Evrime Göre Cinsellik Üremek ise Zevk Nasıl Ortaya Çıktı?

0
Bildergebnis für evolution sex 
Evrime Göre Cinsellik Üremek ise Zevk Nasıl Ortaya Çıktı?
Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisinde yer almaktadır.bkz.[1]
Zevk icin seks  canlılar arasında sadece bonobolar,yunuslar ve insanlarda gözlemlenebilmektedir. 
Hatta bir yunusla skandal labaratuvar deneyi ile cinsel deneyim yaşayan bir kadın Mirror`da röportajı yayınlanmıştı.[2]
Margaret Howe Lovatt isimli bu kadın Peter isimli bir yunusla cinsel deneyimi yaşadı.[5]
Bu olayın BBC`de belgeseli yayınlandı.
1960'lar da NASA'nın yunuslara İngilizce öğretmesi için tuttuğu araştırmacı Margaret Howe Lovatt, yıllar sonra çok çarpıcı açıklamalarda bulundu. Lovatt'ın anlattığına göre tanıştığında oldukça genç olan yunus, cinsel kızgınlık döneminde o zamanlar genç olan yetiştirici ile romantik bir ilişki yaşamış.
Eğitim boyunca haftada altı gün yunusla başbaşa kalan Lovatt, genç balinanın bir noktadan sonra Lovatt ile cinsel anlamda ilgilendiğini söylerken, bunun eğitimlerinin önüne geçtiğini ve bu sebeple eğitimin bir parçası olarak hayvanı cinsel olarak rahatlattığını itiraf etti.
Lovatt ile bir süre sonra ayrılan Peter isimli Yunus, ayrılıktan kısa bir süre sonra Miami'de yerleştirildiği yeni tankında intihar etmiş.[9]
Amatör bir Youtuber tarafından sunulan bir videoda bir yunusun mastürbasyon yaptığı görülüyor.[3]
Zeka seviyesi arttıkça zevklerde artıyor muhtemelen. Primatlarda cinsellik zevk içinde yapılıyor.Sadece üreme amaçlı seks yapılacak olsa, iki çocuktan sonra cinsellik biterdi. Seks nedensizde yapılır. Tek gecelik aşk,tecavüz,korunma,viagra ,genelev,paralı ilişkiler zaten üreme amacı taşımaz.Tüm evlilik boyunca yapılan misal 2000 cinsel beraberligin hepsi üremek olarak açıklanamaz.
Bildergebnis für seks neden zevk
Bilimsel ve evrimsel tarihi 
İsviçreli bilim adamlarına göre bir zamanlar insanlar da sadece üremek için cinsel ilişkiye girmekteydiler. Kadın ve erkek beraber avcılık yapmaktadır o zamanlar. 
Bir gün kadının "bıktım artık av peşinde koşmaktan, mağaramın kadını olacağım" demesi seksin üreme maksadı dışına çıkmasının ilk adımı olmuştur. Kadın mağarasının kadını olacaktır ancak protein ihtiyacını karşılamak için ete muhtaçtır ve mağarada oturup et bulması olanaksızdır. düşünür ve "et karşılığı seks" çözümünü üretir. Buna göre kadın erkeğin fantezilerini gerçekleştirecek(tabi önce ihtiyaç oluşturulacak pazarlamanın doğası gereği) ve karşılığında et alacaktır. Bu çözüm başarılı da olur. Artık kadının hayatı daha kolaydır. Ancak kolay hayat bir süre sonra fiziksel güç dengesini bozmuş ve kadını erkekten zayıf kılmıştır. Erkeğin şiddetine maruz kalmaya başladığında kadının aklını "dişi av da erkeği kadar güçlüyken ben neden güçsüzüm?" gibi sorunları ortaya çıktı
Şempanzelerde zaten deneylerle kanıtlanan bir durumdur seks karşılığı et. [6]
İnsanlar ile insansı maymunların yaklaşık 6 milyon yıl önce birbirinden ayrıldı. Ancak bu dönemlerde nasıl yaşam kurallarının olduğu ve sosyal hayatları yüzde yüz bilinemeyeceği malum. 
Robert Ardrey, Elaine Morgan, Carl Sagan ve Jared Diamond`da bu konuları araştırdılar.Elimizde o günkü yaşayanların arşivleri veya günlükleri bulunmadığı için bilemeyiz.
Bildergebnis für seks neden zevk
Dr.Leonard Shlain yazdığı kitabında insanlığın geleceğinin şekillenmesindeki en büyük rolün kadınlarda olduğunu dolaysıyla dogurma görevi kadınlarda olduğu için "mineral demiri"nin çok önemli olduğunu ve o günleri anlamak icin anahtar rolü olduğunu düşünüyor.Kadınlarda demir içeren yiyecekler çok önem taşıyordu.Dolaysıyla "Et"çok önemli bir rol oynuyordu.Ve avcı`lıkta yer almayan kadınlar için ulaşılması zor demekti.Erkeği et bulması için teşvik etmesi gerekliydi.Böylelikle üremek için yapılan seksi manipüle ederek zevk gerçegini ortaya çıkardı.
Günümüze gelirsek kadınlar artık "doğurganlık" kimliginden uzak.Testosteronu yüksek olan erkekler için vücudunu kullanan kadınlar cinsel tahriklerini artırmakta.Geçmişte et karşılığı seks günümüzde  pazarlama aracı olarak kullanılıyor. Ticaret zaten alışveriş degilmi?Ticaret, seks için ettir.[7]
Kitabın özeti ve özeleştirisi için ise.bkz.[8]

Medeniyet öncesi dönem
Medeniyet dediğimiz şeyin olmadığı daha bilişsel keşfin yeni olduğu zamanlar bunlar. Erkek üreme ve soyunu devam etme iç güdüsüyle çiftleşmek için dişi aramakta. Dişi ise çiftleşmek için en güçlü erkeği aramaktadır. Çünkü yavrusunun olabilecek en sağlıklı şekilde doğmasını sağlamak ve zor iklim, doğa şartlarında hayatta kalmasını istemektedir. 
1 dişiyi 2 erkek görür. Dişi bunların arasındaki kavganın galibine göre de en sağlam erkeği seçecek ve çiftleşecektir. Peki işte bu noktada zevk işin içine giriyor. Erkek hem zevk hem de soyunu devam ettirmek için belki de hayatına mâl olacak bu savaşa giriyor.
İhtiyaç olmazsa olmazdır. İnsanlık için belki gereklidir ama tekil insana bağladığında ihtiyaç değildir. Vücudun bu sıvıyı (sperm ya da yumurta) atması lazım, stoklanan ya da bozulmayan, anlık üretilen bir yapı değil. Vücuttan atıp, yenisi oluşması, hazır kıta beklemesi lazım.

Bildergebnis für seks neden zevk 
Hayvanlar da neden yok?  
Evrimsel sebeplerden.Hayvanlar aynı dönemlerde doğum yaparlar ki avcılar yavrularını öldürse bile avcılar doyacak başkasının yavrusu aradan sıvışmış olacak. Hayvan türüne göre üçer beşer doğurma sebebi de aynıdır. Hepsi yaşasın diye değil. iyi olan, şansı olan yaşasın diye. Bu sebeple sürekli üremek işlerine gelmez. Bu avcıları sürekli ve düzenli besler ve yok olurlar.İnsan gibi beleşçi ve ortama ayak uydurup işgal eden canlılar için üremenin bi zamanı yoktur. Avcılardan korunma metodları farklıdır. Bu sebeple yılın herhangi bir döneminde doğum yapabilir. Bu sebepten sürekli taze sperm ve yumurta lazım.İnsan erkeği vücuttaki spermi dışkıyla atamadığı için sanal ya da üremeye dönük olmadan girilen cinsel yolla vücuttan atar. Kimi eliyle, kimi rüyasında.Kadınlar zaten düzenli bunu yapabiliyor. Bu sebeptendir ki bu bi ihtiyaç gibi algılanır. Evet belki ihtiyaç ama bi çiş yapma, balgam atma kadar ihtiyaç. Kadının adeti kadar ihtiyaç. Gerisi zevk, üreme iç güdüsü.
Sadece insan değil, özellikle sürü halinde yaşayan canlılarda bir iletişim yöntemi olarak görülmekte olan eylem. Cinsel ilişki esnasında alınan haz, bireylerin yakınlaşması ve bedenlerini birleştirmeleri bir çok sosyal anlam taşır.  

Maymunlar ve Filler
Örneğin bir maymun türü sürüsünde sürüye dışarıdan katılmak istiyorsanız erkek dişi demeden sürüdeki herkesle cinsel ilişkiye girmeniz gerekmektedir.Seks bonobonun hayatında temel bir iletişim şeklidir.[4]
Erkek filler kavga ettikten sonra birisi ölürse ya da ağır yaralanırsa diğer erkek fil onla cinsel münasebete girerek (yalancı çiftleşme de denmektedir) üstünlüğünü sürüsüne belgeler. Yunusların sık sık bir birlerinin pipileri ile oynadıkları bilinmektedir. Özellikle dişiler tarafından çiftleşme için seçilmeyen, bizim deyimimizle çirkin sayılacak özürlü bireyler diğer erkekler tarafından sıkça tatmin edilirler.Bildergebnis für seks neden zevk
Hormonsal ve Evrimsel nedenler
Zevk veren eylemler bizim vücudumuzun salgıladığı bazı hormonlarla ilgilidir.Yani ne ile zevk alacağımızı bilinçli olarak kendimiz değil, vücudumuzdaki biyolojik mekanizmalar belirliyor.

Cinsel beraberlik sonucunda zevk alınırken elin kulağa sokulmasında zevk alınmamasının sebebi neyin zevkli olduğuna bizim karar vermiyor oluşumuzla ilgili. Buradan da anlaşılacağı üzere, çok açken yenilen yemeğin bir nevi orgazm yaşatması en temel içgüdülerden olan hayatta kalma içgüdüsünün; seks yapıldığında gerçekleşen ejakülasyon sonucunda alınan zevkin orgazm olması da üreme içgüdüsünün bir sonucu.
Üremek amacı olmadan, yani korunarak seks yapıldığında dahi bunun zevkli geliyor olmasının ardında üreme içgüdüsü yatar. Eğer seks yaparak değil de tokalaşarak ürüyor olsaydık hormonlar penisin vajinaya girmesiyle değil tokalaşmayla salgılanacağı için seks bu kadar önemli olmayacaktı.
Buradan da sevişmenin zevk için yapıldığı, bu zevk ve tutkunun da bizi üremeye sevk ettiği anlaşılıyor. 

Bunun cevabı evrimsel gelişimdir. türün devamı için çiftleşme zorunludur. Aslında çok sıkışıp tuvalete gittiğimizde ya da çok açken karnımızı doyurduğumuzda ya da susuzluktan yanarken su içtiğimizde de zevk alırız. kısacası yaşamsal öneme sahip tüm aktiveteler ödüllendiriliyor.
biyolojik olarak seks üremek için yapılan aktivitedir. Bildiğimiz anlamda gerçekleşen üremenin ilk zamanlarında bu iş zevk veriyor muydu yoksa tamamen içgüdüsel olarak mı yapılıyordu bilinmiyor. Fakat işin içine haz olayı girdiği zamandan beri özellikle bazı memeli türlerinde bildiğim kadarıyla sadece zevk için de uygulanmaya başlandı.Bazıları ise muhtemelen hala içgüdüsel olarak çiftleşiyor çünkü yaptıkları iş 10 saniye sürüyor.

"Seviştikten hemen sonra çiftleri etkisi altına alan bezginlik ve keder, yaşam iradesinin, bizim mutluluğumuzdan çok kendi çıkarlarını gözettiğini açıkça göstermektedir." Arthur Schopenhauer 
Üremek zorunluluk ise, zevk de motivasyonudur diyelim.

Kaynaklar,
1.https://en.wikipedia.org/wiki/Maslow%27s_hierarchy_of_needs
2.https://www.mirror.co.uk/news/real-life-stories/woman-who-sex-dolphin-during-3665157
3.https://io9.gizmodo.com/this-is-a-video-of-a-dolphin-masturbating-with-a-decapi-1463711897
4.https://en.wikipedia.org/wiki/Non-reproductive_sexual_behavior_in_animals
5.https://en.wikipedia.org/wiki/Margaret_Howe_Lovatt
6.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2663035/
7.https://www.amazon.de/Sex-Time-Power-Sexuality-Evolution/dp/0142004677
8.https://www.nytimes.com/2003/08/28/books/books-of-the-times-evolution-on-the-meat-sex-exchange.html 
9.https://www.bbc.co.uk/programmes/p020s66x

Tags

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !