Güneş'i Üzerine Yeterince Su Dökerek Söndürebilirmiyiz?

0
General 2560x1440 digital art space universe planet Sun Moon Earth fire burning water splashes coexist
Reddit konularından bir tanesi 
Kimilerine göre trol kimine görede güzel bir sorudur.Bu konu zamanında reddit'te tartışılmıştı.[kaynak1]
Uzay vakum yani boşluktur.Dolaysıyla oksijen yoktur. Ateş için oksijen gereklidir.Öyleyse oksijen olmayan ortamda Güneş nasıl yanıyor?
Bu sorunun en kısa ve öz cevabı aslında "yangına körükle gitmektir"denilebilir.Güneşte bildiğiniz bir yanma olmadığından su dökmek yangına benzin dökmekten farksızdır. Aslında güneşe ne atarsanız atın onu yakıt olarak kullanacaktır.
Bu mümkün olsaydı bile dünyadaki tüm suyu kullansak Güneş`e devede kulak kadar bile degil.bkz.[kaynak2]
Kıyaslama yaparsak,
Güneşin çapı yaklaşık 1 392 000 km .
Güneşin kütlesi dünyanın yaklaşık 333 000 katıdır .
Güneşin hacmi dünyanın hacminin 1 303 800 katıdır .
Güneş dev bir gaz ve toz bulutundan meydana gelmiştir.
Güneşin yapısında yaklaşık % 71 hidrojen % 26,5 helyum % 2,5 diğer gazlar mevcuttur.
Güneşin çekirdeğinde yaklaşık 15 milyon c sıcaklık bulunur.
Güneş'in yakıtı fosil olabilirmi?
Fosil yakıtlardan elde edilecek enerji, durgun kütle enerjisi dediğimiz enerjinin 5 x 10^(-10) katına karşılık gelir. Yani bu yakıtlardan elde edilecek enerji, durgun kütle enerjisinin 0.0000000001 katıdır. Bu son derece küçük bir sayı ve kesinlikle verimli bir yakıt kaynağı değil. Bunu hesaba döktüğümüzde, Güneş’e vereceği enerjinin kullanılabileceği süre, sadece birkaç bin yıl kadar kısa olacaktı. Fakat yaklaşık 5 milyar yıldan söz ediyoruz.O halde buradan çıkacak sonuç, fosil yakıtların bu enerjiden sorumlu olamayacağıdır.
Bildergebnis für How Much Water Would Extinguish The Sun? 
Güneş'i Üzerine Yeterince Su Dökerek Söndürebilirmiyiz?
Güneşin parlama mekanizmasını dünyada bildiğimiz ateş ile kıyaslamaktan kaynaklanıyor. Oysa güneşte ateş falan yoktur, bir şey "yanmaz"
Bu da doğal olarak akıllara şu soruyu getiriyor; “eğer yeterince su dökersek Güneş söner mi?”. Bu sorunun cevabı, eğer Güneş’in enerjisi Dünya’da bildiğimiz kimyasal reaksiyonlar sonucu gerçekleşen “ateş” ile oluşsaydı; evet olurdu. Fakat Güneş’te ne ateş vardır, ne de “yanan” herhangi birşey.
Güneş’in parlayıp enerji yaymasını sağlayan mekanizma, çok büyük kütlesi nedeniyle merkez bölgesinde aşırı basınca maruz kalan hidrojen atomlarının birleşerek helyuma dönüşmesi ve bu dönüşüm sırasında enerji açığa çıkmasıdır. Buna, nükleer füzyon deniliyor.
Yani, Güneş’in parlamasını sağlayan şey, “çok ağır” olmasıdır. O kadar ağırdır ki, merkezinde bulunan atomlar bu ağırlığın basıncına dayanamayarak birbirleriyle birleşmeye başlarlar. Dolayısıyla, Güneş’i söndürmek için üzerine su dökmek veya Güneş’i kaldırıp komple suya atmak onu söndürmez.
Aksine, üzerine boca ettiğiniz su da Güneş’in muazzam kütleçekimi tarafından çekilip kendi kütlesine eklenir. Bu “su”, merkez bölgesindeki basıncı artırır ve yıldızımızın daha fazla parlamasını sağlar. Yani Güneş, eklediğiniz o suyu da yakıt olarak kullanır.
Peki suya ne oluyor da Güneş’e yakıt olabiliyor?
Su, 2 hidrojen ve 1 oksijen atomundan oluşur. Güneş’in yüksek sıcaklığı ve kütleçekimden kaynaklanan muazzam basınç, bu atomları birbirinden ayırır. Sonuçta, Güneş’in yakıt olarak kullanabileceği bolca hidrojen ve uzun yıllar sonra yakıt olarak kullanması mümkün olan bol miktarda oksijen ortaya çıkar.
Deuterium and Tritium are ions of Hydrogen
Bu senaryonun gerçekleşmesi için illa ki su da gerekmez. Güneş’e “tümünü kaplayacak kadar” toprak dökseniz de aynı şey olur. Toprağın içindeki karbon, silisyum, azot ve oksijen yine Güneş’in yeni yakıtı olarak bünyesindeki yerini alır.
Örnekleri biraz daha genişletelim; Güneşe su dökmekle ham petrol dökmek arasında bile fark yoktur. Güneş her ikisini de büyük bir memnuniyetle füzyon yakıtı olarak kullanacaktır. Bu arada, Güneş’e ham petrol döktüğünüzde petrol Dünya’da alışık olduğunuz biçimde yanmaz. Bileşiklerine ayrılarak yine Güneş’teki nükleer reaksiyona katılacak atomlara dönüşür.
Buna karşın yine de söndürmek istiyorsanız; Güneşe yeterince -birkaç güneş kütlesi kadar- su dökerek kütlesini ve çekirdeğindeki basıncı belli bir kritik eşiğe kadar yükseltirseniz, önünde sonunda bir süpernova patlaması ile yok olup gidecektir.Evet, o zaman geride bir nötron yıldızı veya karadelik bırakarak sönmüş olur. Aynı şeyi Güneşe yeterince benzin dökerek de yapabilirsiniz, farketmez, benzin ile su veya ayçiçek yağı Güneş için aynı şeydir.
Güneş’i kaldırıp komple suya atmak onu söndürmez. Bu arada, Güneş’i içine atacağınız büyüklükte bir su kütlesinin “yıldıza dönüşmeden” bir arada durması da olanaksızdır.
Sonraki soru muhtemelen"güneş ateş olduğuna göre içinden geçilebilir mi?"olacaktır.Su yerine üflemek daha mantıklı.Veya üzerine battaniye örtmek vs gibi.

Kaynaklar,
1.https://www.reddit.com/r/askscience/comments/2n9v6a/how_much_water_is_needed_to_cool_the_sun_down/
2.https://www.relfe.com/07/solar_system_sun_earth_size.html
3.Video-Fraser Cain-https://www.youtube.com/watch?v=8seWRmnYgTk

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !