Yunanlılar`ın Neden Çok Tanrıları Var?

0


Yunan Mitolojisi Tanrıları - Olimposlu Tanrılar

1- Zeus (Tanrıların ve İnsanların Babası)
 Yunan mitolojisinin en güçlü tanrısı olarak kabul edilen Zeus “tanrıların ve insanların babası” olarak bilinir. Olimpos’ta yaşar, gökyüzü ve hava olayları ile ilgili her şey Zeus’un kontrolündedir. Zeus’un heykellerine baktığımız zaman elinde bir şimşek veya asa ile bütünleştiğini görebiliriz. 
2- Hera (Baş Tanrıça ve Evlilik Tanrıçası)
 Hera Yunan mitolojisinde “evliliğin, kadının ve bereketin tanrıçası” olarak bilinir. Hera’nın doğum sırasında kadınları ve evlilik süresince de evlikleri koruduğuna inanılır. Argon’da tanrıça olan Zeus’un eşi Hera’nın sembolü ise tavuskuşu ve nardır. 
 3- Poseidon (Denizlerin Tanrısı)
“Denizlerin tanrısı” olarak bilinen Poseidon aynı zamanda doğa olayı olan depremin de tanrısı olarak kabul edilir. Poseidon, Panionion’da yaşar. Genel olarak simgesi yunus ve üç dişli yaba olarak tasvir edilir.  
4- Afrodit (Aşk ve Güzellik Tanrıçası)
Günümüzde de adı çok sık kullanılan Afodit kelimesi Yunan mitoljisindeki “aşk ve güzelliğin” tanrıçası olarak bilinir. Tanrıça Afrodit, ağırlıklı olarak çıplak tasvir edilmiştirtir. Sembolü olarak gül, güvercin ve deniz kabuğu kullanılır. Afrodit güzelliğinden dolayı tanrıçaların en güzeli seçilmiştir. Bu olaydan dolayıda baştanrıça Hera tarafından oldukça fazla kıskanıldığı söylenilir.
5- Athena (Zeka ve Barış Tanrıçası)
Atina’da yaşayan Yunan mitolojisindeki Athena, “bilgeliği, barışı ve sanatı” temsil etmektedir. Bu nedenle heykellerinde kullanılan semboller baykuş, zeytin dalı ve kalkan olmuştur. Athena’nın bu kalkanının karşısında en güçlü orduların bile karşı duramadığı söylenilir.  

6- Ares (Savaş Tanrısı)

Zeus ve Hera’nın oğlu olan Ales “savaş tanrısı” olarak kabul edilir. Sparta’da tanrı olan Ares, Athena’nın tam tamına zıttıdır ve sürekli birbirleriyle savaş halindedir. Ares mitolojide Afrodit ile olan kaçamaklarıyla da bilinmektedir. Sembolü ise yaban domuzu, miğfer ve akbabadır.  

Bildergebnis für greek gods 

7- Apollon (Sanat, Tıp ve Kehanet Tanrısı)

Apollon, Yunan mitolojisinde “sanat, tıp ve kehanet tanrısı” olarak bilinir. Yakışıklılığıyla mitolojide bilinen Apollon Anadolu kökenli bir tanrıdır. Yay ve okuyla hastalara şifa olur. Mistik güçleri ile mitolojideki diğer tanrılara yapmış olduğu birçok hadise söz konusudur. Apollon’un sembolü ise yay-ok, defne yaprağı ve kargadır.

8- Hades (Yeraltı ve Ölülerin Tanrısı)

 Yunan mitolojisinde “yeraltı tanrısı” olarak kabul edilen Hades yerin altındaki ölülere hükmeder ve yeraltı zenginliklerinin sahibidir. Hades’in kelime anlamı “görünmez”dir. Ona bu anlamı veren ise kullanmış olduğu hem de sembolü haline gelen miğferi olmuştur.

9- Dionysos (Şarap Tanrısı)

Dionysos, Nysa Dağı’nda “şarap tanrısı” olarak bilinir. Şarabın sarhoşluk yapan etkisinin dışında onun yararlarını anlatır. Zeus’un Semele’den olan oğludur. Sembolü ise üzüm ve asmadır.

10- Artemis (Avcılık ve Kırsal Hayat Tanrısı)

Yunan mitolojisinde Apollon’un ikiz kız kardeşi olan Artemis “avcılık ve kırsat hayat tanrısı olarak kabul edilir. Artemis Efes civarında tanrı olarak bilinir. Sembolü olarak da yay-ok, geyik ve ve köpek kullanılmıştır.

11- Hermes (Tanrıların Habercisi Olan Tanrı)  

Hemes, Yunan mitolojisinde Zeus’un hem habercisi hem de oğludur. Bu nedenle “tanrıların habercisi” olarak kabul edilir. Aynı zamanda kurnazlığı ve hızıyla bilinir. Sembolü olan altın değneğini hep yanında taşır.

12- Demeter (Tarım ve Bereketin Tanrısı)

 Yunan mitolojisinde “tarımın ve bereketin” tanrısı olarak kabul görür. Sembolü olarak da heykellerinde buğday demeti ve bereket boynuzu kullanılır. Demeter Zeus’un dördüncü eşi olarak bilinir. Ve insanlara tarım ile ilgili bilgi verir, onlara tarımı öğretir. 

Tüm tanrıları bu kadar değil.Hatta bunlar devede kulak.Tüm listesi için[kaynak]

Yunan dininin kökenleri

Bilindiği gibi Yunan mitolojisinin kökleri Eski Mezopotamya kültürüne ve Girit adasındaki insanların dinine sahiptir. Bu iki kültür, doğanın ruhlarına ve bazı nesnelerin büyülü güçlerine büyük bir vurgu yaptı. Zamanla, hikayeleri ve efsaneleri evrildi ve Eski Yunanlıların dini için bir temel oluşturdu. Bugün, mitler, az dinî değeri olan öyküler olarak düşünülür, ancak Yunanlılar için, din, eğitim ve eğlence açısından toplumlarının merkezinde yer aldılar.

Good Of Nature 

Doğal olaylar 

Antik Yunan halkı, çevreyi daha iyi anlamak ve açıklamak için birçok tanrı ve tanrıça yarattı. Güneş, gök gürültüsü, ateş, su ve zamanın geçişi gibi doğa olaylarını kişileştirdiler. Tanrılar içeren mitoloji ve efsaneler, hemen hemen her doğa unsuru için yaratıldı. Örneğin, depremlerin Poseidon'un öfkesinin bir sonucu olduğuna inanılıyordu ve mevsimlerin değişmesi Persephone'nin yeraltına yarım yıl indiğinde meydana geldi. Bir günün on iki saati Apollo`nun kızlarına aitti. 

Mitoloji ve Efsaneler

Yunanlıların Kutsal Kitap gibi yazılı bir kaynağı olmadığı için, tanrılar ve efsaneler, ağızdan ağza, tüm ülkede seyahat edenler mitler hakkında bilgi sahibi oldular. Bugün bildiğimiz mitler dinlerinin büyük bir kısmını oluşturuyordu ve tanrıların ve insanlığın kökenleri ve aynı zamanda tarihi olayların ve eğlence kaynaklarının açıklamaları olarak hizmet ediyorlardı. Yeni mitolojilerin ortaya çıkması, bölgeden bölgeye değişiyordu. Bu, ülkedeki farklı dini inançların nedenidir - mitolojiler ve efsaneler birbirleriyle karışıyor. Her şehir kendini belirli bir tanrıya ya da tanrıya adamış ve bu yüzden fikirler çok çeşitlidir. Örneğin, Delphi şehri güneş ve zaman tanrısı Apollo'ya adanmış kutsal alan olarak kabul edildi.

 İnsanla İlişkiler

Yunan tanrıları insanları andırır ve insan duygularına sahiptir. Bununla birlikte, Yunanlıların inançları, insanların zayıflığına vurgu yaptı. insanlıktan üstün ilahi gücü olan tanrılar vardi.Tanrılar gerektiğinde müdahale ettiler ve bu yüzden Kader fikrini yarattılar. Tanrılar hayatlarının her bölümünü kontrol ettiler. Mitolojiler ve efsaneler bu nedenle, insanlığın her bir unsuru için yaratılmış tanrıları içeriyordu. Örneğin, Apollo'nun oğlu Asklepios'a geçen efsane, halkın yararına tıp bilgisi olduğunu tıbbi yeteneklerin kökeninin bir örneğidir. Bir başka örnek ise Prometheus'un kefaretidir - kabahatler yapanlara müdahale eden ve cezalandıran tanrıların bir örneğidir.

İnsanlar bir şeye ihtiyaç duyduklarında belirli bir tanrıya dua ettiler. Kadınlar mutlu bir ev için Hestia'ya dua ederken, balıkçılar ve denizciler Poseidon'dan güvenli seyahatler için ricada bulundular. 

 Bildergebnis für greece Cyclops  Medusas ve Minotaur, 

Kahramanlar ve kötüler

Kahramanlar Yunan dininin ve mitolojinin önemli bir parçasıdır - onlar tanrıların ve insanların çocuklarıydı ve iki ırk arasındaki uçurumun köprüleriydi. Herkül ve Theseus gibi kahramanlar, azim ve ideal karakter masallarının örnekleridir. Ancak, efsaneler, popüler kültürden - centaurlar, siklopslar, Minotaur, vb. - daha çok tanıdık gelen garip ve korkunç yaratıkları da içeriyordu. Her tanrı ve yaratık, doğanın veya insanlığın bir yönünü temsil ettiğinden ve yönettiğinden beri, bu yaratıklar önemli bir rol oynamışlardı. Yunan mitolojisinde. Örneğin, centaurlar bir kaosun temsilidir. Cyclops ve Medusas ve Minotaur, kahramanların üstesinden gelmek zorunda kaldıkları engelleri temsil eden yaratıklardan sadece birkaçıdır. Kahramanlar ve bu kötüler arasındaki savaşlarla ilgili efsaneler, Eski Yunanlılar için önemli bir eğlence ve uyarıcı öykü ve efsane kaynağıydı.
Soyağacları bile mevcuttur.bkz.[kaynak

Tanrıların aralarındaki ilişkiler

Athena`yi hariç tutarsak aralarindaki ilginc ensest ilişkileri dikkat cekicidir.Zeus hem Hera'yla hem kardeşi Demeterle ensest ilişkileri mevcut. Bu arada Hera da kardeşi yani bunlar 3`ü kardeş oluyorlar. Sonra Zeus birine kafayı takıyor ama Hera çok kıskanç inek yapıyor o kızı .Zeusta sırf kıza sahip olmak için boğa oluyor.Koskoca tanrının işi gücü yok diyorsunuzdur.Sonra bir kardeşleri daha var; yer altı tanrısı Hades. O da Zeus un kızı Persephone'a göz koyuyor. Öz amcası yani. Sonra yine kardeşi denizlerin tanrısı Poseidon da Medusa'ya tecavüz ediyor sonra Medusa yılan saçlı gorgon oluyor onun yüzünden.Afrodite gelince hem Zeusla hem de Zeus ile Hera 'nın oğlu Ares 'le ilişki içerisinde .Aynı zamanda yine Zeus ile Hera' nın oğlu Hephaistos ile evli,bir de sevgilisi var ölümlü adı da Adonis. Kimin eli kimin cebinde belli değil misali.Bu hikayeyi okuduktan sonra nasıl tanrı bunlar demeniz kesindir.Dizileri aratmayan hikayeleri olan tanrılardır.

Ähnliches Foto 

Hepsi bu kadarda değil

20 tane tanrıları biseksüeldir.bkz.[kaynak] .Ne yazık ki bu tanrılar için kadın düşmanı demek çok da yanlış olmaz herhalde. Zeus'un erkeklerin kendi aralarındaki tüm kötülüklerden uzakta bir nevi huzurlu ve mutlu yaşamını son vermek amacıyla kötülüğün imgesel karşılığı olarak kadını yaratması, bu kadın figürü üzerinden ve Pandora'nın kutusu mitinden hareketle bu yargıya varmak asla yanlış olmaz. Bunun yanı sıra antik Yunan filozofları Sokrates, Platon ve Aristo'nun bile kadını neredeyse bir köle olarak konumlandırıp onları sadece cinsel zevk ve doğurma aracı olarak görmesi şaşılacak derecede en ilkel ataerki örnekleridir..
Antik Yunan'da kadın çirkin erkek güzel olarak kabul edildiğinden güzelliği bir erkek mitine hapsedip kadını soyun devamı gören bu anlayış ve yunan kültürünü öven her anlayış dü
şündürücüdür.
Yunan tanrılarının bereketi fallus kötülüğü ise pandora mitiyle tasavvuru, yani kadını cinselliği yoluyla suçlayıp ilk günahı işlediği için cezalandırıldığı savı en yine en ilkel ataerkil bakışın da bir izdüşümü niteliğindedir.

Güçle örtüştüren bu ataerkil zihniyet kendisinden daha güçsüz erkekleri de dişil role hapsederek onları da bir eğlence mitine dönüştürmüştür. Selamlık kültürü olarak adlandırılan bu anlayış kendilerinden daha güçsüz çelimsiz erkekleri dişil karakterle özdeşleştirerek aşağılamaları onları eğlence aracına dönüştürmeleri işte bu ataerkil koşullanmanın yine başka bir izdüşümüdür...  


Kaynaklar,
http://www.ancientfacts.net/why-ancient-greeks-worship-many-gods/
https://en.wikipedia.org/wiki/Twelve_Olympians
https://en.wikipedia.org/wiki/Family_tree_of_the_Greek_gods
https://en.wikipedia.org/wiki/Incest_in_folklore 
https://www.advocate.com/arts-entertainment/2016/8/25/20-gay-greek-gods?pg=full
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Greek_mythological_figures

Tags

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !