Uçan Balık (Exocoetidae)

0
Bildergebnis für fly fish 
Uçan Balık (Exocoetidae)
Uçan balık, Exocoetidae familyasını oluşturan balık türlerinin ortak adı.
64 cinsten oluşan familyaya ait balıklar yüzgeçlerini kanat olarak kullanıp kısa mesafeleri uçabilirler. Çoğunun görünüşleri sardalyalara benzer ama bunlarla akrabalıkları yoktur.

Parexocoetus brachypterus
Uçan balıklar özellikle tropik ve subtropik denizlerde bulunurlar. Bu familyanın Türkiye'deki Exocoetus volitans türü, güney Ege denizi ve Akdeniz'de bulunur. Boyları 45 cm'ye kadar ulaşabilir.
Bilinen en eski uçan veya kayan balık fosili, 235-242 milyon yıl önceye ait Potanichthys xingyiensis'tir, Ancak bu balık modern uçan balıklarla bir akrabalığı yoktur. Modern uçan balıklar 66 milyon yıl önce bağımsız bir tür olarak ortaya çıkmıştır.[1]
Uçuş mesafesi
Mayıs 2008'de Japon NHK televizyonundan bir ekip Yakushima Adası açıklarında bir uçan balığı görüntülediler. Balık havada 45 saniye kaldı.[5
Bundan önceki rekor 42 saniye idi. Uçan balıkların uçuşları genel olarak 50 metre civarındadır, fakat dalgaları ve akıntıları kullanarak 400 metreye kadar uzağa gidebilirler. Hızları saatte 70 kilometreye varabilir. En fazla uçuş yüksekliği deniz seviyesinden 6 metre yukarıdadır.
Bazen yanlışlıkla küçük teknelerin içine düşebilirler. Uçan balıklar sudan dışarı sıçrayabilmek için kuyruklarını saniyede 70 kereye kadar sallarlar. Daha sonra havalanmayı sağlaması için ön yüzgeçlerini yana açıp hafif aşağı doğru çevirirler. Suyun üzerinde kaymayı bitirdiklerinde yüzgeçlerini tekrar kapatır veya kuyruklarını suya vurarak yeniden başka bir yöne doğru kayarlar. 
 
Bildergebnis für fly fish anatomie
Galaktic imparatorluğu ve uzaylı iddiası
Däniken’in 1968 yılında Tanrıların arabaları ile başlayan ve diğer kitaplarla devam eden genel iddiası dünya dışı varlıkların ya da “eski astronotların” dünyayı ziyaret etmesi ve ilkel insan kültürünü etkilemesidir. Daniken Mısır piramitler, Stonehenge, ve Paskalya Adası’nın Moai’si ve yapıldıkları zamanın yüksek teknolojik bilgilerini yansıtan insan yapımı eserleri hakkındaki düşüncelerini yazmıştır. Ayrıca, astronotların tasvirine, hava ve uzay araçlarına, dünya dışı varlıklara ve karmaşık teknolojilere dair dünya üzerindeki eski sanat eserlerini açıklamıştır. Daniken dinlerin temelini uzaylı ırkıyla ilişkinin tepkimesi olarak açıklamış ve eski ahit İncil’in bölümlerine yorumlarını önermiştir.[4]
Erich Anton Paul von Däniken, galaktic imparatorluğun gerçekliğine ve reptilian ırkının aramızda gezdiğine inanan her türden new age taraftarlarının ve türevlerinin gururla sunduğu, ısrarla "somut kanıt" diye tutturduğu, antik dönem uygarlıkların uçak helikopter vb araçlar kullandığına kanıt niteliğinde gösterdiği eski uygarlıklardan kalma sözde uçak maketinin arkasında ki gerçek, asıl simgeledigi şey: exocoetidae, yani bir tür kanatları olan ve kısmen uçma yeteneğine sahip makalemizdeki balık türü.[2]
Sözde eski uygarlıkları uzaylılar ziyaret etmiş ve bu uygarlıklarda uzaylıların uçaklarını simgelemek için bunun gibi süs eşyaları yapmışlar. Kanatları, kuyruğu uçağı anımsatıyormuş, hatta ön kısmındaki boşluk pilot kabini değeri taşıyormuş.
   https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhGTtjn9dYzd3kJxALw7TNsJvDDmuO6YGUPypBINQtR6502CsuJwGvYHKwKnLeLK5Mhnj3Iy5sXQ5G3itOKfBsN8bnF8JTftDvQZkQHQXLfFkjGs-ncoTUqXl5o0FQFP3F7_Hl8HzTF010c/s1600/images+%25281%2529.jpg 
Kolombiyada bir mezarda bulunan, yaklaşık 1800 yılık bir nesne(artifacts)
Bu kanıt olabilirmi?
Bu tip bulunan ve uçak olduğu düşünülen nesnelerin nedense uç kısmında hep balığa benzer bir çift göz, bir ağız ve burun vardır. en uç kısımları uçaklardaki gibi keskin bir sivrilik değil, yumuşak-kavisli bir sivrilikte yapılmıştır.Aslında bu yerli halkın uçma özelliği taşıyan bir balık türünü simgeleştirerek yaptığı bir hayvan motifidir. Balığı, uçma özelliğinden dolayı kuşa benzetmiş ve vücut hatlarını bu yüzden daha şekilli, daha sert çizmişler. Sonuç itibarı ile tesadüfi olarak günümüz uçaklarına benzer bir artifacts çıkmış.
Exocoetidae yüzgeçlerini kullanarak su yüzeyinde uçabilen balık familyasından bir canlı. Hatta Türkiye'de "exocoetus volitans" türü bulunmaktadır bu familyanın.[3]
Zaten bu balık türü Venezüella, Kolombiya, Atlantik okyanusu, orta Amerika çevrelerinde oldukça çoktur, ve bahsi geçen altın nesnede tam olarak Kolombiya'da bulunmuştur.Tesadüf degilmi?Zira Däniken`in bahsettigi tarihlerden önce dünyada insanlar bulunuyordu.

Neden uçuyorlar?
Av olmamak için avcılardan kaçış davranışıyla ilgili bir durum.Bir kuş gibi sürekli uçamazlar.Bu uçuş sırasında avcıya izini kaybettirme şansları oluyor.Bu baliklar büyük balık sürülerinden kaçmak için kanatlanıp okyanusun yüzeyinden biraz yüksekte bir süreliğine uçuyorlar. O sırada okyanusun üstünde Albatros gibi uçan kuşlara av olma ihtimalleri mevcut.Bu kadar donanımlı olup, bu kadar bahtsız olan başka hayvanlar var mıdır acaba diye sorası geliyor insanın.Yağmurdan kaçarken doluya tutulmak deyimini sonuna kadar yaşayan, ilginç ama bahtsız hayvanlardır.
Figure 1.   Grounded
Telif:royalsocietypublishing.org
Uçan Balık (Exocoetidae)`in evrimi
Çin'in güneyindeki kazı çalışmalarında gün ışığına çıkarılan fosiller, "uçan balıkların" sanılandan milyonlarca yıl önce evrim geçirdiğini gösterdi.
"New Scientist" bilim dergisinde yer alan makalede kanatlı balık fosillerinin, tarih öncesi çağların anlaşılmasına yardımcı olacağı belirtildi.[6]
Başkent Pekin'deki Çin Bilim Akademisi'nden Guang-Hui Xu ve ekibi, fosillerin 247 milyon yıl önce başlayan Orta Triyasik döneminden, daha önce bilinmeyen bir uçan balık türüne ait olduğunu söyledi.
Daha önce Avusturya ve İtalya'da bulunan uçan balık fosillerinin 230 milyon yıl önce başlayan Geç Triyasik döneme ait olduğu belirlenmişti.
Genellikle avlarını okyanusun yüzeyine doğru kovalayıp yakalamaya çalışan deniz yırtıcılarına karşı bir kaçış stratejisi geliştiren uçan balıkların, suyun dışına hep birlikte sıçrayarak peşlerindeki avcılardan kurtulduğu sanılıyor.
Günümüz uçan balıkları ise sahip oldukları kanada benzer 2 ya da 4 sert yüzgeç sayesinde süzülerek gidebiliyor ve böylece peşlerindeki yırtıcılardan kurtulmak için farklı yetenekler geliştirebiliyor.
Çin'de kalıntıları bulunan uçan balıkların 4 kanatlı olduğuna işaret eden bilim adamları, balıkların uzun mesafeleri süzülerek gitmeleri ve karmaşık hava manevraları yapmaları için evrime uğradıklarını ileri sürüyor.


 
Kaynaklar,
1.https://en.wikipedia.org/wiki/Flying_fish
2.https://books.google.de/books?id=2lvcraV2TOUC&pg=PA56&lpg=PA56&dq=erich+von+d%C3%A4niken+flying+fish&source=bl&ots=2-_IMctxG0&sig=g_k3xpfNgcopn8FjhjckPqLI4lQ&hl=de&sa=X&ved=2ahUKEwiSwqKh5ereAhXwlYsKHT0XAtQQ6AEwFHoECAsQAQ#v=onepage&q=erich%20von%20d%C3%A4niken%20flying%20fish&f=false 
3.https://tr.wikipedia.org/wiki/Akdeniz_u%C3%A7an_bal%C4%B1%C4%9F%C4%B1
4.https://tr.wikipedia.org/wiki/Erich_von_D%C3%A4niken
5.https://www.youtube.com/watch?v=OmWRCdUw17E
6.https://www.newscientist.com/article/dn22441-flying-fish-fossils-hint-at-ancient-evolution/
7.Video-BBC-https://www.youtube.com/watch?v=bk7McNUjWgw&t=46s
Tags

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !