Beşinci (5) Boyutmu Keşfedildi?

0
 
Telif:Suvendu Giri
Evrenimiz: Ekstra boyutta genişleyen bir balon
Evrenimiz şu ana kadar varsaydıklarımızdan gerçekten farklı mı? İsveç Uppsala Üniversitesi'nden bir araştırma ekibi karanlık enerji ve karanlık madde içermeyen bir evren hesapladı. Bu bir devrim olabilir ve yine Sicim teorisi belirleyici bir rol oynayabilir.
Uppsala Üniversitesi araştırmacıları, Evren için karanlık enerjinin gizemini çözebilecek yeni bir model geliştirdiler. "Physical Review Letters"de yayımlanan yeni makalede, genişleyen bir baloncukla ek bir boyutta süren bir evren için karanlık enerji de dahil olmak üzere yeni bir yapısal konsept öneriyor.
Geçtiğimiz 20 yıl boyunca Evrenin giderek hızlanan bir hızla genişlediğini biliyoruz. Evrenin genişlemesini sağlayan “karanlık enerji” dir. Bu karanlık enerjinin doğasını anlamak, temel fiziğin en büyük gizemlerinden biridir.
Bu gizemi çözmek için sunulan Sicim teoriside bunlardan bir tanesi. Sicim teorisine göre, tüm maddeler küçük, titreşimli “tel benzeri” varlıklardan oluşur. Teoriye göre evrenimiz 11 boyuttan oluşuyor. 
Cift yarık deneyiyle gözlemcinin parçacıkların hareketlerine etki etmesi hem dalga hemde parçacık gibi davranış göstermesi ve Schrödingers`in kedisinin aynı anda hem ölü hemde canlı olması paralel evrenler teorisi ve sicim teorisini ortaya çıkarmıştı.15 yıl boyunca sicim teorisinde karanlık enerjiyi ve kütleçekimi açıklayacağı düşünülen modeller vardı. Ancak, bunlar giderek artan sert eleştirilere maruz kaldı ve bazı araştırmacılar şimdiye kadar önerilen modellerin hiçbirinin uygulanabilir olmadığını iddia ettiler.Evrenin yüzde 4`ü tanımlanabildi.Yüzde 96`sı hakkında hala net bir bilgimiz yok.
Uppsala, bilim adamları karanlık enerjiyi anlatan yeni bir model sunuyorlar ve evrenimizi ekstra boyutta genişleyen bir baloncuk olarak tanımlıyor.Tüm Evren, bu genişleyen kabarcığın kenarında genişliyor.Araştırmacılar ayrıca bu tür baloncukların genişlemesinin sicim teorisi çerçevesinde var olabileceğini gösteriyor. Diğer evrenlerinde olabilecegi, bizimkinden başka baloncuklarında olmasıda mümkün.
Uppsala bilim insanlarının modeli, Evrenin yaratılışı ve gelecekteki kaderi hakkında yeni ve farklı bir bakış açışı sunarken, Sicim teorisini test etme yöntemlerinin yolunu açabilir.
Alttaki videoda Almanca olarak detaylı bilgi alabilirsiniz.

Kaynaklar,
1.https://journals.aps.org/prl/abstract/10.1103/PhysRevLett.121.261301
2.Video-Clixoom Science & Fiction-https://www.youtube.com/watch?v=jyaSwWmg0OA
3.https://www.uu.se/en/news-media/news/article/?id=11938&typ=artikel

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !