ISS`den Dünyaya Dönüş Nasıl Gerçekleşir?

0
Bildergebnis für sojus  iss
3 gün önce 42 yaşındaki Alman Astronot Alexander Gerst 197 günlük uzay macerasından sonra dünyaya geri döndü.[kaynak]
400 kilometre yükseklikteki ISS uzay istasyonundan dünyaya geri dönüş yaklaşık 3,5 (en fazla 4) saat sürüyor.Gerst`in dünyaya inişi dakikalarıyla Bild gazetesinde yayınlandı.
Dakika 0-20 Aralık saat gece 2.40:
Soyuz kapsülünün bağlantısını kesme komutu yer istasyonu tarafından verilir.ISS'de Uzay gemisini tutan kenetlerin olduğu bölüm açılıyor. Astronot-Alex'in Dünya'ya dönüş yolculuğu başlıyor.
Dakika 3:
Kenetler açık ve Soyuz sürünme hızında (saniyede 0.1 metre) uzay istasyonundan ayrılıyor. Motorlar, uzay istasyonunu kirletebilecek kimyasal toz ürettiği için, ISS'ye bu kadar yakın ateşlenmez.ISS'in gezegenimizin etrafında dönme hızı - 28.000 km / s civarında gerçekleşir.
Dakika 6:
Soyuz, ISS'den yaklaşık 20 metre uzaktayken, motorlar 15 saniye boyunca ateşleniyor. İlk önce kapsül yavaş bir şekilde uzay istasyonundan uzaklaştırılıyor .
Dakika 149:
Soyuz kapsülü, gemideki üç astronotuyla birlikte, ISS'e benzer bir yükseklikte Dünya yörüngesinde seyrediyor, ancak ISS ile iniş modülü arasındaki şimdiki mesafe 19 kilometre.  
Tehlikeli bölüm:Şimdi Dünya atmosferine yeniden girmeye başlıyor: Motorlar Soyuz'u yavaşlatmak için dört dakika 45 saniye boyunca ateşlenir. Ve böylece dünya yönüne düşmesi sağlanır.
Bu an kritiktir: Motor ateşlemesinin yönü ve süresi tam olarak hesaplanmalıdır. Giriş açısı çok sığsa, kapsül atmosferden çıkabilir; çok dik ise, giriş hızı çok yüksektir ve kapsül yanar.
Bildergebnis für aufbau sojus rakete iss 
Dakika 177:
ISS'den ayrıldıktan bu yana yaklaşık üç saat geçti - yaklaşık 30 dakika mesafe kaldı. Bu arada, Soyuz kapsülü 140 kilometre yükseklikte bulunur. Şimdi besleme modülü ve yörünge modülü Soyuz'dan ayrıldı - daha sonra atmosferde ateşlediler. Geride kalan astronotların bulunduğu 2,1 metrelik boyundaki iniş kapsülü, şimdi ısı kalkanları uçuş yönünü gösterecek şekilde kendisini konumlandırıyor.
Dakika 180:
Atmosfere giriş 122 kilometre yükseklikte başlıyor. Dünya'nın çekimi, Soyuz kapsülünü tekrar daha hızlı hale getirdi: astronotlar 28.000 km / s hızla dünyaya inişe geçiyor, ancak bundan sonra sert bir şekilde frenleme yapılıyor.Sürtünme muazzam sıcaklıklara sebep olur. Kapsül, 1600 derece kadar ısıya dayanıklıdır.
Dakika 188:
İlk paraşüt 10,5 kilometre yükseklikte açıldı:Kapsülün hızı 28 000 km / s'den 800 km / s'ye düştü.Bu frenlemede 4 G ile 5 G arasındaki kuvvetler yavaşlatırken astronotlara etki eder - böylece kendi vücut ağırlığının beş katına kadar hissederler. Arama kurtarma ekipleri zaten planlanan iniş alanında (Kazakistan`da) bulunuyor ve inişe 18 dakika kala astronotların gelişini bekliyor.
Ana paraşüt 8,5 kilometrede açılır ve kapsülü 22 km / s hızla frenler. Son anda, yerden sadece 70 santimetre yükseklikte,  fren motoru çalışır ve çarpma hızını 5 km / s'ye düşürür.
Ähnliches Foto 
Dakika 206:
Kapsül yere iniyor. İndikten sonra, yardımcıların bulmasına yardımcı olmak için bir anten ve gps yardımı alınır. [kaynak]
Tehlikeler nedir?
Yukardaki tehlikeli bölüm haricinde teknik arızalarda risk taşırlar.Yaklaşık 2 ay önce astronot Amerikan Nick Hague ve  Rus Alexej Owtschinin ISS`den ayrıldıktan 2 dakika 45 saniye sonra teknik sorunlardan dolayı inişte zorluklar yaşamıştı.[kaynak]
Alttaki ESA videosunda Türkce altyazı kullanarak detaylı bir şekilde izleyebilirsiniz.[kaynak] Kaynaklar,
1.https://www.esa.int/esatv/Transmissions/2018/12/Alexander_Gerst_Exp_57_landing_in_Kazakhstan
2.https://www.bild.de/ratgeber/wissenschaft/ratgeber/astro-alex-kommt-heim-die-rueckkehr-von-der-iss-schritt-fuer-schritt-58977324.bild.html
3.Video-ESA-https://www.youtube.com/watch?v=-l7MM9yoxII
4.https://www.rt.com/news/440948-iss-emergency-landing-soyuz/

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !