BepiColombo Ve Merkür Misyonu Başladı

0
 
BepiColombo Ve Merkür Misyonu Başladı
Avrupa (ESA) ve Japonya Uzay Ajansları(JAXA)`nın ortak misyonu Merkür'e yolculuk başladı. BepiColombo adlı uzay aracı Fransız Guyana’sından  başarı ile fırlatıldı.Ariane 5 roketiyle Fransız Guyanası'ndan yörüngeye fırlatıldığını açıklandı. Yolculuk 7 yıl sürecek. Ardından uzay aracının üzerinde taşıdığı iki uydu, bilimsel çalışmalarına başlayacak. ESA'nın uydusu Bepi gezegenin yüzeyini, Japonların uydusu Mio da gezegen etrafındaki manyetik alanı inceleyecek. 
Bepicolombo ismini 1984 yılında hayatını kaybetmiş olan İtalyan matematikçi Giuseppe Colombo`dan aldı.[4]
 Yaklaşık 1,6 milyar avro bütçeli BepiColombo misyonu, hem Merkür gezegeni hakkında detaylı bilgiler edinmeyi hem de güneş sistemi hakkında dünyadan yapılan gözlemlerle elde edilemeyen verileri sağlamayı amaçlıyor.

Uzay aracının 2025'te Merkür'e ulaşmasının ardından iki uydunun birbirinden ayrılması öngörülüyor. Japon uydusunun gezegenin manyetik alanı ve bu alanın güneş rüzgarlarıyla etkileşimini incelemesi, Avrupa uydusunun ise Merkür'ü yüksek düzeyli biçimde haritalaması ve yüzey yapısı hakkında detaylı veriler toplaması planlanıyor.

Güneşe en yakın gezegen Merkür'ün çapı 4 bin 880 kilometreyi buluyor. Gezegenin yüzey sıcaklığı eksi 180'le 450 santigrat derece arasında değişim gösteriyor. Merkür gezegenin güneş etrafında bir tur atması 88 günde gerçekleşiyor.
Öte yandan güneşe yakınlığı nedeniyle Merkür'e uzay aracı göndermenin çok zor olduğunu belirten uzay bilimciler, BepiColombo misyonunun en zor projelerden biri olduğuna dikkati çekiyor.  

İzleme istasyonunun uzay aracından sinyal almaya başladığı kaydedildi.İlk resimlerde gelmeye başladı.[5
 Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Japon Uzay Ajansı (JAXA) Merkür’ü araştırmak için yeni bir uzay aracı yola çıkıyor. ‘BepiColombo’ göreviyle ilgili açıklama yapan Gezegen Bilimci Jörn Helbert, Merkür’e gidip orayı görüntülemeinin büyük bir düşünce olduğunu söylüyor. Helbert, “Araçlarımızla elde edeceğimiz verilerde gerçekte ne görmek istiyoruz sorusu ağır basıyor. Çünkü bir örneğimiz yok. Bu daha önce incelediğimiz uydular gibi değil. Yapabileceğimiz tek şey yalnızca uzaktan bakabilmek. Çok ama çok sıcak olan bir şeye bakıyoruz, bu yüzden malzemeyi Mercure ile ile aynı sıcaklıkta incelemeliyiz. Tahmin edebileceğiniz gibi bunu yapmak hiç kolay bir iş değil.” şeklinde konuştu.
 Bildergebnis für BepiColombo
Euronews’un aktardığına göre, gündüzleri 450 santigrat derece sıcaklığı bulunan Merkür’ün sıcağına karşı dayanıklı bir araç geliştirdiklerini kaydeden Helbert, “Gezegenden gelecek olan ısıyı mekiğin içerisinde hissetmek istemiyoruz. Bu sebeple elimizden geldiği kadar ısıdan kurtulmalıyız. Merkür’ün sıcaklığını ve güneş ışığını çok iyi yansıtan bu aygıta ‘akım saptırıcı’ adını verdik. Mekiğin ana merkezine giren tek şeyse sadece ışık olacak” dedi.
Merkür’den alınacak verilerin BepiColombo’nun spektrometresi ile karşılaştırılacağını kaydeden Helbert, bu araçla yapılacak yolculukta hedeflerinden birinin de Merkür’ün yüzeyini neyin oluşturduğunu anlamak olduğunu söyledi. ESA ve JAXA, Merkür yörüngesinde araştırmaları farklı yollardan yürütecek. JAXA’ uzaktan gözlem yaparken ESA’lar gezegene yakın uçacak.
ESA`nın BepiColombo proje uzmanı Johannes Benkhoff "Merkürün özelliklerinden birisi güneşin etrafında çok hızlı dönmesi.Bir taraftan güneşin çekimini frenleyip uydumuzu hızlandırıp merküre gitmeliyiz."diyor.
 Bildergebnis für BepiColombo
LAZER TEKNOLOJİSİ KULLANILACAK
Önceki Merkür misyonundan daha fazla araçla araştırmasını yürütecek olan ekibe Alman Havacılık Merkezi’nden (DLR) eşlik edecek Hauke Hussmann alttaki kraterleri, vadileri ve ovaları taramak için bir lazer altimetre kullanacak.
Merkürün tüm yüzey çekimlerini lazer ölçümleriyle taradıklarını belirten ve üç boyutlu bir harita hazırladıklarını belirten Alman uzay bilimci, uzay aracının yörünge alanındaki tüm yüzeyi elde ettikleri verilerle ele aldıklarını ve yüzey topografisini yeniden oluşturabileceklerini düşündüklerini söyledi. Gezegenlerin nasıl oluştuğunu anlamak için Merkür’ü tanımaya ihtiyacımız var diyen Helbert, “Tüm gezegenlerle ilgili bir modeliniz olsa bile içinde eğer Merkür yoksa bu model olarak yararsızdır” ifadesini kullandı. BepiColombo, Venüs’ün ve Merkür’ün yeryüzü ölçümlerini yapmakta kullanılacak. O bunu kademeli olarak yapacak. Ve gerçek bilimsel ölçümlere yörüngeye gireceği 2025 Aralık ayında başlayacak.

 
Kaynaklar,
1.https://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/BepiColombo/Journey_to_Mercury
2.http://global.jaxa.jp/projects/sat/bepi/
3.https://www.youtube.com/watch?v=0Yp-q1wqgig
4.https://en.wikipedia.org/wiki/Giuseppe_Colombo
5.https://twitter.com/BepiColombo
6.https://de.euronews.com/2018/10/19/bepicolombo-erkundet-die-geheimnisse-des-merkur

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !