Hidrojen Ve Atom Bombası Arasında Fark Nedir?

0
Bildergebnis für atom bombe 
Nükleer ve Kimyasal Silahların Kullanımı
Nükleer silahların sadece iki kullanımı vardır. 6 Ağustos 1945’de “Küçük Çocuk” (Little Boy), Hiroşima’ya bırakıldı ve 9 Ağustos 1945’te “Şişman Adam” (Fat Man) Nagasaki’ye bırakıldı. Bu iki bombalı saldırının neden olduğu ölümlerin 200 bini aştığı biliniyor. Ancak daha kötüsü, bu iki bombanın uzun menzilli radyasyon etkileri yüzünden bir dizi nesil muzdarip oldu.
Kimyasal silahlar, I. Dünya Savaşı sırasında ilk kez kullanıldı. Fransa, dianisidin klorosülfonat içeren bombaları kullanan ilk ülke oldu. 80’li yıllarda Irak, İran üzerinde kimyasal silahlar kullandı. 1988’de Saddam Hüseyin, kimyasal silahların Halepçe’deki Kürt halkı üzerinde kullanılmasını emretti. 1994 yılında Sarin gazı Matsumoto yerleşim bölgesinde kullanıldı ve ertesi yıl yine Tokyo metrosunda kullanıldı.
ABD 1954`de "Operation Castle"veya "Castle Bravo"ismiyle  Pasifikte Bikini Atoll bölgesinde en büyük nükleer testini gerçekleştirdi.[4]

Bildergebnis für aufbau der ersten atombombe
Hidrojen bombası veya füzyon bombası
Hidrojen bombası veya füzyon bombası, kontrolsüz termonükleer enerji sağlayabilen yıkıcı nükleer silah.
Hidrojen bombasının yüksek boyutlardaki patlama gücü, hidrojen atomlarının birleşerek helyum atom yapısına dönüştüğü termonükleer tepkimeden doğar. Bir başka deyişle, hidrojen bombasının patlaması bir çekirdek kaynaşması ya da birleşmesidir (füzyon). Oysa atom bombasınınki bir çekirdek bölünmesidir (fisyon).
Atom bombasının aksine fisyon değil füzyon reaksiyonu esasına dayalıdır. Füzyon reaksiyonunu başlatmak için gerekli ateşleme, sıcaklık küçük bir atom bombasını patlatmak suretiyle sağlanır. Ancak reaksiyon çok kısa bir sürede olduğundan, bomba maddesi buharlaştığı için toplam maddenin yalnızca bir kısmı füzyona uğrar. Füzyona uğrayan madde bir uranyum kılıfı içine alınacak olursa, bu iki bakımdan yarar sağlar:

  • Uranyumun ağır bir metal olması ve buharlaşma sıcaklıklığının çok yüksek olması termonükleer enerjinin daha uzun sürmesini sağlar.
  • Füzyondan meydana gelen nötronlar uranyumun fisyonuna sebep olacağından patlamadan açığa çıkacak enerji daha da artmış olur.
Küçük atom bombalarına ihtiyaç duyan hidrojen bombalarına temiz, büyük atom bombalarına ihtiyaç duyanlara ise kirli bomba denir.
Termonükleer reaksiyonlar için gerekli ısının kimyasal patlayıcı maddeler ile sağlanması düşünülmüştür. Bu durumda deklanşör görevini gören atom bombasına gerek kalmayacak ve radyoaktivitesi de ortadan kalkmış olacaktır.
Termonükleer ürünlerden hiçbiri radyoaktif değildir. Sadece trityum zayıf bir radyoaktivite gösterir. O halde hidrojen bombasının radyoaktif etkisi yoktur, ancak bu bombayı ateşlemek için kullanılan atom bombasından gelen etki vardır. Oldukça küçük deklanşör atom bombaları kullanan hidrojen bombalarında bu etki azdır.[2]
 Ähnliches Foto
Atom bombası ile hidrojen bombası arasında ne fark var?
ABD’nin 2. Dünya Savaşı’nda Hiroşima ve Nagasaki’de kullandığı ve 200 bin kişinin hayatını kaybetmesine neden olan atom bombaları 13 ve 21 kilotonluk bir yıkım gücüne sahipti.
Sovyetler Birliği’nin 1961 yılında test ettiği hidrojen bombası “Tsar Bomba” ise 50 megatonluk bir etkiye sahipti ve ABD’nin Japonya’da kullandığı atom bombalarına kıyasla 3800 kat daha güçlüydü.[1]

Biri fizyon diğeri füzyon
“Hidrojen bombası” olarak da bilinen termonükleer bombaların çalışma prensibi, iki aşamadan meydana geliyor: Nükleer fizyon ve ardından gelen nükleer füzyon tepkimesi.
İlk patlamayı tarif etmek gerekirse, geleneksel nükleer bombalarında (atom bombası) olduğu gibi fizyon tepkimesiyle ortaya çıkan x ışınları, ikinci bir patlamaya neden oluyor. Daha sonra döteryum ve trityum hidrojen izotoplarının füzyonuyla ortaya ikinci bir patlama ortaya çıkıyor. 
Bu iki izotop normal şartlar altında birbirlerini iterken, ilk patlama sonucunda ortaya çıkan x ışınları, döteryum ve trityumun kaynaşarak muazzam bir gücü ortaya çıkarıp, yıkıcı termonükleer patlamalanın oluşmasını sağlıyor.

Fizyon ve Füzyon arasındaki fark ise şöyle: Nükleer fizyonda atom çekirdeği daha küçük iki element üretmek için bölünürken, çoğunlukla ortaya atomaltı parçacıkları ve enerji ortaya çıkarır. Nükleer füzyonda ise 2 ya da daha fazla atom çekirdeği bir araya gelir. Bu işlem sırasında kütlelerin bazıları büyük bir enerji haline dönüşür. Füzyon, Güneş’in ihtiyacı olan gücü sağlayan reaksiyonun sebebidir.

Ähnliches Foto
Kuzey Kore ve Nükleer
Küresel olarak, tahmini 14.900 nükleer silah var. Buda dünyayı yok etmek için fazlasıyla yeterli.Kuzey Kore'nin ne tür bir nükleere sahip olduğu ve kullanımının tehdit edildiğine gelince, hala bir gizem var.Uzmanlar , Ocak 2016 testinin bir termonükleer bomba olduğu yönündeki iddialarına kuşkuyla yaklaşıyor. Kore`nin, bomba testleri 2017 itibariyla 120 kiloton TNT ´ye ulaştı.[5]

 
Kaynaklar,
1.https://en.wikipedia.org/wiki/Tsar_Bomba 
2.https://en.wikipedia.org/wiki/Thermonuclear_weapon
3.Video-https://www.youtube.com/watch?v=oOWxmclxwMM
4.https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Castle
5.https://www.inverse.com/article/30316-atomic-hydrogen-bombs-difference

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !