükselişi ile bu ilkel pratikler bilim camiası tarafından terk edilmiştir. Özelde deve idrarı da benzer şekilde sevgili Peygamberimizden çok daha önceleri bedeviler tarafından hem hastalıklara karşı sütle/sütsüz şekilde tüketilmiş, hem de saç temizlik ürünü olarak kullanılmıştır. (Konu ile ilgili Plinio Prioreschi’nin tıp tarihine bakılabilir.). İdrarın steril olduğu iddiası yaygındır, ancak bu iddia yanlıştır ve idrar ortamında yaşayan bakteriler mevcuttur. (kaynak).
 İslam dünyasında peygambere atıfla şifalı görülen deve sidiğine dükkanlarda bile rastlamak mümkün. Mesela Yemende bakire deve sidiği 20 dolara, normal deve sidiği 5 dolara satılıyor. Ürdün’de ve Suudi Arabistan'da da durum farklı değildir.
  Bildergebnis für deve sidigi sifalimi
Peki deve idrarının sütle karışık ya da sek tüketilmesi ne kadar sağlıklıdır? Bu gerçekten şifa olabilir mi? 
Deve idrarının sağlıklı olduğuna, ya da herhangi bir spesifik hastalığa iyi geldiğine dair herhangi bir bilimsel kanıt mevcut değildir. Özellikle Suudi Arabistan merkezli araştırmalar olduğu doğrudur ancak bu çalışmalar bilimsel camia tarafından ciddiye alınmaktan uzaktır. Tam tersi deve idrarını tüketmek tehlikeli bile olabilir. Mesela orta doğuda öldürücü Corona virüsüne dayanan SARS’ın akrabası MERS (Middle East respiratory syndrome ya da ODSS Orta Doğu Solunum Sendromu)’in deve sidiği ya da sütünden bulaşabildiği bilinmektedir. Dünya sağlık örgütü deve sütü ve sidiğinin MERS hastalığına yakalanmamak tüketilmemesi gerektiği konusunda açık çağrıda bulunmuştur (kaynak). 
Bu hastalığa yakalananların %35-40 kısmı ne yazık ki hayatını kaybetmektedir. MERS, deve idrarından bulaşabilecek tek hastalık değildir, gene ölümcül Alkhurma virüsü deve idrarı ve sütünden insanlara bulaşabilir. Bu tehlikeli virüs develerde yaşar. 
Deve sütü ya da sütsüz, deve idrarı tüketmek bu hastalıklara yakalanma riskini ciddi oranda arttırır.
Farelerde yapılan deneylerde, deve sidiğinin kemik iliği hücreleri üstünde toksik etkide bulunduğu gözlemlenmiştir. (Yani deve sidiği tüketimi, kemik iliği hücrelerini zehirlemektedir.).
At ve deve gibi hayvanların sidiği Hippurik asit içermektedir, ve hippurik asid Toluene zehirlenmesine neden olmaktadır. (kaynak). 
Toluene zehirlenmesi ise beyin lezyonları, Optik atropi, psikoorganik sindrom, VEP ve çeşitli başka zihinsel rahatsızlıklara yol açabilir. (kaynak).
 

Aslında deve idrarını tedavi amaçlı kullanmak, genelde insan idrarını tüketmeyi öneren “İdrar terapsinin” bir çeşidi olarak görünebilir. İdrar terapisi alternatif tıbbın ürünüdür, ve özellikle Çin’de çok yaygındır (3 milyon insan her gün idrarını içmektedir). Aslında bu pratik 5000 yıllık bir Hindu pratiğidir ve çeşitli Hindu ve yoga metinlerinde geçer. Bu pratik Hinduizm’de “şivambu şastra” olarak bilinir. Gene bu pratiğin incilde geçtiğine inananlar da vardır. İdrar terapisi 20. Yüzyılın başında John W. Armstrong tarafından yazdığı kitapla batıda ünlü edilmiştir. Nitekim, deve sidiğini savunan Müslüman kardeşler bu kitabın kapağını ve amazon linkini her yerde paylaşmaktadırlar. Deve sidiği yerine, insan sidiğine geçmek ama durumu düzeltmez.
Modern tıp “İdrar Terpasinin” gerçek bir etkisi olduğunu reddetmektedir. Yapılan klinik araştırmalarda idrarın herhangi bir yararı olduğu gösterilememiştir. Hiçbir tıp doktoru size idrar için önerisinde bulunmayacaktır. İdrar içmek vücudun attığı şeyleri ona geri vermeye çalışmaktır. Bu az miktarlarda yapılırsa zararlı olmaz ama çok miktarda yapmak zararlı bile olabilir. Bütün atılan sidiği içmek böbrek fonkisyonlarını kaybetmeye eşdeğerdir. İdrarın düzenli tüketilmesi, baş ağrısı, ateş, kas ağrısı, ishal, yorgunluk gibi yan etkilere yol açabilir.
SAS ve Amerikan ordusu askerlerine, susuz kaldıkları durumlarda bile idrar tüketmemeleri uyarısında bulunmaktadır. (kaynak)
 Bildergebnis für camel urin
Dolayısı ile idrarın susuz kaldığınız zaman hayat kurtardığı iddiası bile efsanedir.
İdrarın kansere iyi geldiğini iddia edenler de vardır. Ancak bu da sadece alternatif tıpçıların iddiasıdır. Amerikan kanser cemiyeti, idrarın kansere iyi gelmediğini ifade etmekte ve bu konudaki bilimsel çalışmalara işaret etmektedir: (kaynak).
Peki idrardan alınan bazı malzemelerden ilaç yapılabileceği iddiaları deve idrarı ya da idrarın şifa olduğunu göstermez mi? Böyle makalelerin paylaşıldığına tanık oluyoruz. İdrar içinde 3000’den fazla farklı kimyasal vardır. (kaynak). 
Bunlardan birinin faydalı etkisi olması şaşırtıcı olmayacaktır. Fakat bu kimyasalın doğru miktarlarda yararlı olması, idrar içmenin yararlı olduğunu göstermez. Mesela, Vitamin C aldığımız zaman bunun bir kısmı idrarımızla atılır. Dolayısı ile idrarımız vitamin C içerir. Vitamin C yararlıdır. Ancak idrar vitamin C içerse de iyi bir vitamin C kaynağı değildir. İdrar içerek vitamin C’nin yararlarından faydalanmayı ummak cehalettir. Ne yazık ki, deve idrarındaki ya da insan idrarındaki falanca madde falanca hastalığa iyi geldi çalışmalarına atıf yaparak deve idrarını (deve sütüne katın deyip) ya da insan idrarını için şifadır demek aynı cehaletin ürünüdür. Bu sadece bilimsel düşünceyi sindiremediklerini gösterir ne yazık ki.
Özetle modern tıpta deve/insan idrarı ile sütü karıştırıp içme diye bir uygulama yoktur. Bu sıvıların şifalı olduğunu gösteren bir çalışma da yoktur. Tam tersi, bu sıvıları tüketmek size zararlı olabilir.

Hintliler de kutsal inek
Hintliler de inek sidiği içtigi biliniyor şifa niyetine.[kaynak]

Hürriyetteki bir habere göre,
Umre'de deve idrarı içen iki Türk hastanelik oldu
İki yurttaşın umre ziyareti sırasında hadislerde yazdığı gerekçesiyle deve sütü ve idrarı içtiği, Türkiye dönüşlerinde rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldığı öğrenildi. Umrecilerin, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi virüsü kadar tehlikeli ve bulaşıcı “alk humra” virüsünü kaptıklarından endişe ediliyor.[kaynak]

Develerde böbrek çalışma prensibi,
Develerin böbrekleri, islevi ve çalışma prensibi diğer memelilerle aynıdır.Sadece anatomik açıdan çok ufak bir farklılık vardır; henle kulpu daha uzundur bu da mineralleri ve suyu daha fazla geri emebilmesini sağlar-yaşadıkları coğrafyayı düşünürsek bu gayet normal bir adaptasyon.Yani kendi idrarınızı icmenizle deveninkini içmek arasında hiç bir fark yok.Hatta devenin idrarindaki su ve mineral oranı geri emilim fazla olduğu için bizimkisinden daha düşük.
 

 İdrarımız temiz mi?
idrar atılımının asıl sebebi vücut homeostasisini sağlamaktır.Bunu da böbrekler kanımızı süzerek gerçekleştirir.Yani idrar süzülmüş kandan başka bir şey değildir.mikrop barındırmaz- canlının sağlıklı olması koşuluyla.-içinde az miktarda mineral, üre, su bulunur.Ama bu kesinlikle idrar içmek yararlı bir şey, şifa kaynağı demek değil.Aksine idrar vücuttaki fazla mineral ve suyun atılmasıdır.Organizmaya yararlı olsaydı zaten atılmazdı değil mi?Onun yerine bir bardak su içip daha fazla mineral ve su almak mümkün hem de üresiz ve mikrop alma tehlikesi olmadan.kısacası idrar içmek sağlıklı veya zararlı değildir.

Sonuç olarak,
Bütün bunların dışında böyle şeylere inanıp bir de başkalarına aktarmaya çalışan insanlar hangi akıl mantığa sığdırılabilir bu anlamak zor.Heleki "MERS"hastalığı riski varsa şifa olsa neye yarar?
Hastalık büyük oranda ortadoğuda görülüyor, diğer bazı ülkelerde görülmesinin sebebi de buradan o ülkelere gidenlerden kaynaklanıyor.
Çölde hayatta kalmak için, insanlar kendi sidiklerini içebiliyorlar. Bu bir hayatta kalma çabasıdır. Evrimin ilk kuralıdır hayatta kalmak.Su olmayan bir yerde "Survivor" hayal edin.Ama yüzlerce yıl sonra, bu zorunluluğa keramet yükleyenler çıkabiliyor. 

kaynaklar,
1.https://en.wikipedia.org/wiki/Middle_East_respiratory_syndrome_coronavirus
2.https://www.usnews.com/news/articles/2015/06/10/stop-drinking-camel-urine-world-health-organization-says
3.https://en.wikipedia.org/wiki/Gomutra
4.http://www.hurriyet.com.tr/gundem/umrede-deve-idrari-icen-iki-turk-hastanelik-oldu-20376954
5.http://www.who.int/csr/disease/coronavirus_infections/faq/en/
6.http://www.abstractsonline.com/Plan/ViewAbstract.aspx?sKey=7cc5632d-869d-477b-bdd2-6e4d710dfa9b&cKey=39a18326-5c79-4c87-b041-56e8d6c01b50&mKey=673511f0-c86b-432f-a387-058032b8500b
7.http://www.who.int/csr/don/8-december-2016-mers-oman/en/
8.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8771453
9.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1736379/
10. http://www.equipped.com/21-76/ch6.pdf
11.http://web.archive.org/web/20150414180809/http://www.cancer.org/treatment/treatmentsandsideeffects/complementaryandalternativemedicine/pharmacologicalandbiologicaltreatment/urotherapy
12.http://www.popsci.com/science/article/2013-09/whats-your-pee
Tags

Yorum Gönder

1 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
  1. Tümünü okudum fakat farklı iddiada olan makale ve yazilarde var sizin ki gbi onlardada kaynak var fakat Türkçe cevirisi yok işin özeti tatmin edeci bı bilgi vb birşey yazabilirmisiniz şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
Yorum Gönder
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !