Renklerde Cinsiyet Ayrımı Biyolojikmi Yoksa Kültürelmi?
Eylül 03, 2018
0
Erkeklerde Mavi ,bayanlarda kırmızı ve pembe hayranlığı
Erkekler arasında bazen muhabbetlerde dönen bir konudur.Üzerinizde mor veya pembe renkli bir giysi varsa genelde "ne yapacaksın mor tişörtü,eşcinsel rengi bu"veya bayanların rengi iddiasında bulunurlar.
Henüz anne karnında olan, daha doğmamış bebeğin cinsiyetine göre renklenir o bebeğin odası. Erkekse mavi badana boyalar, mavi tulumlar, perdeler, yataklar. Kız ise pembe odalar, örtüler, halılar, tokalar.Kız odaları pembe olur, erkek odaları mavi.
Bu nasıl bir mantıktır, nasıl gelişmiştir, bir erkek çocuğu neden pembe yatakta yatamasın? bir kız çocuğunun odasının duvarları neden mavi olmasın?
Ya da dünyada kalan son iki renk pembe ve mavi mi? Hiç mi yok sarı, mor, yeşil, kırmızı, turuncu, kahverengi? renkleri neden cinsiyetlendiriyoruz?
Sokakta küçük kız çocukları. ayakkabısından sırtındaki çantaya, montundan bacağındaki külotlu çoraba, eteğinden kazağına, tişörtüne her şeyiyle pembe kız çocukları. Keza kapağı pembe diye bir kitabı okumayı reddeden, bundan utanan erkekler.Pembe tişört, gömlek giymekten utanan erkekler.
Ataerkilliğin getirdiği bir ayrımcılıktır renkler üzerinden yapılan ayrımcılık. Homofobiyi de barındırır içinde. Mesela, cep telefonuna pembe kılıf seçen bir erkek hemen eş cinsel ilan edilir. Ya da pembe güneş gözlüğü taksa.
İngiliz bilimadamları araştırdı
20 ila 26 yaş arasındaki 171 İngiliz vatandaşında yapılan bir araştırmaya göre bayanların çoğunluğunda kırmızı ve pembe rengi tercih ettigi görüldü.Araştırma Hurlbert ve Yazhu Ling tarafından "Current Biology" dergisinde yayınlandı.[1]
Ayrıca araştırmacı bilimadamları bu kararların toplum etkisiylemi yoksa biyolojik mi olduğunu araştırmak icin İngilterede 6 ay ila en fazla 3 yıl ikamet etmiş olan Çin`li vatandaşlara sordu.Araştırmacıların sonucuna göre renk seçimi biyolojik tercihimiz.
Tarihçesi
100 yıl öncelerine gidersek tam tersi bir tabloyla karşılaşıyoruz.Erkeklerde tam tersine kırmızı ve pembenin hakim olduğunu görüyoruz.
Örnek verecek olursak Belçika prensesi Astrid 1927 yılında hamileydi ve çocuğunun erkek olacağından emindi.Ve çocuk odasını pembe renkli yapmıştı.
O dönemlerde pembe mini kırmızı manası taşıyordu.Kırmızı ise kan ve savaşı simgeliyordu o dönemlerde.
1918 yılında Amerikalı kadınlar dergide pembenin erkek rengi olduğunu yazıyorlardı.[4]
Eski kilise resimlerindeki Maria ise mavi renkli giyinmişti.Mavi o zamanlar bayan rengiydi. Mesela askerler savaşta kalabalık ve ihtişamlı bir görüntü oluşturmak icin kırmızı giyinirlerdi.Ama savaşta mesafe artınca bu defa kamufle olma gereği görüldü ve gri ton kıyafetlere geçildi.[5]
Sonrada denizciler mavi kıyafetleriyle karşımıza çıktılar.Ve günümüzdeki renkleri aldılar.
20.yüzyıla girerken ise erkekler "Blue jeans"la yani mavi kot pantolonları kullanmaya başladılar.Ve avrupa`da hala yaygın olan mavi işyeri elbiseleri kullanılıyor.Ayrıca denizcilerin mavi kıyafetleride artık günümüzde mavinin erkek tercihi olduğunu gösterdi.
Evrimsel boyutu
Bilim adamlarına göre ise daha geriye gitmek gerekiyor .İngiliz araştırmacılara göre renk seçimi genetik bir tercih.Araştırmanın sonucuna göre sebebi evrimsel olabileceği şeklinde.
Taş devrine kadar geri gitmek gerekiyor.O dönemlerde kadınların bizon peşinde koşmayı bıraktıklarında ve evinin kadını olmaya başladıklarında erkekler av peşinde koşarken bayanlarda ormanlarda neyin yenilip neyin yenilemiyeceğini araştırmakta sorumluluk aldlıar.Ve bitkilerin veya meyvelerin zehirli olup olmadıklarına karar vermek icin renk önem taşıyordu.Kırmızı renkli bitkiler zehirsiz olanları ayrmak icin kullandıkları en önemli yöntemdi.Ayrıca insanların yüzlerine bakıp öfkeli olup olmadıklarını veya utandıklarını anlamak icin iyi bir yöntemdi.Bu yüzden bayanlar icin kırmızı sempatik bir renk halini almış olabilir.Zaten duygusallık bakımından erkeklerden fazla duygusal oldukları icin pembe onlarda Prenses veya Alice harikalar diyarında modunda diyebiliriz.
Erkeklerde ki durum ise biraz farklı.Taş devrinde erkekler av peşinde oldukları icin mavi bir gökyüzü ve açık renkli mavi su veya deniz erkeklerde maviye sempati duymasına yol açması muhtemel.
Günümüzde son durum
Günümüzde durum farklılaşıyor.Artık "Unisex" kavramı var.Erkek veya bayanlar artık aynı t-shirt ü ve renkleri sorunsuzca giyebiliyor.
Sonuç olarak atalarımızdan miras bu renklerdeki cinsiyet seçimini klasik yöntemlerle cinsiyetlendirmeye devam ediyoruz.Bakalım Unisex bu alışkanlıklara son verebilecekmi?Bekleyelim görelim.
Kaynaklar,
1.https://www.cell.com/fulltext/S0960-9822(07)01559-X
2.https://www.stern.de/panorama/wissen/mensch/lieblingsfarben-warum-frauen-rosa-lieben-3264852.html
3.https://www.sueddeutsche.de/leben/sz-kinderzeitung-geschlechterklischees-typisch-maedchen-typisch-junge-1.1104307-2
4.https://edition.cnn.com/2018/01/12/health/colorscope-pink-boy-girl-gender/index.html
5.https://en.wikipedia.org/wiki/Red_coat_(military_uniform)