Deve ile Lama Farklı Türmüdür?-Çiftleşirseler Ortaya Ne Çıkar?

0
 
Deve ile Lama Farklı Türmüdür?-Çiftleşirseler Ne Olur?
Deve ile lama birbirinden izole bölgelerde yaşayan, alakasız türler gibi görünürler, ancak oldukça yakın türler.
1998 yılında çalışmalarını Birleşik Arap Emirlikleri'nde sürdüren İngiliz ve Arap bilim adamları, çöllerin hâkimi deveyle And Dağları'ndaki buzlu zirvelerini efendisi lamayı birleştirdiler ve ortaya ‘‘cama’’ adı verilen yeni bir canlı çıkardılar. Cama adı, İngilizce'de deve anlamına gelen ‘‘camel’’ ile ‘‘lama’’nın karıştırılmasıyla oluşturuldu. beş buçuk kilogram ağırlığındaki ilk cama'ya, isim olarak da ‘‘Rama’’ uygun görüldü.
Öykümüz günümüzden 30 milyon yıl öncesine uzanıyor. O dönemde deve familyasının ataları, Kuzey Amerika'nın batısındaki Rocky Dağları'nda yaşıyordu. Ancak ne oluyorsa oluyor ve develerin ataları, sürüler halinde göç ediyorlar. Bir kısmı, o zamanlar kapalı olan Bering Boğazı'nı aşarak Asya'ya, bir kısmı da Güney Amerika'ya geçiyor. Asya'ya geçenler iki gruba ayrılıyorlar. Bir bölümü iki hörgüçlü Asya devesi olarak Orta ve Doğu Asya'ya yerleşiyor; bir bölümü de tek hörgüçlü Arabistan devesi olarak Batı Asya ve Arap Yarımadası'na...
Güney Amerika'ya geçenler ‘‘guanaco’’ adını aldı. Bunların evcilleştirilenlerine ise lama, alpaga ve vikunya adı verildi. Aslında akraba olan deve ve lamaların öyküleri, kısaca böyle. Ancak İngiliz ve Arap bilim adamları, evrim sürecini 30 milyon yıl geriye çevirmeyi başardılar ve bu öyküye başka bir boyut kazandırdılar.
Yaklaşık iki yıldır, Birleşik Arap Emirlikleri Savunma Bakanı ve Dubai Prensi olan Şeyh Muhammed Bin Raşid El Maktum'un himayesinde çalışmalarını sürdüren bilim adamları, dişi bir guanaco ile, yani vahşi lamayla, tek hörgüçlü bir erkek deveyi birleştirerek ortaya yeni bir canlı çıkardılar. Bu yeni canlıya ‘‘Cama’’ adı verildi.
 
Deveyle lama arasında bir canlı
5.5 kg ağırlığında doğan ve adı ‘‘Rama’’ konan ilk Cama, beklendiği gibi deveyle lama arasında bir canlı. Hörgüçü yok. Yani ilk bakışta annesine çekmiş gibi görünüyor. Ancak kısa tüyleri ve küçük kulaklarını babasından almış. İlk gözlemlere göre, hem kavurucu çöl sıcağına, hem de Güney Amerika'nın karlı And Dağları'na uyum sağlayabilecek fiziksel özelliklere sahip.
Dünyanın sayılı yarış atı ve devesi üreticilerinden biri olan Şeyh Muhammed Bin Raşid El Maktum, bu projeye büyük önem veriyor. Proje Prof. Skidmore, Prof. W. R. Allen ve Prof. R. V. Short'un ortak çalışmalarının ve geniş bir ekibin katkılarının ortak ürünü. Cama, erkek deveden alınan spermler, dişi lamaya aktararak oluşturuldu. Ancak bu hiç de kağıt üstünde gözüktüğü gibi kolay olmadı. 60 santigrata kadar sıcağa dayanabilen deveyle, eksi 20 derecede hayatını sürdürebilen lamanın uyum sağlamaları için çok detaylı çalışmalar yürütüldü. 500 kg ağırlıktaki deve ve 80 kiloluk lamanın birleşip ortaya farklı bir tür çıkarabilmeleri için çok çalışıldı.
Sonuç olarak ortaya ilk Cama çıktı.Bu olay sadece evrim ile açıklanabilir.
İlk hibrit Cama olarak Guinnes rekorlar kitabınada girmiş oldu.[kaynak]

Kaynaklar,
1.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1689826/ 
2.http://www.guinnessworldrecords.com/world-records/first-hybrid-of-a-camel-x-llama
Tags

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !