Su Perisi Daphne'nin Gözyaşları Hatay'daki Harbiye Şelaleleri Mitolojisi

0

 
Su Perisi Daphne'nin Gözyaşları Hatay'daki Harbiye Şelaleleri Mitolojisi
Mitolojiler gerçek olmasada ilgi büyük.Efsaneleri seviyoruz haliyle.Bazen günümüzü daha iyi anlamak için faydalı olabiliyor.Zaman kaybetmeden Defne`nin gözyaşlarına geçelim.
Zeus’un oğlu Işık Tanrısı Apollon, ırmak kenarında genç ve güzel bir kız görür. Bu eşsiz güzelin adı Daphne (Defne)’dir. Apollon’un içinde arzular uyandırır. Onunla konuşmak ister. Fakat Defne, Işık Tanrısı’nın içinden geçenleri anlamıştır. Kaçmaya başlar. O kaçar, Apollon kovalar. Çapkın Tanrı bir taraftan “kaçma seni seviyorum” diye bağırır. Defne ise Tanrılarla sevişen kadınların başlarına neler geldiğini bildiği için korkuya kapılır ve kaçmaya devam eder. Apollon’a gelince, bu güzel periyi mutlaka yakalamak istemektedir. Aralarındaki mesafe gittikçe kısalır ve bir an gelir ki Defne, Apollon’un nefesini saçlarının arasında duyar. Artık kurtuluş imkanı kalmadığını anlayan Defne, birden durur ve ayağı ile toprağı kazıyarak şöyle bağırır:
Ey toprak ana, beni ört, beni sakla, beni koru.” Bu içten yalvarış üzerine Defne organlarının ağırlaştığını, odunlaştığını hisseder. Göğsünü gri bir kabuk kaplar, kokulu saçları yapraklara dönüşür, kolları dallar halinde uzar, körpe ayakları kök olup toprağın derinliklerine dalar, bir defne ağacı oluverir.

Bildergebnis für daphne greek mythology
Bu manzara karşısında şaşıran Apollon, Defne’nin ağaç oluşunu hayret ve üzüntü ile seyreder. Sonra da sarılır ve sert kabukları altında hala çarpmakta olan kalbinin sesini duyar ve şöyle seslenir:
“Defne, bundan sonra sen, Apollon’un kutsal ağacı olacaksın. O solmayan ve dökülmeyen yaprakların, başımın çelengi olacak. Değerli kahramanlar, savaşlarda zafere ulaşanlar, hep senin yapraklarınla alınlarını süsleyecekler. Şarkılarda, şiirlerde adımız yanyana geçecek". Bu tatlı sözler üzerine Defne, dallarını eğerek Apollon’u saygı ile selamlar.
Bu öykünün geçtiği yer bugünkü Harbiye’dir. Apallon teessür ve heyecan içinde o ağacı amblem olarak aldı ve parlak yapraklarından başına bir taç yaptı. İşte o zamandan beri şiir ve silah zaferi Defne dalı ile ödüllendirilir ve Defne’nin gözyaşları bugün hala Harbiye’de şelaleler meydana getiriyor.Üstelik bu şelaleler defne ağaçları arasından akmaktadır.Bu da öykünün Harbiyede geçtiğini destekleyen önemli özelliktir. Bu efsanenin kanıtlarından en önemlilerinden biri Antakya Arkeoloji Müzesini'nde bulunan Apollon ve Dafni mozaiğidir.

Harbiye Şelalesi Nerede?
Harbiye Şelalesi posta kodu 31080. Harbiye Şelalesi GPS koordinatları 36° 7´ 47.4132" ve 36° 8´ 39.6132".bkz.[kaynak]

Coşkun Umut Oruç'un,"Apollon & Daphne" isimli tekli çalışması, video klibide bulunuyor.[kaynak]
Alttaki videoda konu hakkındaki 2011 yapımı animasyonu izleyebilirsiniz. 

Kaynaklar,
1.KALAYCIOĞLU,M. (2011) Hatay Halk Bilimi. Hatay.Antakya Belediyesi Kültür Yayını
2.https://en.wikipedia.org/wiki/Apollo_and_Daphne
3.Video animasyon -https://www.youtube.com/watch?v=4rRcG5l7UMg
Tags

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !