Australopithecus Sediba Kayıp Halkamı?

0
Australopithecus Sediba Kayıp Halkamı?
Australopithecus sediba'nın soy ağacındaki yeri ve anatomik açıdan modern insanla olan ilişkisi net değildi.[kaynak]
Australopithecus sediba 2 milyon yıl önce Güney Afrika'da yaşadı. 2008 yılında, yüksek bir yarıktan mağaraya düşerek ölen yetişkin bir dişi ve erkek ile 3 çocuğun fosilleri sayesinde bulundu.Australopithecus sediba türüne ait fosiller Malapa mağarasında bulunan neredeyse tam iskelet halinde bulunmuştur. Australopithecus africanus ve Homo habilis ile anatomik benzerlikler taşıyor.
Bu Australopithecus türüne ait fosiller 12-13 yaşlarında bir erkek çocuğuna aittir. Au. sediba’nın 1.3 metre uzunluğundadır ve genel olarak kısa bir bedene fakat uzun kollara sahiptir. Ayrıca Au. sediba’da insanlara yakın değerlerde cinsel dimorfizm bulunmaktadır.
Australopithecus sediba'nın diğer hiçbir hominin türünde görülmeyen bir şekilde, ayaklarını sıra dışı bir açıyla, döndürerek ve yere vurarak yürüdüğü tespit edildi.Australopithecus sediba’nın gösterdiği özellikler onun esas olarak dik yürüdüğünü (bipedalizm) hem de kısmi ağaç yaşamını (arborealizm) birlikte sürdürdüğü bir geçiş formunu temsil etmektedir. Fakat bacakları ve ayakları dik yürümenin daha önce bilinmeyen bir şekline işaret etmektedir. Her adımda Au sediba ‘nın kendi ağırlığını ayağını içe döndürüp küçük parmağının olduğu kenarda yoğunlaştırıyormuş. Bu durum insanın evriminde dik yürümenin birkaç çeşitli yolla evrimleştiğini gösteriyor.[kaynak]
 
Australopithecus Sediba Kayıp Halkamı?
Güney Afrika'da 2008 yılında bulunan iki fosil üzerinde yapılan tartışmaya bilim insanları nokta koydu. Australopithecus Sediba'nın 3 milyon önce yaşamış olan 'Lucy' (Australopithecus afarensis) ile 1,5 milyon yıl önce yaşamış olan Homo Habilis arasındaki eksik halka olduğu tespit edildi.
İnsanoğlunun evrimindeki kayıp halkalardan birini temsil ettiği düşünülen fakat üzerinde şimdiye kadar tartışmalar bulunan bir dizi fosil hakkında son incelemeleri yürüten bilim insanları 10 yıl sonra bir sonuca varmayı başardı. Buna göre atalarımız iki milyon yıl önce hala ağaçlarda sallanıyordu.
Yeni teknolojiler daha derin ve zor analizleri mümkün kıldı
Australopithekus Sediba'ya ait bu fosiller Güney Afrika'daki Malapa fosil alanında 10 yıl önce bulundukları günden bu yana bilim dünyasında tartışmalara neden olmaya devam ediyordu.
Gelişen teknolojilerle incelemelerini sürdüren bilim insanları son olarak bu fosillerin Homo genus'a olan yakınlığı konusunda şüphe kalmadığını duyurdular.
Homo genus ilk insanlar ile onların ataları arasında bulunan köprü türlerin bulunduğu kategoriyi temsil ediyor.
Son bulgulara göre iki milyon yıl önce yaşamış ilk insanlar da diğer primatlar gibi ağaçta sallanmaya devam ediyordu.
File:Australopithecus sediba.JPG
Telif:F: Brett Eloff/Courtesy Profberger and Wits University.2008 yılında Malapa’da Matthew Berger tarafından keşfedilen 12-13 yaşlarındaki Australopithecus sediba’ya ait kafatası. Bu kafatası yetişkinliğe ulaşmış olsaydı Homo cinsine ait bireylerden daha çok australopithecinlere benzeyebilirdi.
Bir çocuğun ayağı takıldı ve insanlık tarihi yeniden yazıldı
Malapa fosil alanı içerdiği zengin fosiller ve sağladığı bilgiler nedeniyle 'İnsanlığın beşiği' olarak da adlandırılıyor. 9 yaşındaki Matthew Berger adlı bir çocuğun köpeğini kovalarken ayağına takılan taşı ilginç bularak büyüklerine göstermesiyle tamamen kaza eseri ortaya çıkarılan bu alan günümüzde evrime dair pek çok soruya yanıt olmaya devam ediyor. Ne var ki, bulgulardan bazıları beraberinde uzun süren tartışmaları da getirdi.
Çalışmaya ilişkin Paleoantropoloji dergisinde yayınlanan makaleye göre bu alanda 2008 yılında yan yana bulunan iki fosil bu son bulgulara erişilmesinde hayati rol oynadı. Gelinen noktada bu iki fosilin insanoğlunun evrimindeki önemli bir boşluğu kapattığı kaydediliyor.
Bahsi geçen bu boşluk; 3 milyon yıl yaşında olan ve 'Lucy' olarak adlandırılan fosil ile 1,5 ila 2,1 milyon yaş aralığında olan ancak alet kullanabilen ve Homo habilis olarak adlandırılan fosil arasındaki dönemi işaret ediyor.
Özellikle eller ve kollar da yapılan anatomik incelemeler ilk insanların bu dönemde vakitlerinin önemli bir bölümünü ağaç tırmanmaya harcadıklarını gösteriyor. Çalışmayı gerçekleştiren ekip bunun her şeyden çok besin toplamak ve yırtıcı hayvanlardan korunmak için olduğunu düşünüyor.
Hala keşfedecek çok şey var
Çalışmada keşfedilmeyi beklenen daha birçok şey olduğu, cevaplanmayı beklenmeyen önemli sorular olduğuna dikkat çekilirken şu ana kadar keşfedilenlerin A. Sediba'nın yaşam tarzı ve hominin evrimindeki geçişlere önemli bir ışık tuttuğu kaydedildi.[kaynak]

Kaynaklar,
1.http://www.paleoanthro.org/media/journal/content/PA20180049.pdf 
2.http://humanorigins.si.edu/evidence/human-fossils/species/australopithecus-sediba
3.https://www.nature.com/news/2010/100408/full/news.2010.171.html



Tags

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !