Çin Ve Yapay Ay Projesi

0
Moon über Turm in Chengdu, China 
Daha önceki "Yapay Ay" projeleri olan Znamya Projeleri ve Rusya 
Daha önce Rusya tarafından  başarısızlıkla sonuçlanmış bir projedir.[1]
Znamya projesi, güneş ışığını yansıtarak Dünya'ya güneş enerjisini ışınlamak için tasarlanmış bir dizi deneysel yörünge aynasıydı.İki deneyden oluşuyordu.Znamya 2 ve 2,5 da başarılı olamayınca Rusya projeden vazgeçmişti.Znamya 2 Kanada üzerinde atmosfere girerek yanmıştı.1999 yılındaki projede Znamya 2,5 uydusunda aynalar açılmayıp uzay istasyonunun antenine takılmıştı.Bunun üzerine yer kontrol ekibi tarafından o antenden kurtarmaya çalışırken bu defada yörüngesine oturtulamadı ve atmosfere girerek yandı.Bu başarısız projelerden sonra Znamya 3 projesinden vazgeçildi.Ve bu proje rafa kaldırıldı.[2]
Çin Ve Yapay Ay Projesi
Bu proje hakkında çok fazla detaylı bilgi bulunmuyor.Çinliler bilindiği gibi ketum davranıyorlar bu konuda diyebiliriz.Chengdu Aerospace Science Institute co.ltd.tarafından geliştirilmiş bir proje.Yapay ay ismi aslında dikkat çekmek için verilmiş bir isim.Aslında alçak yörüngede dolaşan ayna şeklinde bir uydu.
Projenin amacı Chengdu kentinin daha iyi aydınlatılması için ve enerji tasarrufu için düşünülmüş bir proje.Chengdu koordinatlar: 30°39′31″K 104°03′53″D
Yaklaşık 14,5 milyon nüfusa sahip bir kent.[5]
Nesli tükenmekten kurtarılan Pandalarda Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding araştırma merkezide Chengdu`da bulunuyor.[7]
Wu`ya göre sokak lambalarından daha uygun fiyata geleceğini söylüyor.
İlk uydu 2020`de gönderilecek.
Başarılı olması halinde 2022 yılına kadar uydu sayısı 3`e çıkarılacak.
500 km yukarıda yörüngede yerleşecek.İSS den 100 km yukarıda olacak.
Tüm gece aydınlatma olmayacak.Gün doğumundan önce ve gün batımından sonra belirli bir süre aydınlatacak.
Projeye göre 3600 km`lik bir alan aydınlatılacak.Uydunun büyüklüğü hakkında elimizde bir bilgi olmadığı için matematik hatası varmı bilemiyoruz.
Aydan 8 kat daha parlak olacağı söyleniyor.
Yılda 173 milyon dolar(1,2 milyar yuan) tasarruf sağlayacağı söyleniyor.
Wu`nun söylediklerine göre bu proje birkaç yıldır denenmiş ve 2020`de yapılması mümkün hale getirilmiş.Bu proje hakkında resmi kurumların destekleyip desteklemeyeceği hakkında hiçbir resmi bilgide bulunmuyor.
Bu yapay Ay´ın yani uydunun şeklinin nasıl olacağıda bilinmiyor.
Ayrıca doğal afetler olması durumunda yapay ay`ın afet bölgelerini aydınlatmakta ise yarayacağını söylüyor.
Peki mümkünmü?
Glasgow Üniversitesinden Dr.Matteo Ceriotti`ye göre bilimsel olarak mümkün.Ceriotti`ye göre problem uydunun dünyaya uzak olduğu icin aydınlatılacak yerin yön ayarı.Ufak bir hatada istenilen kent yerine başka bir kenti aydınlatabileceğini söylüyor.
A moth 
Gece kelebeği "Moth"için gecenin önemini biliyormusunuz?[3]
Ekoloji sistemi ne olacak?
Harbin İnstitute of Technology direktörü Kang Weimin projenin hayvanları etkilemeyeceği görüşünde.
Ancak Çin sosyal medyası aynışünmüyor.  Dr Ceriotti`de çok aydınlık olması halinde ekolojik sistemi  etkileyeceğini söylüyor.Sürekli aydınlatılması halinde basit bir senaryo ile,
Gökteki ayın hareketlerine göre yönünü bulan kuşlar, avlanma saatini öyle ayarlayan bukalemunlar, ne zaman çöl yüzeyine çıkacağına karar veren akreplere ne olacak?
Gece avlanan türlerin yiyecek bulamadığından dolayı nesli tükenecek, buna karşılık bunların avlarının düşmanı kalmadığından. Nesli tükenecek. Bir kaç yıl icinde o bölgede yenmediğinden devamlı üreyebilen milyarlarca böceğin istilasını görebiliriz. O böceklerin yok ettiği otları, tohumları göreceğiz. O bitkilerin rekabet ettiği diğer bitkiler boşalan yerlere yerleşecek. O otlari yiyebilen hayvanların sayısı artarken o otu yiyemeyen hayvanların türleri azalacaktır. Devamlı belli bir tür gübreyi tüketen bitkiler toprağı zayıflatacaktır. Zayıflayan toprakla beraber yok olma sırası ormanlara gelecek, sonra otçullara ve etçillere gelecek. Sonra da insanlara ve kentlere.Sürekli aydınlatma olmassa bile ne olur doğru hesaplanmalıdır.
Doğaya, ekosisteme vereceği tahribatı umarız hesaplamışlardır.
Askeri projeye kılıfmı?
Bu proje akıllara James Bond filmi olan "Die Another Day" filmini getirdi.Gustav Graves İcarus sahnesi.[6]Videosu altta.
Bu güç çok amaçlı kullanılabilir ve silaha dönüştürülebilirmi diye endişelerde mevcut.Kitle imha silahları,lazer silahları vs,endişelerde sosyal medyalarda dile getiriliyor.
Sonuç olarak eko sistemiyle,gizli askeri proje endişeleri ve detaylı temel teknik dataları olmamasından dolayı reklamdan ibaret bir yalan mı acaba denilen veya Rusya gibi sonucu hüsranmı olacak dedirten konudur.

Kaynaklar,
1.https://web.archive.org/web/20060808175720/http://www.space-frontier.org/Events/Znamya/
2.https://en.wikipedia.org/wiki/Znamya_(satellite)
3.https://en.wikipedia.org/wiki/Moth
4.https://www.bbc.com/news/world-asia-china-45910479
5.https://en.wikipedia.org/wiki/Chengdu#cite_note-goestheweasel-2
6.https://www.youtube.com/watch?v=xMxVBY70dPU
7.https://en.wikipedia.org/wiki/Chengdu_Research_Base_of_Giant_Panda_Breeding
8.http://en.people.cn/n3/2018/1016/c90000-9508748.html

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !