Elon Musk Tayland için Yapılan 'çocuk denizaltı' Test Görüntülerini Yayınladı

0
Elon Musk Tayland için Yapılan 'çocuk denizaltı' Test Görüntülerini Yayınladı

 Bildergebnis für Elon Musk's thailand rescue plan

Elon Musk, Tayland'da bir mağarada sıkışıp kalan çocukların kurtarılmasına yardım etmek için gönderdiği 'çocuk denizaltı' videosunu yayınladı.
Elon Musk, su altında test edilen "çocuk boyutlu denizaltı" nın videosunu yayınladı.
Musk Tayland'daki bir mağarada sıkışıp kalan gençlik futbol takımını kurtarmaya yardım etme fikirleri sunmustu.

SpaceX ve Boring Company'den mühendisler, hükümetin kurtarma görevine yardımcı olmak için Tayland'da bulunuyorlar.
Elon Musk, bir mağarada hapsolmuş Taylandlı genç futbol takımının kalan oyuncularini kurtarmak için tasarlanmış ekipmanı test ediyor, Tesla CEO'su test görüntülerini tweetledi.
Thai cave complex 
Bugün 4 kisinin mağaradan kurtarıldığı doğrulandıktan saatler sonra, Musk, yüzme havuzunda test edilen küçük denizaltı benzeri bir geminin videosunu tweetledi.

Bu haftanın başlarında, Musk, Tayland hükümetine yardımcı olmak için diğer iki firmasından - SpaceX ve Boring Company'den - mühendisler teklif etti. Videoda bir havuzda tüpü ta
şıyan yüzen üç kişiyi gösteriyor. 

Elon Musk mevcut planı açıklamıstı

Peki, bu tüp ile çocuklar nasıl çıkartılacak? 
Attığı tweet’ler ile gidişatı merak edenleri bilgilendiren Musk, SpaceX takımının üzerinde çalıştığı araç hakkında detayları da paylaştı.
“Tayland’tan önemli haberler var. Ana amacımız, Falcon 9 roketinin sıvı oksijen transfer borusunu kullanan minik, çocuk boyutlarında bir denizaltı kullanmak. Bu araç iki dalgıç tarafından taşınabilecek kadar hafif ve dar boşluklardan geçebilecek kadar küçük olacak.”

Ayriyetten Elon Musk`un toplam 4 kurtarma planı mevcut.Bunlardan bir taneside "Tube system".Detay için bkz.[2]



 
Konu hakkında sorularda mevcut,

Neden Mağaraya gittiler,ne işleri vardı orda?
Yaşları 11-16 arasında değişiyor. Antrenörleriyle birlikte bir dağ gezisi planlıyorlar, bir nevi doğa yürüyüşü. Ancak ulaşmak istedikleri noktaya dağın etrafından dolaşarak çıkmak yerine toplamda yaklaşık 11-12 kmlik yolu 4-5 kmye düşürmek için mağaraya girmeye karar veriyorlar. ilk iddia bu şekilde.
ikinci iddia bisikletleriyle dağ etrafında dolaşırken mağaraya girip biraz dolaşıp çıkmak istedikleri. yani aslında oraya girme amaçları gezi.
Sonuç olarak çocuklar (12 kişi) ve antrenörleri evlerine dönmeyince arama çalışmaları başlıyor. bisikletleri mağaranın girişinde bulunuyor ama mağara öylesine su altında ki kayıp haberlerinden ilk temasa kadar geçen süre yaklaşık 7 gün.

Neden geri dönemiyorlar?
Burada 2 önemli durum mevcut. Birincisi mağarayı bir tünel gibi düşünün. Tavan yüksekliği yer yer 10-15 metre ama bazen 1 metreye kadar düşebilir. içeriye girip derinlere girdikçe arkanızda bıraktığınız kısımla ilgili görüşünüz ve bilginiz azalır. Yani 10 metre gerinizde ne oluyor, çökük mü var, su mu basmış - bunları geri dönmeden görmeniz imkansız. Grup muhtemelen içeriye girip gidebildikleri kadar gidip, yorulunca dönmeyi planladı, veya iddia edildiği gibi başka bi çıkıştan dağın farklı bir noktasına ulaşmayı planladılar. Ama geri dönmeye kalktıklarında geldikleri yolun tamamen su altında olduğunu gördüler. çıkmaya çalıştıkça daha da derine indiler, ve sudan kaçtıkçta mağaranın derinlerine hapsoldular. 2. önemli nokta, mağaranın haritasının bilinmemesi. Bazı videolarda 1960'larda Fransız mağara kaşifleri tarafından çizilen bir haritadan bahsediliyor ama arada 60 yıl fark var neredeyse. Mağaranın tünellerinin ve içerideki yolların değişmiş olması fazlasıyla muhtemel. Yerel halk sadece belirli noktadan girip çıktığı için diğer yollardan haberleri yok. Dolayısıyla grup geri dönecekleri yolun hızla su altında kaldığını görünce panikleyip daha yükseğe çıkmak adına böylesine kör bir noktaya ulaşmış olabilir. Veya ikinci / üçüncü bir çıkış bulmaya çalışırken onların da kapandığını görünce en güvenli noktaya sığınıp yardım beklemeye başladılar.

Neden suları boşaltmıyorlar?
Günde zaten 60 milyon galon su boşaltılıyor. Buna rağmen su seviyesini yaklaşık 1.5-2 metre indirebilmişler. bu yağmur yağmadığındaki durum, yağmur yağdığında ellerindeki tüm pompaları kullansalar da su seviyesi artabilir de. 
Bildergebnis für thailand rescue

"Neden dalarak kurtarılamıyorlar?Hemen alınsınlar

ingiliz ekibin çocuklara ulaşması yaklaşık 4 saat sürdü. Mağaranın içerisinde karanlık, çamurlu, görüş mesafesi olmayan ve yer yer 40-50 cm çapa sahip oluklardan geçtiğiniz bir yol düşünün. Neden başka yollar değil de bu yol? çünkü şu ana kadar bilinen tek yol bu çocuklara ulaşan. Yani içeride bilinmeyen yerlere çıkabilecek, yıkılabilecek, kaybolunabilecek belki yüzlerce tünel var. Girince yıkılıp yıkılmayacağı bilinmeyen, su akıntı hızı hesap edilemeyen tüneller var. çözüm önerilerinden birisi bu evet, ama bu son çare. çocukların bir çoğu yüzme bilmiyor, aç ve bitik durumdalar, psikolojileri ne durumda tam olarak kestirilemiyor. çocuklardan birisi dönüş esnasında paniklerse hem kendini hem dalgıçı öldürür, üstelik dönüş yolunu da tıkayabilir. şu anda içeride çocuklara yüzme / dalma eğitimi verildiği söyleniyor ama muhtemelen bu yolu tercih etmeyeceklerdir.Yani kalan çocuklar orada kalırsa, ölecekleri kesinleşirse bu yol uygulanabilirde.  
Bildergebnis für thailand rescue

Yukardan tünel açılsa,
1 km yükseklik söz konusu.Thai arama kurtarma ekibinin yapmaya çalıştığı alternatifler arasinda. Ya da en azından onlara oksijen ulaştıracak bir mini tünel açmak. Dağın farklı noktalarından günde 20'ye yakın tünel açtıkları haberi geliyor. Ama şu an çocukların olduğu yere ulaşamadılar. Üstelik yine çok riskli bir durum. Zayıflamış belli bölgeleri yanlışlıkla sondajla açmaya çalışıp içerideki tünellerin yıkılmasına, değişmesine sebep olabilirler. Bu şu anda da çocuklara ulaştığı bilinen yolun değişmesi demek, hatta mağaranın üzerlerine göçmesi demek. Veya çocukların üst kısmında suyun geçtiği bi tünel olabilir. Yanlışlıkla bunu delerlerse çocukların şu an bulunduğu kısımlar da su altında kalabilir ki bu çocuklar için kesin ölüm demek. çok dikkatli ve yavaş çalışmaları gerekiyor ama evet şu anda bunu yapıyorlar.
Teknik olarak 4-5 metre aşağısında su olup olmadığı anlaşılabiliyor. Ultrasonic sensörlerle veya lazer / termal tarayıcıyla bunu yapabilirler. Ancak işin buradaki sorun yaratan kısım o suyun nereye bağlı olduğunu kestirememe, veya yaratacakları basınç değişimiyle ne olacağını tam çözememe durumu. Seçenekler arasında zaten mevcut.

Kaynaklar,
1.https://twitter.com/elonmusk?lang=eng
2. https://www.youtube.com/watch?v=Y8lK0oHq8DQ
Tags

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !