Michael Phelps Rio`daki 2016 Olimpiyat oyunlarında Hacamat yaptırmıştı.[1]
Hacamat nedir?
Hacamat deriden ufak ensizyonlardan vakum yolu ile kan alınmasıdır.Hacamat deri altında biriken metal artıklarını kan vasıtasıyla dışarı atma yöntemidir.
Eski Mısırlılara dayandırılan kadim tıp yöntemlerinden birisi olan hacamatın pek çok rahatsızlığa iyi geldiği de söylenmektedir.
5000 yıl öncesine dayanan bir çeşit akupunktur yöntemi olan hacamat, derinin bir neşter yardımıyla çizilip ağzı geniş bir bardak, kavanoz veya şişe ile oluşturulan emme gücüyle kanın çekilmesi şeklinde yapılır. Geleneksel olarak ağrı, sızı veya hastalık olan organa yakın yerlere yapılır.
Hacamatın kökeni
Hacamatın kökeni milattan önce 3000 yıllarına dayanıyor.Mezopotomyadan yayıldıgı düşünülen bu alternatif tıp yöntemini Antik Yunanlılardan Mısırlılar ve ordan Çine kadar uzandığı ve islam coğrafyasınada geçtiği görülüyor.
Osmanlıda Hacamat
Sultan II. Abdulhamit Han’ın uykusuzluktan muzdarip olmasından dolayı Hacamat olarak tedavi olduğu bilinmekte ve Osmanlı arşivlerinde kayıtlarda bulunmaktadır.
Kirli kan varmıdır?
Vücutta kirli kan yoktur. Oksijence fakir kan vardır. Oksijence fakir kan kalbin sağ karıncığından akciğer atardamarı yoluyla akciğere gidip solunum ile temizlenir. o kesiklerden çıkan koyu kan, kanın pıhtılaşması sonucu o rengi almaktadır.
Dolaşım yapmayan kan varmıdır?
Vücutta dolaşıma katılmayan kan yoktur.Kalp tüm kanı temizleyecek kapasitede bir organdır.
Plasebo etkisi
Akupunkturda oldugu gibi, Plasebo etkisi olması yüksek ihtimaldır.Ayrıca yıllardır yapılıyor olması ve antik Yunanlılar ve Mısırlılardan günümüze kadar gelmiş olması plasebo etkisini artırıyor.Özellikle Çinlilerin mumlu odalarda gizemli hava verilerek oda dekorunu huzur verici ortam yapma başarıları akıllarda pozitif yer etmiştir.Geçici ruhsal düzelmeler, tedaviymiş gibi algılanabilir. Eğer bir uygulayıcı size iyimserlik ve umut aşılıyorsa, aslında hastalıkta bir değişiklik yokken bile daha iyi hissedebilirsiniz.
Modern tıp açısından hacamat ve riskleri
Vikipedi'de yer alan bilgilere göre kansızlık, demir eksikliği, tansiyon düşüklüğü olan kişilerde, demir eksikliği ve beslenme problemleri nedeniyle dikkat eksikliği ve zihinsel yetersizlik yaşayanlarda akıtılan kan volümüne bağlı olarak durumu ağırlaştırabilir. Steril şartlarda yapılmayan uygulamalar hepatit B, HCV, HIV gibi tedavisi güç hastalıkların kişiye bulaştırılmasına yol açabilir.
Çocuklarda, yaşlılarda, Hamile veya mensturasyon dönemindeki kadınlarda, metastatik kanser hastalarında, kemik ve kas problemleri olan kişilerde kontrendikasyon düşünülmelidir. Ayrıca DVT (Deep Vein Thrombosis) rahatsızlığında da hacamatın uygulanmaması gerektiği bildirilmektedir.[2]
Bu tür alternatif tedavi yöntemlerinin doktorlara danışılmadan uygulanmaması gerektiğini hatırlatan uzmanlar, bu ilgiyi kullanan ve işinin ehli olmayan kişilerin de türediğini, bu kişilere karşı temkinli olmak gerektiğini vurguluyor.
Bilimsel olarak ispatlandımı?
Hacamat`la ilgili kesin sonuç veren bilimsel araştırma yoktur.Birkac araştırma mevcut.Ama sonuç bölümlerinde "daha fazla araştırmaya ihtiyaç oldugu" notu düşülüyor.
Hacamat savunucularının bilimsel arenada kendilerine yer bulabilmek adına en sık kullandıkları kaynak, 2012 yılında yapılan ve PLOS One dergisinde Huijian Cao, Xun Li ve Jianping Liu tarafından yayınlanan "Hacamatın Verimliliğine Dair Güncellenmiş Bir Araştırma" başlıklı makaledir. Söz konusu makalede, hacamatın birkaç tıbbi sorunu tedavi ettiğine dair bulgular ortaya konmuştur. Her ne kadar hacamat savunucuları bu veriye heyecanla sarılmış olsalar da, makalenin tümünü okumamış olmalarından kaynaklı bir sorun bulunmaktadır. Araştırmacılar, bulgularının istisnasız her birinin çok yüksek miktarda istatistiki önyargı riski taşıdığını, dolayısıyla nihai bir cevap bulmanın mümkün olmadığını makalelerinde belirtmişlerdir. Yapılan bazı diğer araştırmalar, hacamatın çok zayıf veya obez insanlarda son derece riskli bir uygulama olduğunu göstermektedir.[4]
Professor Edzard Ernst "Faydasi oldugu kanıtlanamıştır.Hakkında klinik onaylı belge yoktur"derken ,
University College London'dan Farmakolog Prof David Colquhoun, hacamat "hokus pokus"yapar gibi iyileştirmesinin mümkün olmadığını belirterek BBC'ye şunları söyledi: "Sadece bir miktar cildi çekiyor, kasları kayda değer ölçüde etkilemiyor."[5]
Yüz için hacamat
Today`da yayınlanan bir makaleye göre ise yüz için yapılan hacamat`ın faydalı olacağı söyleniyor.
Ancak sonuç bölümünde Schweiger Dermatology 'nin kurucusu sertifikalı dermatolog Dr. Eric Schweiger, “Masajın herhangi bir türü yüz, kasları gevşetip uyarma ve sıvıların boşaltılması yoluyla sağlıklı bir lenf sistemini destekler”.dedi.
Schweiger hacamatın faydalı olduğunu söylerek “Gerçek, uzun süreli fayda için ise, retinol tedavisi veya paranızı lazer veya Fraxel, Clear + Brilliant veya microneedling gibi kolajen rejenerasyonunu ve uzun süreli anti-aging yöntemlerinde kullanmanızı tavsiye ederim.”dedi.[6]
Yani hacamat kısa süreli alternatif yöntem burda.
Sonuç olarak Hacamat delilikten cüzzama, gece körlüğünden baş ağrısına, diş hastalıklarından göz hastalıklarına, kanserden kısırlığa, mideden romatizmaya, bağırsaklara, böbreklere ve zihinsel hastalıklara kadar hokus pokus gibi 70'ten fazla hastalığın tek başına tedavisidir sözü kesinlikle abartıdan başka birşey degildir.Cildi gerdirerek ve birkac damla kan aldırarak bu kadar hastalığa şifa olarak sunulması mantık dışıdır.Kısa süreli kan dolaşımını hızlandırmakla kalıcı iyileştirme beklenemez.
Bu alternatif diye sunulan tedavi yöntemi kan dolaşımının keşfinden 1400 yıl önce yaşamış, oksijenden karbondioksitten ve vücudun hücrelerden oluştuğunun keşfinden önce ortaya çıkmış bir yöntemdir. Bazı yöntemlerde faydalı olduğu kesindir.Ama o yöntemde kısa süreli faydası görüldüğü için önerilmemektedir.Tabi işin ticaretini yapanların her türlü alternatif tedavi olarak sunması ve abartması doğaldır.Ama illaki alternatif tedavi olarak yapmayı düşünüyorsanız bu alanda profesyonel olan kurumlarda ve hijyene önem veren yerlerde yaptırınız.
Kaynaklar,
1.https://www.theguardian.com/sport/2016/aug/08/cupping-therapy-interest-spikes-michael-phelps-rio-olympics
2.https://en.wikipedia.org/wiki/Cupping_therapy
3.Johann Abele: Schröpfkopfbehandlung, Theorie und Praxis. 8. Auflage. Karl F. Haug Verlag, Stuttgart 2007, ISBN 978-3-8304-7237-7, S. 21.
4.http://journals.plos.org/plosone/article/comments?id=10.1371/journal.pone.0031793
5.https://www.bbc.com/news/health-37009240
6.https://www.today.com/series/today-tests/does-facial-cupping-therapy-work-see-facial-treatment-benefits-t115586