Demir Dünyaya Nerden Geldi?
Kasım 14, 2018
5
Demir Dünyaya Nerden Geldi?
Demir bu Dünya'nın nüvesi, Dünyamızın çekirdeğini oluşturan eriyik madde demirin bizzat kendisidir.Dünya ilk oluşurken, yer çekimi binlerce kayayı bir birine bağladı ve bunların çoğu demiri ihtiva ediyordu. Kısacası demir uzaydan gelmedi dolaysıyla demir Dünya'da hep vardı, zira Dünyayı oluşturan kayaçlar demirden oluşuyordu ama uzaydaki gök taşlarında da demir vardı ve Dünya'mıza gök taşı düştüğünde, demir de gelmiş oluyordu.
Dünya'ya uzaydan, gök taşıyla gelene kadar yer yüzünde demir bile olmadığını iddia etmek saçmadır. Dünya'nın çekirdeğinden ,kabuğunun neredeyse bütün katmanlarında demir vardır. [5]
Bunu sıvı hali gibi civa olarak düşünebiliriz,erimiş metal hali gibi.
Demir çekirdekten mi çıkıyor ?
Cevap,hem çekirdekten çıkıyor hem de yoğun ve oksitlenmemiş halde yer kabuğu içerisinde hapsolmuş durumdadır. Hatta Dünya'nın oluşmaya başladığı ilk andan itibaren.Volkanlar patladığında demir, nikel, sülfür gibi çekirdekten taşıdıkları madeleri de Dünya yüzeyine saçıyorlar. Natgeo belgeselinde Dünya'nın oluşum anını gayet güzel simüle etmişler, en temel bilgileri tartışmaya gerek bırakmıyor.[4]
Zira demir değil, Dünyamızdaki elementlerin tamamı doğrudan yahut dolaylı olarak dış uzay kaynaklıdır, Carl Sagan'ın dediği gibi; hepimiz yıldız tozuyuz.(bkz.alttaki video)[3]
Çevremizdeki her materyal yıldızlar sayesinde oluşmuştur, Güneşimiz ise orta yaşlı bir yıldızdır, başka bir süpernovanın ürünüdür. Güneş sisteminin etrafındaki gezegenler de o geçmişteki süpernovanın toz bulutunun ürünüdür. Dünya da bu kalıntılardan meydana gelmiş bir gezegendir. Kütle çekimi sayesinde bu toz bulutu birleşip Dünyamızı meydana getirdi ve bu birleşmenin çekirdeğini demir ve nikel oluşturuyordu. En merkezdeki demir ve nikel kütle çekim yasası ve basınç yüzünden eriyik halde kalarak Dünyanın motoru görevini üstlendi. Daha dıştaki demir ve metaller manto içinde hapsoldu ve büyük demir yatakları meydana getirdi, en dıştaki toprak yüzeyindeki demir ise, Dünyanın yüzeyi soğduktan sonra oksijen üreten siyano bakteriler çıkana kadar yer yüzünü işgal etti, sonra ise oksitlendi.
Demir süpernova da oluştu, elbette Dünyanın da aynı süpernovanın sonucu olduğunu, hatta insanın bile o süpernova ürünü olduğunu algılamalıyız.
Dünyayı oluşturan toz bulutunun %5 kadarı demir içeriyor, çekirdeğin demirden oluştuğunu yazan makaleler mevcut. Dünyayı var eden kalıntılarla güneş sisteminde başı boş dolaşan meteorlar zaten aynı süpernovanın artıkları olduğu için meteoritlerdeki metalleri karşılaştırıyor.
Demir uzayda Gezgenlerde ve meteorlarda bulunur. Nova ve supernovalar sadece gaz kütlesinden oluşur.
Güneş`i örnek verecek olursak ; Güneş içinde bulunan elementlerin dağılımı birçok değişkene bağlıdır, örneğin kütleçekimi nedeniyle ağır elementler (örneğin helyum) Güneş kütlesinin merkezine yakın dururken, ağır olmayan elementler (örneğin hidrojen) Güneş'in dış katmanlarına doğru yayılır.[1]
Özellikle Güneş'in içinde helyumun dağılımı özel olarak ilgi çekmektedir. Helyumun dağılma sürecinin zamanla hızlandığı ortaya çıkarılmıştır.[2]
Güneş'in dış katmanını oluşturan ışık kürenin bileşimi, içinde bulunan döteryum, lityum, bor ve berilyum dışında, Güneş Sistemi'nin oluşumundaki kimyasal bileşime örnek olarak alınmaktadır.
Uzayda yıldızlar belli şekillere Nebula bulutlarından meydana gelir ve bazıları yok olur. Bu döngü içinde de gezegenler ve meteorlar parcalanır birleşir. Bu sırada da bazı gezegenler meteorlarla organik madde ve bazı madenleri bu şekilde içinde barındırır.
Kaynaklar,
1.https://arxiv.org/abs/astro-ph/9304005
2. http://adsabs.harvard.edu/full/1977A&A....57..407N
3.Video-https://www.youtube.com/watch?v=ll9mDK_oxOA&feature=youtu.be
4.https://www.youtube.com/watch?v=EyAYnfC8FB8
5.https://tr.wikipedia.org/wiki/Yer_%C3%A7ekirde%C4%9Fi
Tags
madem hepimiz yıldız tozuyuz neden dunya sadece suan bilinen tek yasam yeri madem supernovalar neden sadece biz ve dunya ve neden görünen ve bilinen tek yasam yeri dunya kac milyon isik hızında bile hayat belirtisi asla yok neden supernovalar neden konusan düşünen bireyler yapti bu nasil.oldu cevap verip aydinlarisaniz sevinirim
YanıtlaSilDünya`nin bilinen tek yasam yeri olmasi evrende baska yasam yeri olmadigini göstermez.Hatta matematiksel olarak yasam potensiyeli oldukca yüksek.Ancak en önemli konulardan bir tanesi uzun mesafeler.Yildizlararasi seyahat yapmak icin tek nesilin ömrü bile yetersiz.
SilOlmayan bir yapının yerçekimi olmaz yani dünya sizin dediğiniz gibi yerçekiminden kaynaklı kayaların biraraya gelmesiyle dünyanın oluşması saçma sapan bir teridir,hadi onu kabul ettik atmosferin yapısı da tesadüfi bir şekilde mi oldu,artık saçmalamayı bırakın.
YanıtlaSilTeoridir
YanıtlaSilDemirin nasıl oluştuğunun sorusu, güneş sisteminin oluştuğu 4,5-5 milyar yıl öncesine dayanmaktadır. Özellik olarak her yıldızın bir ömrü bulunur ve yıldızlar ömürlerini tamamladıktan sonra büyük bir patlama meydana gelir. Güneş sisteminin de, genç tip bir yıldızın patlaması sonucunda meydana geldiği düşünülmektedir. Patlamanın ardından uzay boşluğuna dağılan bulutsu yapı, fizikte kütle çekim adını alan etki sayesinde yoğunlaşmaya başlamıştır. Patlamanın ardından sistemin merkezinde Helyum ve de Hidrojen molekülleri bir araya gelmiştir ve güneş oluşurken çevreye dağılan diğer disklerden yoğunlaşan maddelerden bir bölümü dünyayı meydana getirmiştir. Dünya oluşurken, oluşuma demir metali de katılmıştır ve dünyanın çekirdeğini nikelle birlikte meydana getirmiştir. Çekirdeği meydana getirme işlemi ise, yoğunlaşma sayesinde gerçekleşmiştir.
YanıtlaSilBilim dünyasında big bang adı verilen ve büyük patlama anlamına gelen olayla dünyanın ve güneş sisteminin oluştuğu düşünülen olayda, demir metalinin dünyanın çekirdeğini meydana getirmiştir. Günümüzde bilim insanları, dünyanın çekirdeğinin yapısında hala nikel ve demir olduğunu tahmin ediyor olsa da, bu durum teknolojinin izin vermemesi nedeniyle kanıtlanamamaktadır. Demir elementi, Hidrojen ve Helyum gibi hafif elementlerin yakıt olarak kullanılması sonucunda oluşan ağır bir elementtir. Büyük patlamanın ardından meydana gelen ilk yıldızların çekirdeğinde termonükleer reaksiyonlar gerçekleşmiş ve de bu reaksiyonlarda Helyum ve de Hidrojen yakıt olarak kullanılmıştır.
“Süpernova” adı verilen yıldız patlamalarının ardından yıldızların çekirdeklerinde yer alan metal elementi uzayın derinliklerine saçılır. Patlama ardından yeni oluşan yıldızların ve gezegenlerin oluşumuna uzaya saçılan metal elementi de katılmaktadır. Dünya oluşumunun ilk dönemlerinde meteor yağmurlarına maruz kalmıştır. Meteorların içlerinde bulunan demir elementi, dünyaya çarpmaların ardında da yerkabuğunda kalmıştır. Yerkabuğunda en fazla oranda bulunan demir metali, gerek oluşum sırasında gerek de meteor yağmurları sonucunda yer kabuğunda katılmıştır.