Sonsuz Enerji Mümkünmü?Mıknatıs Enerjisi Sonsuzmu?

5

Leonardo Da Vinci de denedi
Sonsuz enerji kavramı Da Vinci’nin de aklını çelmişti; tasarımlar yaptı, tekerlek üzerinde defalarca denedi. Olmadı. Mark Anthony Zimara’nın 16. yüzyılda ‘kendi kendini üfleyen rüzgar gülü’ fikri ise, kelimenin tam anlamıyla -kimse kusura bakmasın- saçmaydı.
1812’de Amerikalı Charles Redheffer, diğer makinaları sonsuza kadar şarj edebilen bir jeneratör icat ettiğini duyurdu; o jeneratörün başka bir makinayla şarj edildiği ortaya çıktı. 1870’de bir başka Amerikalı E.P. Willis’in sonsuz döngü makinası bilim adamına çok paralar kazandırdı, sonra ortaya çıktı ki o da başka bir alet tarafından şarj ediliyordu.
Termodinamiğin 1. kanunu olan “Enerjinin Korunumu” prensibi gelir. Bu prensibe göre enerji yoktan var edilemez veya varken yok edilemez, sadece şekil değiştirir.
Termodinamik yasaları, insanlık tarihine baktığımızda çok yeniler. Bu yüzden insanlar yüzyıllar boyunca daimi hareket edebilen makinelerin peşlerine düştüler.
Örneğin Hintli matematikçi İkinci Bhaskara, kendi icat ettiği tekerin herhangi bir enerji yüklemesi yapmadan sonsuza kadar dönebildiğini iddia ettiğinde takvimler 1150 yılını gösteriyordu. Bhaskara’nın tekerini, 13. yüzyılda Fransız bilim insanı & sanatçı Villard de Honnecourt’un tasarımları izledi. Pierre Pelerin de Maricourt isimli Fransız bilim insanıysa işin içine manyetizmayı katarak bir demir küreyi sonsuza kadar döndürebildiğini iddia etmişti.
Manyetizmayı kullanmak zekiceydi, kabul. Tabii mıknatıslar da biter, ancak o henüz bunu bilmiyordu.
      
Bilinen en eski devridaim makinesi 1150 yılında Hint matematikçi ve gökbilimci Bhāskara'nın geliştirdiği dişli çark sistemidir. O zamandan günümüze binlerce devridaim makinesi geliştirilmiş ve hepsinin ortak özelliği olarak uygulamada başarılı olamamışlardır.
Mıknatıs ve sonsuz enerji
Çoğu insan, mıknatıslığın ilelebet var olan bir itme-çekme gücü olduğu yanılgısına düşüyor. Evet, evinizdeki buzdolabına yapışan mıknatıs sizin ömür sürenizin sonuna kadar oraya yapışmaya devam edecek. Ancak, bu sonsuza kadar sürmez. İşte, mıknatıslığın sonsuza kadar sürmeyeceğini bilmeyenler de, “eğer mıknatısları uygun bir biçimde dizersek, hiç durmadan hareket eden bir düzenek yaratırız. Bu hareketi de elektriğe çeviririz, bedava enerji elde ederiz” diye düşünüp işe girişiyor.
Sorun şu ki, bir mıknatısa iş yaptırmak, o mıknatısın “mıknatıslanırken” depoladığı enerjiyi ondan geri almak demektir. Dolayısıyla, bir dönem sosyal medyada oldukça popüler olan “Perendev Manyetik Motor” gibi düzenekler kısa sürede çalışmaz hale gelmeye mahkumdur.
Kuracağınız düzenekteki mıknatısları düzenli olarak değiştirmeniz gerekir. Tabii ki, bu bir maliyettir ve bunun maliyeti düzeneğin size vereceği enerjiyle elde edilecek kazançtan her zaman fazladır. Sebebini biliyorsunuz; enerjinin korunumu yasası. Ve de elbette hiçbir sistemin %100 verimlilikle enerji üretemeyeceği.
mıknatıslar ile sınırsız enerji neden yapılmıyor 
İlla ki sürtünme ve ısı yoluyla enerjinin bir kısmı kaybolacaktır. Yani, mıknatıslarla oluşturulmuş bir “devridaim makinası” düzeneği de size malesef enerjiyi belli bir maliyet karşılığında üretecektir. Örneğin düzenekteki mıknatısları yapabilmek için 100 birim elektrik enerjisi harcadıysanız, o mıknatısları kullanarak elektrik üretirken elde edeceğiniz toplam elektrik enerjisi 100 birimin altında olacaktır. Yani, zarar edeceksiniz!
Bu arada mıknatısın “iş yaparken” nasıl enerji kaybettiğini merak etmiş olabilirsiniz. Kendiniz denemeniz için basit bir deney önerelim:
İşinize yaramayan iki tane mıknatıs alın ve bu iki mıknatısı birkaç dakika boyunca hızlı hızlı birbirine vurun. Bu yaptığınız, bir manyetik motor düzeneğindeki gibi, mıknatısların manyetik alanlarının sürekli birbirinin içine geçmesine ve mıknatısların “çekme-itme” işi yapmasına neden olacaktır. Bir süre sonra göreceksiniz ki, her iki mıknatıs da çekme gücünü önemli oranda yitirmiş hale gelecek. Hatta bu işi yeterince uzun sürdürürseniz, ikisi de mıknatıslık özelliğini tümüyle yitirecektir.
Lorenz kuvveti
Manyetik alanların bir cisme uyguladığı kuvvet her zaman için o cismin hızına diktir (Lorenz kuvveti) O yüzden manyetik alanlarda hareket eden cisimlerin enerjisi artmaz.[1]
Enerji dönüşlerinde %100 verim olmaz. Mesela hareket enerjisini elektrik enerjisine çevirirken sürtünmeden dolayı kayıp mutlaka olur. Ayrıca verim önemlidir. Mesela 100 lük iş yapıp 50 verim alıyorsan düşük çalışıyorsun demektir. Gidip mıknatısla sağa sola döndürerek ne kadar enerji elde edilebilir? Baraj yapmak daha akıllıca,hem daha çok enerji elde ederiz hem su kendiliğinden akıyor aynı mantık.  
Hani videolarda mıknatıslı örnekler vardır.İlk enerjiyi verince saatlerce döner durur.
Burda ilk enerji 10 birim, sürtünme de 1 birim dersen 10 saat hareket eder.
Bu sistemin benzerini kurduk diyelim hatta uzaya kurduk ve sürtünmeyi s
ıfırladık.
İlk hareketi 10 birim uyguladık.Elektrik üretmek icin bobin kullanmak gerekli.
Bu bobin enerji üretirken kendi manyetik alan
ını yaratır ki bu mıknatıslar karşı ters güç uygular. Bu da 10 birimlik ilk tetikleme kuvvetini azaltır taa ki sıfırlanana kadar yani durana kadar.
Özetlersek elektrik ürettigimiz sistemde ürettigimiz elektrik asl
ında bize ters kuvvet uygular.
Bu nedenle sürekli d
ışarıdan bu oranda güç ilave etmemiz gerekir sisteme ki üretim daimi olsun.
Nitekim laboratuarda bir cismi mutlak sıfırdan daha fazla soğutmaya kalktığımızda (-272 derecenin altına inmeye çalıştığımızda) o cismin daha çok soğumak yerine ısınmaya başladığını görüyoruz.Bu yüzden mutlak sıfırın altına inemiyoruz.
Entropiye göre enerjinin tamamını işe dönüştüremezsiniz. Bir kısmı makine tarafından asla kullanılamayacak olan atık ısı halinde uzaya kaçar ve entropiyi artırır (bonus olarak küresel ısınmayı da)
Evrene ilişkin yeni bir kuramınızın, Maxwell denklemleriyle uyumsuz olduğu söylenirse, bu durum Maxwell denklemleri için de kötü anlama gelebilir. Hatta yapılmış bazı deneyler ve gözlemlerle de çelişiyor olabilir. Sonuçta deneyciler de insandır ve hata yapabilir. Ama entropi yasasıyla ters düşüyorsa, kuramınızın hiçbir şansı yoktur ve çabalarınızın sonu hüsrandır.

  
Kaynaklar,
1.https://www.youtube.com/watch?v=Rep8ZZ92CUA
2.Video-Youtube.TEDed 
3.https://en.wikipedia.org/wiki/Perpetual_motion
Tags

Yorum Gönder

5 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
  1. Slm..
    200 yıl kadar önce 1717 yılında John D. Bessler (Nam-ı Diğer Orffyreus) isminde bir mucit kendi kendine dönen tahta bir tekerlek yaparak bunu başardığı bilgisi insanları çok yanıltıyor.
    Bu konuda bir araştırmanız var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Muhtemelen Con Ahmet`tir o:D

      Sil
    2. Bessler hakkinda makalemizi bugün yayinladik.Linki veriyorum,
      https://cernbilim.blogspot.com/2018/12/johann-besslerin-devridaim-makinesi.html

      Sil
    3. Teşkr.Okudum.
      bu kadar uzun yıllar çalışma yapması ve tekerleginin dönmesindeki gizemin açığa çıkmaması ilginç.
      Bu gün bile butür hayalperestlerin calışmalarında gizlenen faktörler çok geçmeden açığa çıkıyor.

      Yoksa bilmediğimiz bir yöntemle maddenin korunum yasalarına aykırılık teşkil etmiyor mu..

      Sil
  2. https://twitter.com/HDManyetikMotor Mıknatıslar ana enerji kaynağıdır, kuvvetin akışkan özelliği manyetizmadan yararlanılarak kinetik enerji elde edilebilmesi için yeterlidir. Manyetik kuvvet ile uzun yıllar çalışan bir motor yapmak mümkündür.

    YanıtlaSil
Yorum Gönder
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !